VUČIĆ I URSULA FON DER LAJEN O BUDUĆNOSTI SRBIJE U EU "Ovde ne počinjemo od nule već ste mnogo uradili" (FOTO/VIDEO)
Foto: Instagram/budućnostsrbijeav

Vučić je predsednicu Evropske komisije dočekao na niškom aerodromu "Konstantin Veliki", a zatim su zajedno obišli radove na izgradnji gasnog interkonektora Srbija - Bugarska.

Ostavite vaš komentar na Viber zajednici Živela Srbija

Nakon obilaska radova usledilo je obraćanje dvoje zvaničnika.

Sastanak Vučića i Fon der Lajenove biće održan kasnije posle podne u Beogradu.

Predsednica EK je zapadnobalkansku turneju započela posetom Severnoj Makedoniji, odakle je poručila da je Evropska unija pripremila paket podrške za ceo Zapadni Balkan kako bi mu pomogla u suočavanju sa energetskom krizom.

Nakon Skoplja, Fon der Lajenova je juče boravila u Prištini, a zatim je otišla u Tiranu. Iz Beograda će danas otići u Sarajevo, a posetu regionu završava sutra u Podgorici.

Predsednik Srbije i predsednica Evropske komisije odgovoraju na novinarska pitanja

VUČIĆ I URSULA FON DER LAJEN O BUDUĆNOSTI SRBIJE U EU

Tanjug

 

 

Na pitanje od "čega zavisi budućnost Srbije u EU": 

VUČIĆ I URSULA FON DER LAJEN O BUDUĆNOSTI SRBIJE U EU

Foto: Instagram/budućnostsrbijeav

 

 

- Brzina procesa proširenja EU je u rukama zemlje koje žele da se pridruže. Ovde ne počinjemo od nule već ste mnogo uradili. Ali potrebno je deliti isti vrednost i uskladiti spoljnu politiku, rekla je Fon der Lajenova odgovorajući na pitanje povodom sankcija Rusji.

Predsednik Vučić je dodao:

VUČIĆ I URSULA FON DER LAJEN O BUDUĆNOSTI SRBIJE U EU

Tanjug

 

- Što se nas tiče, mi smo sada saznali za ovu značajnu podršku. Ja mislim da su oni nama pomagali i više nego što smo očekivali. Otvorili smo 22 poglavlja od 35 poglavlja, zatvorili privremeno 2. Tačno je da nismo uveli sankcije Rusiji, kao što je tačno da ima problema u dijalogu, a za to Srbija nije nimalo odgovorna. Mi i danas poštujemo teritorijalni integritet Ukrajine, ali naš teritorijalni integritet nije poštovan.

Kakvu reakciju Srbija može da očekuje od EU povodom preregistracije tablica na tzv Kosovu:

- EU intezivno traže rešenje za tablice, inteziviraćemo razgovor. Potrebna nam je konstruktivnost i flesksibilnost obeju strana. Zajedno ćemo pronaći rešenje, istakla je Fon der Lajdenova.

O izjavi Danijela Servera

O izjavi Danijela Servera da očekuje da je realnije da se Srbija okrene Kini nego Zapadu, predsednik Vučić je rekao.

- Srbija se nalazi na evropskom putu. Što se tiče naših kineskih partnera, mi njima kažemo da je Srbija na evropskom putu. Naslušao sam se ja besmislenih priča i laži, ali reč izvini nisam čuo. Mi nastavljamo svoj evropski put, ali i da čuvamo tradicionalno dobre odnose sa Kinom, kao i svoj principijelan stav prema sukobu u Ukrajini.

Obraća se predsednik Vučić

VUČIĆ I URSULA FON DER LAJEN O BUDUĆNOSTI SRBIJE U EU

Tanjug

 

- Veoma sam srećan što vas drugi put dočekujem, ovog puta u Nišu. Hoću lično da vam se zahvalim na vašoj posvećenosti. Hvala vam na podršci i pomoći. Dobićemo direktne budžetske podrške. To će olakšati probleme. Ne znam da li su svih shvatili, ona nam je rekla da ćemo dobiti direktnu budžetsku podršku zbog cene energenata 165 miliona evra. To je za nas ogroman novac, za EU možda nije i beskrajno hvala. da budem iskren, kada vam neko daje novac, a nije vam treažio za to bilo šta, možemo samo da kažemo hvala.

- Strašno nam je potrebno da dovedemo još investitora u Pirotski okrug, u Belu Palanku, Dimitrovgrad.

Pre tri godine nismo imali nikakav gasovod, pa smo gradili jedan gasovod , pa sada gradimo interkonektor sa Bugarskom, dodaje predsenik.

Veoma sam zabrinut zbog razgovora sa Prištinom, rekao je predsednik Vučić i dodao da ćemo sve učiniti što možem da sačuvamo mir i stabilnost. 

Prvo se obratila Ursula fon der Lajen

- Gospodine predsedniče dragi Aleksandre jako je lepo biti ovde, napomenula je Fon der Lajenova.

 - Potrebno je da dizerfikujemo naše izvore gasa, drago mi je što smo ovde zajedno, u našoj energetskoj uniji. Šta jedan ili drugi urade utiče na sve u Evropskoj uniji - rekla je der Lajenova.

- Ovo mesto pokazuje povezanost i saradnju koju imamo. Pratimo napredak i sjajno je videti kako ovaj važan projekat poprima svoj oblik", kazala je Fon der Lajenova.

- Ovaj projekat će nas zbližiti i unaprediti energetsku bezbednost Srbije. Radujemo se tome što će biti završen već za godinu dana, istakla je, dodavši da prevelika fokusiranost na Rusiju nije dobra.

- Uspeli smo da kompenzujemo prekid snabdevanja iz Rusije pomoću drugih izvora. Pozivamo sve, kao i Srbiju, da nam se pridruže da iskoristimo svoju tržišnu snagu, kako bismo mogli što bolju cenu da postignemo", dodala je predsednica EK.

- Mogu da najavim da će 160 miliona evra trenutne buduće podrške što će biti upućeno kako bi zemlje mogle da podrže ugrožene visokim cenama energenata. Ali to je trenutno rešenje, potrebne su nam investicije, ulaganja u infrastrukturu za koje imamo 550 miliona  , kazala je evropska zvaničnica.

Predsednik Vučić i Ursula fon der Lajen obilaze radove na izgradnji gasnog interkonektora između Srbije i Bugarske

Predsednik Vučić upoznao je predsednicu Evropske komisije sa trenutnim radovima na na izgradnji gasnog interkonektora i istakao njegovu vrednost za Srbiju.

- Ovo je od supstancijalne vrednosti ne samo kratkoročno već posmatrano na duži period, istakao je predsednik Vučić

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić dočekao je predsednicu Evropske komisije Ursulu fon der Lajen na niškom aerodromu „Konstantin Veliki“.

- Drago mi je što ću danas, zajedno sa Fon der Lajen obići radove na izgradnji gasnog interkonektora između Srbije i Bugarske, projekta od izuzetne važnosti ne samo za našu zemlju, već i ceo region Zapadnog Balkana i Evropu - objavio je Vučić na Instagramu.
Nakon obilaska radova, predviđeno je obraćanje dvoje zvaničnika.

Sastanak Vučića i Fon der Lajenove biće održan kasnije posle podne u Beogradu.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (57)

Loading
Borislav

28.10.2022 15:06

Drago mi je da Srbija ima podršku EU za još veću energetsku nezavisnost

Anjica

29.10.2022 02:00

@Borislav - Pa vec je i bilo vreme da dobijemo podrsku EU barem po pitanju energetske zavisnosti

brane

28.10.2022 15:14

Svi koji imaju dobre namere , a ne nametanje odluka na silu ,dobro došli u slobodarsku Srbiju.

Nesa

28.10.2022 15:38

Veoma vazan projekat za Srbiju jer ce odatle dolaziti gas iz Rusije u Srbiju

anka

28.10.2022 15:40

Treba realno sagledati sitaciju i probleme, očuvati mir, a ne forsirati zapadni scenario za trajno narušenu stabilnost naše zemlje i regiona.Pred Srbijom opet izazovi, pritisci sa kojima predsednik Vucic za sada veoma uspesno izlazi na kraj.

Milica

28.10.2022 15:40

Poseta predsednice EK Ursule Fon der Lajen je od velikog znacaja za Srbiju, obilaskom radova koji su zapoceti, kao sto je izgradnja gasnog interkonektora između Srbije i Bugarske moci ce da shvati koliko je predsednik Vucic posvecen svojoj zemlji i svom narodu.

miki

28.10.2022 15:41

Srbija jasno treba staviti do znanja da neće tolerisati nasilje nad narodom na KiM. Takvu poruku treba predati u gospođi fon der Lajen.Pred Srbijom opet izazovi, pritisci sa kojima predsednik Vucic za sada veoma uspesno izlazi na kraj.

Jelica Orlovic

28.10.2022 15:42

Beograd će i od sada kao i do sada imati dobru volju kada je pitanje kosovske krize, ali Priština za razliku od Beograda ne pokazuje dobru volju da reši krizu na KiM.Srbija nastavlja svoj evropski put, ova poseta ide u prilog tome.

anka

28.10.2022 15:43

Očekujem lepe vesti nakon ovog važnog sastanka.Spremni smo reagovati na bilo koji vid agresije, napada i pokusaja okupacije severa Kosova od strane pripadnika specijalnih kosovskih policijskih snaga

Pera

28.10.2022 17:07

Srbija mnogo toga uradila,i to evropa vidi,ali KiM je problem za ulazak u EU.

Goran

28.10.2022 17:10

Srbija je na dobrom putu.Idemo dalje.

Nole

28.10.2022 17:12

Cilj Srbije je ulazak u EU,ali bez ucenjivanja i pretnji njenim gradjanima.

Emi

28.10.2022 18:00

Sto vise projekata u nasoj zemlji znaci sigurniji i bolji život za gradjane.

Lana

28.10.2022 18:24

Zahvaljujući EU Srbija je ostvarila brojne benefite.

Boki

28.10.2022 18:25

Paket podrške, koji je Evropska unija pripremila za Zapadni Balkan, od čega za Srbiju 160 miliona evra, kao i gasni interkonektor Srbija - Bugarska, baš ohrabruju u ovim nemirnim vremenima!

Duca

28.10.2022 18:27

Obraćanje predsednice EK potvrđuje da pojedini političari i mediji šire neistine i izazivaju paniku! Srbija je na pravom putu i ostvaruje uspeh u evrointegracijama!

Cile

28.10.2022 18:30

Vidi se da predsednica Evropske komisije ceni i poštuje Vučića, kao i njegov rad, zahvaljujući kome je Srbija ostvarila značajan napredak u svim oblastima, a pre svega u ekonomiji!

Željko

28.10.2022 18:31

Od velike važnosti je pomoć EU Zapadnom Balkanu na obezbeđenju energetske stabilnosti.

caca

28.10.2022 18:32

Srbija ide peavim putem,ne odustajemo nikada niodčega!

Nena

28.10.2022 18:33

Važan projekat za Srbiju u vezi gasa a podrška EU nam puno znači.

kata

28.10.2022 18:33

Novcanu podrsku koju Srbija dobija od EU mnogo nam znaci i mnogo nam pomaze u realizaciji projekata

Stanko

28.10.2022 18:33

Kada predsednica Evropske komisije kaže da je Srbija ostvarila veliki napredak, to je veliki kompliment za naše državno rukovodstvo i podstrek da se još snažnije bori za našu otadžbinu! Bravo!

Sanja

28.10.2022 18:34

Srbija je na dobrom putu ka EU,ova poseta to i dokazuje.

olja

28.10.2022 18:34

Srbija je krenula mnogo projekata da radi i mozemo reci da pomoc u ustvarenju tih projektata ima zasluga i EU

Darko

28.10.2022 18:34

Cenimo pomoć EU na prevazilaženju problema u oblasti energetike.

Nina

28.10.2022 18:34

Srbija nastavlja svoj evropski put, ali isto tako, nastavićemo da radimo na održavanju i jačanju dobrih odnosa sa Kinom.

Lela

28.10.2022 18:35

Prolaskom gasovoda kroz Srbiju je od velikog znacaja za nasu zemlju pre svega za sigurnost, a zatim i samim tim obezbedjenost

Dana

28.10.2022 18:35

Srbija je prepoznata kao kljucan faktor u regionu.

Danka

28.10.2022 18:36

Ovo su konkretni potezi EU prema Srbiji.

Ivan

28.10.2022 18:37

Srbija je deo evropske porodice po svim kriterijumima.Isto tako Srbija zahvaljuje svim drzavama EU koje ulazu finansijska sredstva u nasu zemlju.

ana

28.10.2022 18:37

Veoma vazan projekat za Srbiju jer nam obezbedjuje sigurnost i dobru snabdevenost gasom

Maja

28.10.2022 18:37

Srbija se pokazala kao odgovoran partner zadnjih godina.

Biki

28.10.2022 18:38

Srbija nastavlja svoju uzlaznu putanju i nastavlja svoj razvitak

Luka

28.10.2022 18:38

Srbija će dati sve od sebe, da sačuvamo mir i stabilnost u regionu. Ne želimo konflikte, niti tenzije, već težimo dogovoru i razgovoru.

Marta

28.10.2022 18:39

Srbija pokazuje svoju opredeljenost za evropski put, ali i za zastitu svojih nacionalnih interesa.

Nena

28.10.2022 18:39

Svi sa dobrim namerama su dobridosli u Srbiju,pred nama su opet izazovi, pritisci sa kojima predsednikVučić veomauspešno izlazi na kraj.

Nena

28.10.2022 18:40

Drago nam je da Ursula ima tako pozitivno mišljenje o nama,o uspešnoj Srbiji koja je mnogo uradila za sebe!

Maja

28.10.2022 18:44

Na ponos svih nas, građana Srbije, naša zemlja je ekonomski jaka i stabilna. Sasvim je izvesno da ćemo uskoro biti prva zemlja u Evropi, po ekonomskom rastu.

Mirko

28.10.2022 18:48

Projekat izgradnje gasnog interkonektora prema Bugarskoj, koji delom finansira EU, je veoma znacajan za zemlju

Iva

28.10.2022 18:49

Izgradnja gasnog interkonektora između naše zemlje i Bugarske, značiće zaista mnogo. Ne samo našoj zemlji, već čitavom regionu.

Marijana

28.10.2022 18:49

Od velike vaznosti je pomoc EU Zapadnom Balkanu na obezbedjenju energetske stabilnosti

Branka

28.10.2022 18:50

Saradnja sa EU donela nam je brojne benefite

Branka

28.10.2022 18:51

Clanstvo u EU je nas strateski cilj. Vreme je da Brisel pocne da uvazava Srbiju kao drzavu

Fića

28.10.2022 21:59

Srbija nikada nije dovodila u pitanje svoju evropsku budućnost.

Gruja

28.10.2022 22:01

Srbija je dosta toga uradila kako bi se sto brze priključila zemljama članicama EU.

stevo

29.10.2022 00:59

Zahvaljujemo se Ursuli na podršci koju nam pruža.

sasa

29.10.2022 01:00

Otvoreni dijalog je najbolje rešenje za prevazilaženje svih problema i zato Ursula fon der Lajen treba da, zajedno sa EZ, utiče na Kurtija da sedne za sto i razgovorom sa Vučićem razreši sve probleme nastale na relaciji Beograd-Priština,jer Kurti i Pristina su ti koji od pocetka opstruisu dijalog

stefan

29.10.2022 01:01

Diplomacka inicijativa Evrope intezivnija vise nego ikad da postignemo dogovor sa Pristinom.I misljenja sam,da dijalog nema alternativu

Patak

29.10.2022 01:03

Razgovor sa Fon Der Lajen je za Srbiju jako bitan,kako zbog evropskog puta,tako i zbog dijaloga Beograda i Pristine

Patak

29.10.2022 01:03

Razgovor sa Fon Der Lajen je za Srbiju jako bitan,kako zbog evropskog puta,tako i zbog dijaloga Beograda i Pristine

Pavlovic

29.10.2022 01:04

Srbija je jaka i pre ssvega stabilna zemlja i razgovor sa Fon Der Lajen Srbiji mnogo znači

Tanja

29.10.2022 06:18

Pred Srbijom su veliki izazovi, pritisci sa svih strana, na svu sreću kojima predsednik Aleksandar Vučić za sada veoma uspešno izlazi na kraj.Svi oni koji imaju dobre namere , a ne nametanje odluka na silu ,dobro su došli u Srbiju.

Rade

29.10.2022 07:29

Moramo biti objektivni i priznati da je EU mnogo uradila za Zapadni Balkan

Ana

29.10.2022 07:30

Sve to lepo zvuči ,sve što je EU uradila za nas je za svaku pohvalu ,ali nas zanima da li postoji šansa za pridruživanje EU

Marija

29.10.2022 07:31

Sve države Zapadnog Balkana imaju isti cilj a to je punopravno članstvo u EU