NIŠTA IM NIJE SVETO, KORISTE ČAK I KANONIZACIJU DA NAPADNU SPC Svetog Irineja proglasili za kolaboracionistu
Irinej Ćirić

Vojvođanski istoričar Aleksandar Horvat izjavio je da je Irinej Ćirić (nekadašnji episkop bački, Sremski Karlovci 1884. - Novi Sad1955), čiji je čin kanonizacije održan prethodne nedelje, bio kolaboracionista, kao i da je bio blizak Miklošu Hortiju, mađarskom zločincu. Horvat ne spori da je Irinej Ćirić učestvovao u spasavanju dece iz mađarskog logora „Šarvar“, ali tvrdi da „ni on sam nije krio da je bio saradnik mađarskih okupacionih vlasti, što je posle rata pravdao okolnostima da je tako nastojao da spase stanovništvo“.

Nije, naravno, Horvat naciljao Irineja Ćirića, već SPC uopšte, i posebno patrijarha Porfirija, koji je prisustvovao svečanosti u Svetođurđevskom sabornom hramu u Novom Sadu. To je bar svakom jasno...

NIŠTA IM NIJE SVETO, KORISTE ČAK I KANONIZACIJU DA NAPADNU SPC Svetog Irineja proglasili za kolaboracionistu

Foto: Printscreen

 

Verski analitičar Željko Injac za naš list ovako komentariše napade:

- Šta reći... Klasična komunistička interpretacija istorije. Svi koji nisu bili partizani su izdajnici i kolaboracionisti. Tom logikom su i današnji monasi Manastira Dečani takođe kolaboracionisti i izdajnici jer su ostali na Kosovu i Metohiji nakon secesije i, hteli - ne hteli, prinuđeni su da sarađuju sa lokalnim secesionističkim vlastima. Najlakše je Srbe koji su kroz istoriju nebrojeno puta bivali u ovakvom položaju proglasiti izdajnicima i kolaboracionistima da bi se najbolji i najčasniji dehumanizovali, kao što je vladika Irinej Ćirić, koji je i po rečima istog istoričara Horvata, spasavao decu iz mađarskih logora, napravio bolnicu u Novom Sadu, trudio se da olakša život Srbima u momentu okupacije.

Kako naglašava Injac, sve je to licemerje.

- Mislim da bi prvi Horvat u istoj situaciji gledao ili da pobegne iz takve države ili bi se pridružio okupatorima. Nikakvi Bosanci nisu napravili „incident“ u Odžacima, nego je to bio organizovani linč tadašnje vlasti sproveden preko skojevaca i AFŽ. Vladiku su tada kamenovali i pretukli, te je posle toga ostao invalid do kraja života. S druge strane, čak ni komunističke vlasti nisu podigle nikakvu zvaničnu tužbu, niti postoji bilo kakva presuda za izdaju ili bilo šta slično protiv vladike Irineja Ćirića. Tako da cela ta interpretacija je ništa drugo nego zlonamerna i krajnje licemerna, na sramotu onoga koji je dao takvu izjavu. Naravno da je cilj da se satanizuje SPC, pa čak i njeni svetitelji - navodi naš sagovornik, i dodaje da se vladika Irinej Ćirić s pravom može nazvati svetim mučenikom.

Pratite nas na Telegramu!

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading