DUŽAN KO GRČKA! DUBIOZA TAJKUNSKE JUNAJTED GRUPE I ZVANIČNO RAZOTKRIVENA JP Morgan: Šolak duguje 5,4 milijarde evra!
Alo

Junajted grupa, koja je u Srbiji poznata kao vlasnik operatera SBB i medija poput N1 i Nove, ovih dana je postala udarna tema u Grčkoj, i to zbog svojih nagomilanih dugovanja. Najugledniji grčki biznis portali sada izveštavaju o onome o čemu smo mi u Srbiji odavno pisali, a Šolak hteo da sakrije kao zmija noge - poslovna imperija ovog tajkuna je u ozbiljnom problemu!

- Analitičko odeljenje JP Morgan za Evropu procenjuje da zaduženje s promenljivom kamatnom stopom Junajted grupe trenutno iznosi 1,5 milijardi evra, i da će naredne godine dodatno porasti zbog rasta evropske kamatne stope, odnosno euribora - objavio je portal Money Review, deo najstarije grčke medijske kuće Katimerini.

Ovaj medij ističe da analitičari JP Morgan procenjuju da konsolidovani dug Junajted grupe trenutno iznosi 5,4 milijarde evra.

- Ako se uzme u obzir da je Junajted grupa visokoopterećena dugovima, posebno zbog stalnih povećanja kamatne stope, nije čudno to što je odlučila da stavi na prodaju deo svoje  infrastrukture u Grčkoj - objavio je Money Review u tekstu pod alarmantnim naslovom: „Šta se dešava sa Junajted grupom?“.

Portal Banking News takođe izveštava o dubiozi Šolaka i njegove kompanije.

- Junajted grupa je za svoj biznis u Grčkoj, odnosno za kupovinu operatera Wind i Nova, platila ukupno 1,4 milijarde evra, što je uticalo na povećanje njene zaduženosti. Finansije ove kompanije već su ozbiljno opterećene kamatama na uzeti dug, a rast euribora dodatno pogoršava situaciju - piše Banking News.

Poslovni portal Typologies je objavio da su obveznice Junajted grupe pale na najniži nivo, koji ukazuje da ova kompanija trenutno nije u stanju da izmiruje svoja zaduženja.

- Do toga je došlo zbog rasta inflacije praćenog rastom kamatnih stopa, a Junajted grupa je i pre toga bila visokozadužena. Kako bi izmirili deo obaveza koje im uskoro stižu na naplatu, Junajted grupa je odlučila da rasproda deo infrastrukture koja pripada operateru Wind u Grčkoj - izvestio je ovaj portal.

Toliko o poslovnom geniju Dragana Šolaka, koji zbog gramzivosti i bahaćenja nezaustavljivo srlja ili prema rasprodaji cele kompanije ili prema bankrotu. A. Ilić.

Kuka na slobodu medija, a gasi medije

Dragan Šolak je verovatno jedini „biznismen“ na svetu koji svakog dana - i kao Junajted grupa i preko lažnih nezavisnih medija N1, Nove i „Danasa“ - ne prestaje da kukumavči zbog navodno ugroženih medijskih sloboda u Srbiji, a u isto vreme em ukida druge medije, em otvara svoje nove. Šolakov SBB odlučio je da od 28. oktobra iz ponude izbaci nacionalne televizije Prva i B92, jer je njihov vlasnik samo zatražio da im ovaj provajder za pravo na emitovanje ubuduće plaća tržišnu cenu, kakvu plaćaju svi ostali operateri, a ne minimalnu kao dosad.

- Korisnici SBB sada imaju puno pravo da traže raskid ugovora i zamene kablovskog operatera - saopštila je Kopernikus grupa.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading