RADOVAN: SVE SU MI URADILI, JOŠ SAMO DA ME UBIJU Srpski intelektualci obavestili UN da prvi predsednik RS mesecima trpi zlostavljanja I poniženja
Foto: Tanjug

To je, između ostalog, saopštila grupa intelektualaca iz Srbije i Republike Srpske, njih oko 130, u otvorenom pismu sa pratećim „Apelom za pomoć i akciju spasavanja Karadžićevog života i dostojanstva“, upućenom generalnom sekretaru Ujedinjenih nacija Antoniju Guterešu.

Karadžiću su osnovna ljudska prava uskraćena još pre skoro šest meseci, koliko i trpi zlostavljanja, torturu, poniženja, ali tek sada dao je svom pravnom timu i prijateljima dozvolu da informišu javnost o tome i pokušaju da mu pomognu da živi i da se brani.

- Neću više da ćutim i razmišljam šta će im sledeće pasti na pamet ako progovorim jer od ovog što mi sada rade oni ne mogu više ništa, jedino im je ostalo da me ubiju - rekao je Karadžić svom advokatu Goranu Petronijeviću, koji svedoči za Alo!. Navodi i da se njegov klijent trudi da bude psihički jak, ali podseća da je on čovek u ozbiljnim godinama čije je zdravlje krhko.

- Veliki broj intelektualaca je za samo par dana potpisao ovaj apel, morali smo tako da reagujemo jer nemamo drugu opciju. Njemu su bukvalno uskraćena sva osnovna ljudska prava, nalazi se u potpuno nehumanim uslovima. Od kada je prebačen tamo niko ga nije posetio, a bili su zabranjeni i telefonski pozivi, pa mesecima nismo znali ni da li je uopšte živ. Jako smo zabrinuti za njega, porodica pogotovo, plašimo se najgoreg ishoda, naročito od kada je prestao da uzima hranu. Okružen je narko-dilerima, pedofilima, ali zlostavljanje ne doživljava od tih drugih zatvorenika, već od samih čuvara. On je tamo ne zatvorenik nego zarobljenik, kao u srednjem veku. Ali Karadžić ne kuka nad svojom sudbinom, kaže ovo je borba koju sam započeo 1991. godine i idem dalje - navodi Petronijević.

Lider SRS Vojislav Šešelj jedan je od potpisnika ovog apela i ne krije da je zabrinut za život svog prijatelja, naročito što zatvor u kome on izdržava kaznu ima reputaciju jedne od najgorih britanskih tamnica.

- Prema njemu se postupa zverski i slobodno se može reći da su Britanci u akciji ubijanja Karadžića. Ni u zatvoru u Holandiji nije bajno, ali njemu je ovde baš sve uskraćeno, nude mu samo neka splačine da jede, ne daju mu čak ni lampu da ima, a čuvari ga maltretiraju. Ali nažalost, od te pokvarene nacije koja nas je i bombardovala ne može ništa dobro da se očekuje. Ostaje mi samo da se nadam se da će izdržati - kaže Šešelj.

Apel za spas potpisali Bećković, Kusturica, Đogo, Tanasković

Među potpisnicima „Apela za spas Karadžića“ su akademici Kosta Čavoški, Matija Bećković, Slavenko Terzić, Radoje Čolović, Jovan Delić, Svetislav Božić, Vasilije Krestić, Slobodan Remetić... Među potpisnicima su profesori, pisci i umetnici: Darko Tanasković, Emir Kusturica, Gojko Đogo, Rajko Petrov Nogo, Milivoje Ivanišević, Miloš Ković, Jovan Hadži Đokić, Milan Lekić, Vladislav Jovanović, Živadin Jovanović... Tekst sa zahtevima potpisnika upućen je ambasadama zapadnih zemalja, EU i SAD u Beogradu, a poslat je i na adrese Ruske Federacije, Kine, Indije, Indonezije, Egipta, Libije, Alžira, Gane, Brazila, Argentine, Kube, Palestine i Izraela...

 Kažnjen zbog političkih stavova u medijima?

- Dr Karadžić se već neko vreme nalazi u potpunoj izolaciji, bez prava na kontakt sa porodicom. Navodni razlog je taj što „njegove političke stavove u medijima citiraju druge osobe“. On ne može biti kažnjen zbog postupaka drugih ljudi i medija. I pored odličnog znanja engleskog jezika, ima poteškoća u komunikaciji sa stražarima zbog različitog dijalekta. Iako je više puta ukazivao zatvorskim vlastima na ovu poteškoću, problem nije rešen, a uslovi su se pogoršavali sve do u više navrata ispoljene fizičke i verbalne agresije - navodi se, između ostalog, u otvorenom pismu.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading