ALJBIN KURTI POKUŠAĆE DA PONIZI SPC I UPROPASTI PORFIRIJEVO USTOLIČENJE: Dugim cevima sprečiće Srbe da dočekaju svog patrijarha!
Foto: EPA/EPA

Upravo zato Priština je direktoru Kancelarije za KiM Petru Petkoviću, koji je trebalo da prisustvuje ustoličenju, zabranila ulazak u južnu srpsku pokrajinu, a kako Alo! saznaje, privremene institucije neće dozvoliti ni okupljanje srpskog naroda.

Za petak je tzv. kosovska policija pripremila poseban operativni plan rada koji podrazumeva tri prstena obezbeđenja oko same Patrijaršije. Policajci će udaljavati građane i neće im dozvoliti da prisustvuju liturgiji i ustoličenju, a na administrativne prelaze je poslat spisak na kojem se nalaze osobe iz centralne Srbije kojima će biti zabranjeno da uđu na KiM.

ALJBIN KURTI POKUŠAĆE DA PONIZI SPC I UPROPASTI PORFIRIJEVO USTOLIČENJE: Dugim cevima sprečiće Srbe da dočekaju svog patrijarha!

Tanjug/Strahinja Aćimović

 

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković, kojem je Priština do sada deset puta zabranila ulazak u južnu srpsku pokrajinu, rekao je da je ova zabrana najskandaloznija jer je razlog njegove posete prisustvo na slavi Pokrova Svete Bogorodice u Pećkoj patrijaršiji i na ustoličenju patrijarha Porfirija. Petković je rekao da u mejlu iz Prištine nije napisan razlog zbog kojeg mu je zabranjeno da uđe na KIM.

Očekuje se obraćanje predsednika (FOTO) - Alo.rs

- Reč je o čistoj samovolji Aljbina Kurtija, koji na taj način pokušava da zabrani ne samo slobodu kretanja, već zadire i u pravo verske slobode. Neće Aljbin Kurti uspeti da spreči da izabrani srpski narod bude prisutan u Pećkoj patrijaršiji i dostojanstveno dočeka svoga patrijarha. Niti će Aljbin Kurti uspeti da destabilizuje situaciju na KiM i time dovede u pitanje sam čin ustoličenja, jer poruke patrijarha srpskog, kao i sve naše poruke su poruke mira i suživota i u pravcu normalizacije odnosa Beograda i Prištine, a jedini koji pokušava da remeti mir i dovede u pitanje opstanak srpskog naroda na KiM jeste Aljbin Kurti - poručio je Petković, koji je dodao da nije naveden razlog zabrane da ne bi napisali da mu zabranjuju odlazak na liturgiju.

ALJBIN KURTI POKUŠAĆE DA PONIZI SPC I UPROPASTI PORFIRIJEVO USTOLIČENJE: Dugim cevima sprečiće Srbe da dočekaju svog patrijarha!

Foto: Printscreen/instagram

 

Ovakvim potezima Priština je još jednom udarila na verska osećanja srpskog naroda, kojem zabranjuje da obiđe manastir Pećka patrijaršija i prisustvuje liturgiji i ustoličenju. Pored toga, veoma često su na meti ekstremista pravoslavne svetinje i srpska groblja.

- Gotovo svakodnevno nam skrnave i hramove i grobove, hoće da nam zatvaraju i manastire i crkve, i to je pravo lice Aljbina Kurtija - istakao je direktor Kancelarije za KiM Petar Petković koji, ipak, očekuje da će sveti čin ustoličenja patrijarha Porfirija proći u miru.

Na spisku osoba kojima će biti zabranjeno da uđu na KIM nalaze se brojni predstavnici srpskih humanitarnih organizacija, sportisti, umetnici…

Zabranjene su i organizovane posete manastirima, a ta zabrana na snazi će ostati do subote posle podne. Jasno je da će Aljbin Kurti učiniti sve da spreči srpski narod da prisustvuje uvođenju u tron patrijarha Porfirija.

Pratite nas i na Telegramu!

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (2)

Loading
Mile

13.10.2022 07:36

Sta je tu vama čudo,ne razumem šiptari su to,i turci su govorili nema vera u šiptara!

Boris

13.10.2022 11:10

Patrijarh posle ustolicenja treba da ostane u Peci kao svoj na svome i onda ce i narod dolaziti i ostajati na Kosmetu