SRPSKI BLOK DA OKUPI SVE KOJIMA JE SRBIJA U SRCU Narodna poslanica Marina Raguš u intervjuu za Alo! poslala snažnu poruku
Printscreen

- U atmosferi žestine i pojačanih decibela najmanje se čuje ono što treba: a to su politike, argumenti, rešenja, rezultati. Mi smo kao najjača politička organizacija (u poslednjih nekoliko decenija) pružili ruku saradnje svim političkim akterima u cilju postizanja političkih dogovora i vraćanja politike tamo gde joj je mesto - u institucije. Neki su to razumeli, posebno u svetlu geopolitičkih okolnosti koje se na dnevnom nivou menjaju i pred Srbiju donose sve izazovnija vremena, a neki ili ne žele ili neće da doprinesu formiranju nove političke klime, već pokušavaju da tenzije vrate na pređašnji nivo ili da ih još i zaoštre do pucanja. To dalje znači nameru da se narod polarizuje do te mere da se isprovocira destabilizacija u društvu. Sledstveno tome i u državi. Ono što mi možemo da garantujemo jeste da im to neće proći. Borićemo se i dalje svim svojim kapacitetima da sačuvamo pristojnost i argumentovanost u političkom dijalogu! Kao i mir i stabilnost u okolnostima sveopšte histerije koja je zahvatila i deo naše političke scene.

Ipak, s druge strane opozicija i vlast nisu uspeli u Skupštini Srbije da se slože oko KiM, zašto je to tako?

- Nažalost, nisu! Prost je i tužan razlog: na državnom i nacionalnom pitanju kao što je sudbina naše južne pokrajine, gde je po strani trebalo ostaviti kako stranačke tako i lične i sujetne razloge, opozicija je imala samo jedan cilj - da sebi uknjiži još po neki politički poen. Imali ste prilike da vidite, kao mantre su se ponavljale neistine (da ne upotrebim težu reč). Njima na nevolju, predsednik republike je strpljivo odgovarao na svako pitanje poslanika opozicije i, na kraju, demontirao umišljaj koji je, najblaže rečeno, ispao smešan. Kad je demontaža postala toliko jasna u srpskoj javnosti, onda su svi uglas krenuli da kukaju i da se žale što je predsednik uopšte dolazio, iako su ga baš ti poslanici opozicije pozvali da podnese izveštaj. Problem je bio što je čovek došao i odgovarao, bez pauze, svakom poslaniku na postavljeno pitanje, aluziju, komentar. A komentara, dobacivanja, i to ste mogli da vidite, bilo je sve vreme. Nažalost, propuštena je prilika da se, bez obzira na različite politike, ipak pošalje snažna i jedinstvena poruka za naš narod na KiM. Za sve građane Republike Srbije. Mislili smo, bićemo dostojni svojih slavnih predaka i ostavićemo snažan trag za naše potomke. S druge strane, to je bila slika i prilika svih nas. I, više nema sumnje ko je ko u ovom političkom trenutku.

Mislite li da je uopšte moguće da poslanici imaju jedinstven stav o nekoj temi?

- Ovako kako smo krenuli, teško je to predvideti. Znate, potrebna je dobra namera i volja. Ukoliko je nema, politički dogovor je nemoguće postići. Bez političkog dogovora nema ni jedinstvenog stava o bilo kojoj temi od nacionalnog ili državnog interesa. Ipak, nadamo se (ne)mogućem jer bi to bilo u interesu našeg naroda, naših građana.

Očekujete li burno jesenje zasedanje parlamenta?

- Da, očekujem. Samo da vas podsetim, jesenje zasedanje je u toku. Skupština zaseda u svojim radnim telima. Kada je reč o plenarnim sednicama, sve su prilike da ćemo gledati reprize rasprave tokom posebne sednice zakazane povodom izveštaja o pregovaračkom procesu sa Privremenim institucijama samouprave u Prištini.     

Novi saziv parlamenta je počeo svađom, pojedini opozicionari su se sukobili oko mesta za sedenje, da li ste vi imali tih problema?

- Kako vidimo, još se nisu dogovorili oko mesta za sedenje i to će se verovatno i dalje prelivati u nova plenarna zasedanja. Ne, takvih problema nemam. Jer mi, istini za volju, apsolutno nije bitno gde ću sedeti. Uvek mi je bio bitniji sadržaj od forme.

Lider Dveri Boško Obradović tvrdi da je prekršen Zakon o Narodnoj skupštini, jer nije počelo jesenje zasedanje sednicom u plenumu. Kako to komentarišete?

- Gospodin Obradović samo mora da kaže gde to piše. Ukoliko misli na član 48. Zakona o Narodnoj skupštini, on u drugom stavu kaže: „...drugo redovno zasedanje počinje prvog radnog dana u oktobru“. Skupština redovno zaseda, kao što sam već napomenula, i to se može videti na sajtu Skupštine kroz prenose sednica radnih tela. Ovde je, očigledno, reč o nerazumevanju pojma kakav je „zasedanje“. Nadam se da će mladi poslanik Obradović vremenom to naučiti.

U javnosti se poslednjih nedelja pominje osnivanje Srpskog bloka, da li vi podržavate tu ideju?

- U potpunosti podržavam formiranje Srpskog bloka koji bi trebalo da pod svoje okrilje okupi sve one kojima je interes Srbije kategorički imperativ; koji svoj patriotizam ne „dokazuju“ kroz rusofilstvo ili bilo koju drugu ljubav, sklonost ili afekciju prema Zapadu. Konačno, neophodno je reflektorski osvetliti onaj deo pristojne i normalne Srbije kojima će naša otadžbina biti, uvek i na svakom mestu, na pameti i u srcu!

Orlić pokazao strpljenje i razumevanje

SRPSKI BLOK DA OKUPI SVE KOJIMA JE SRBIJA U SRCU Narodna poslanica Marina Raguš u intervjuu za Alo! poslala snažnu poruku

Skupština Srbije - Alo!

 

Na čelu Skupštine je Vladimir Orlić, kako ocenjujete njegov rad?

- Vladimir Orlić je dosad pokazao zavidno strpljenje i razumevanje za brojne političke nijanse koje se nalaze u ovom skupštinskom sazivu. O tome svedoče višesatni sastanci sa poslanicima uoči konstitutivne sednice Skupštine. Uspeo je da pokaže razumevanje za brojne zahteve opozicije i da uvede nepokolebljivost u provođenju principa „ista pravila važe za sve“ podjednako kao što je pokazao tu istu osobinu u provođenju državne politike. Isto tako znam, da će vrata kabineta Vladimira Orlića biti otvorena za sve koji imaju dobru nameru i volju u svom političkom delovanju u korist Srbije.

Pratite nas i na Telegramu

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading