Nebojša Bakarec: Poglavnikova farsa!
Foto: privatna arhiva

Hrvatski poglavnik Plenković je danas o početku suđenja hrvatskim pilotima za zločine koje su počinili na Petrovačkoj cesti rekao da je za Zagreb „taj proces jedna farsa“. Poglavnik Plenković je rekao: „To je za nas nepostojeći proces, to je jedna farsa, politički proces, orkestriran 27 godina kasnije. Za nas taj proces ne postoji“. Na pitanje šta će se dogoditi ako hrvatski piloti zločinci, budu osuđeni, Plenković je odgovorio: „Za njih ta presuda ne postoji“. 

Šta je farsa? Hrvatska država je farsa. Hrvatska država je nastala na sentimentu prema ustašama, na pogromu i etničkom čišćenju nad Srbima, i na genocidu nad Srbima, Jevrejima i Romima u Jasenovcu. Neofašizam ozbiljno drma Hrvatsku već 31 godinu. Postoje mnogi dokazi koji potvrđuju da su nacizam i fašizam duboko ukorenjeni u Hrvatskoj. Prvo, Hrvatska je bila jedan od glavnih saveznika nemačkih nacista i italijanskih fašista u Drugom svetskom ratu, i tada je osnovana Nezavisna država Hrvatska, ustaška država. Farsa je praviti se da se to nije dogodilo. Drugo, ustaška dakle, nacistička NDH je počinila genocid nad Srbima, Jevrejima i Romima koje je ubijala u koncentracionim logorima u NDH, na prvom mestu u konclogoru Jasenovac. Farsa je praviti se da se to nije dogodilo. Treće, Hrvatska nikada nije denacifikovana posle drugog svetskog rata. Farsa je praviti se da to nije tako.

Četvrto, da ponovim, posle raspada SFRJ, hrvatska država je nastala na sentimentu prema ustašama, na pogromu nad Srbima i na etničkom čišćenju nad Srbima. Hrvatska je ratom i pogromom proterala oko 250.000 Srba, svojih građana, pre svega zločinačkim vojnim akcijama „Oluja“ i „Bljesak“. Tada pre 27 godina, u zločinu „Oluje“, kada je počinjen i zločin na Petrovačkoj cesti, hrvatski neofašisti, su ubili oko 2500 Srba. Farsa je praviti se da se to nije dogodilo. Peto, Hrvatske vlasti predvođene HDZ-om i poglavnikom Plenkovićem, podržavaju ustaški sentiment. Farsa je praviti se da to nije tako. Šesto, Hrvatska već decenijama slavi svoje zločine počinjene u „Oluji“ i „Bljesku“. Farsa je praviti se da to nije tako. Sedmo, Hrvatska praktično ne dozvoljava povratak prognanim Srbima. Farsa je praviti se da to nije tako. Osmo, ubedljivo najpopularniji pevač u Hrvatskoj, najmanje deceniju, je Marko Perković Tompson, apologeta ustaštva. Farsa je praviti se da to nije tako. Deveto, Hrvatska sve više negira zločine počinjene u Jasenovcu i Drugom svetskom ratu. Farsa je praviti se da to nije tako. Deseto, širom hrvatskih gradova imamo ulice posvećene ustašama. Farsa je praviti se da to nije tako.

Nedavno je u Milanu (14.9.2022.) odigran meč Lige šampiona, između Milana i Dinama iz Zagreba, pred više od 60.000 hiljada gledalaca. Na meču u Milanu bilo je prisutno oko 10.000 navijača Dinama. Navijače Dinama zovu „modri“ zbog Dinamove plave klupske boje i dresova. Italijanski, svetski i regionalni mediji su začuđujuće slabo propratili ogroman skandal koji su izazvali navijači Dinama. Njih 10.000 je na putu ka stadionu San Siro, promarširalo kroz centar Milana, pevajući ustaške pesme, pozdravljajući nacifašističkim pozdravom, kličući ustaški pozdrav „za dom spremni“! Svi navijači su bili obučeni u crno, od glave do pete. Nisu bili obučeni u „modro“, u plavo, što su boje Dinama. Nosili su ustaška znamenja i obeležja. Ustašku zastavu su razvili i na stadionu. Ličili su na crnu ustašku legiju. Njihov fašistički i nacistički defile je delovao zastrašujuće. Hrvatska je da podsetim, član EU, i navodno baštini evropske vrednosti. Jedna od osnovnih evropskih vrednosti je antifašizam. U Hrvatskoj je proustaški, dakle nacistički i fašistički sentiment u porastu od 1990. Najmanje 30 odsto Hrvata ima pozitivan odnos prema ustaškom pokretu. Jedino tako je moguće da crna legija od 10.000 mladih Hrvata, muškaraca, ode u Milano, obučena u crno, sa ustaškim zastavama i drugim znamenjima, da promaršira centrom Milana, pevajući ustaške pesme, pozdravljajući nacifašističkim pozdravom, kličući ustaški pozdrav „za dom spremni“! Ovaj užasavajući marš ustaške crne legije, govori o tome da su mladi Hrvati, uveliko zadojeni ustaštvom. Farsa je praviti se da to nije tako.

Srbi u Hrvatskoj nestaju!

A šta u Hrvatskoj ne postoji, po poglavniku Plenkoviću? Za poglavnika Plenkovića, Srbi u Hrvatskoj ne postoje kao narod, već samo kao ikebana u njegovoj vladi. Hajde da bacimo još jedno svetlo na izjavu poglavnika Plenkovića. Statistika. Rezultati popisa u Hrvatskoj.

Nebojša Bakarec: Poglavnikova farsa!

Foto: Printscreen

 

U Hrvatskoj su nedavno objavljeni konačni rezultati popisa urađenog krajem 2021. Rezultati popisa pokazuju da broj Hrvata iznosi 91,63%, a Srba 3,20%. Popis 2011. u Hrvatskoj je pokazao da je udeo Hrvata bio 90,42%, a Srba 4,36%. Samo 1,16% građana Hrvatske se izjasnilo da im je maternji jezik srpski. Gotovo dve trećine Srba smatra da im je maternji jezik hrvatski, što je dokaz tihe asimilacije, tj. kroatizacije. Smanjenje broja Srba u Hrvatskoj premašilo je sva predviđanja i to će se negativno odraziti na ostvarivanje prava Srba u Hrvatskoj, na upotrebu jezika i pisma i na politička prava. Jedna od posledica je to što će u brojnim županijama, gradovima i opštinama, Srbi izgubiti pravo na zagarantovane visoke političke funkcije zamenika- župana, gradonačelnika i načelnika opština. U Vukovaru, broj Srba je pao ispod 30%, odnosno ispod trećine, pa Srbi više neće ni teorijski ostvarivati pravo na ravnopravnu službenu upotrebu jezika i pisma.

U Hrvatskoj, Srba je za 63.000 manje nego 2011. Po popisu iz 1921. u Kraljevini SHS, u 5 hrvatskih oblasti i u delu Sremske oblasti (koje su obuhvatale današnju Hrvatsku), živelo je 72,8% Hrvata (2.505.787) i 22% Srba (764.901). U tom kontekstu sve poprima mnogo gore razmere. Broj Srba u Hrvatskoj se za 100 godina smanjio za skoro 19% - sa 22% na 3,2%. Broj Hrvata se za 100 godina povećao za skoro 19% - sa 72,8% na 91,6%. U kontekstu perioda posle II svetskog rata, razmere su takođe loše. Po popisu iz 1948. u FNRJ, u NR Hrvatskoj je bilo 79,2% Hrvata i 14,5% Srba. Broj Srba u Hrvatskoj se za 73 godine smanjio za 11,3%- sa 14,5% na 3,2%. Broj Hrvata se povećao za 12,4% - sa 79,2% na 91,6%. Po popisu u SFRJ iz 1991. u Hrvatskoj je bilo 12,15% Srba, ali i 2,2% Jugoslovena od kojih su oko pola bili Srbi. Broj Srba u Hrvatskoj 1991. je bio oko 13,2%. Za 30 godina, u Hrvatskoj se od 1991. do 2021. broj Srba smanjio za oko 10% (sa 13,2% na 3,2%).

Razlozi pada broja Srba u Hrvatskoj, i u ukupnom broju, i u procentu u odnosu na broj Hrvata, su višestruki. Srbi u Hrvatskoj su građani drugog reda. Izloženi su posledicama produženog etničkog čišćenja. Hrvatska praktično onemogućava povratak prognanim Srbima. Hrvatska „motiviše“ Srbe da se iseljavaju. Populacija Srba u Hrvatskoj je u značajnom delu staračka, i brže se smanjuje od populacije Hrvata. Hrvatski popis iz 2011. pokazuje da je medijalna starost Srba za 16 godina veća u odnosu na medijalnu starost Hrvata. Treće, o tome se nerado govori, deo Srba se tiho kroatizira, tj. asimiluje u hrvatsku populaciju.

Da je Srbija u svemu bolja od Hrvatske, ne svedoče samo ekonomski pokazatelji, već svedoče i rezultati popisa u Srbiji. Po popisu u SFRJ iz 1991. u Srbiji je bilo 1,1% Hrvata. Po poslednjem popisu u Srbiji iz 2011. Hrvata ima 0,81%. Za 20 godina, u Srbiji se od 1991. do 2011. broj Hrvata smanjio za samo 0,3% (sa 1,1% na 0,8%). Ovo pominjem zbog toga što Hrvati u Srbiji, tokom ratova devedesetih, niti bilo kada, nisu bili izloženi pogromima, „Olujama“ i pritiscima da se iseljavaju, kao Srbi u Hrvatskoj.

Pratite nas na Telegramu!

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading