Vučević: Ogromni pritisci na predsednika Vučića, treba da na tankoj žici izdržimo da ne propadnemo
Printscreen

On je gostujući na televiziji Pink da su sve veći pritisci na predsednika Aleksandra Vučiča i našu zemlju nije nešto što se dešava iza kulisa, samo što je to sada ogoljena sila i pritisak je očigledan.

Potpuna radikalizacija globalnog sukoba. Nije to lokalni rat

–Ne izlazimo mi iz lakog perioda, i leto je bilo veoma složeno, ali ulazimo u još komplikovaniju ili težu jesen i ne možemo predvideti kakva će biti zima koja je pred nama. Potpuno idemo u radikalizaciju globanog sukoba, ovo nije neki lokalno-regionalni rat. Niko ne može da predvidi dokle taj rat može da ide. Ako Rusija proglasi ove teritorije za deo Ruske federacije, Moskva će tumačiti da je to napad na Federaciju i tada stvaraju uslove za neku drugu primenju oruđa, oružja. Ukrajina neće priznati taj referendum, kao ni Zapad. Svi smo izloženi dodatnim pritiscima i ucenama. Za nama je dodatno komplikovano zbog pitanja KiM. Nama je najkomplikovanije jer imamo dodatne unutrašnje probleme, koji se reflektuju na našu poziciju. Imamo priču teritorijalnog integriteta i nepovredivosti granica Ukranije, to ne važi za Srbiju, imamo da Moskva kaže imate primer KiM odnosno da ste vi to na Zapadu, a mi treba da izdržimo na toj tankoj žici da ne propadne- rekao je Vučević.

Zapad je ubacio u petu brzinu, velike sile štite svoje interese

On je istakao da pritisak sa Zapada ubacuje u petu brzinu i da su Pariz i Berlin odredili specijalne izaslanike.

Srbija među 10 zemalja koje su najviše napedovale - Alo.rs

-Naravno, imate Eskobara, koji dolazi ispred najveće sile Amerike koji vuče poteze i kontroliše celi proces. I imate pritisak na predsednika Vučića i Srbiju da priznamo Kosovo kao nezavisnu državu. Znači da su granice povredive. Ako Srbija potpiše taj ključni dokument sa Kosovom, makar ga formalno ne priznala, da mi priznamo kako oni kažu političku realnost, onda bi to značilo da je ta država iz koje je ta teritorija otišla, a Kijev neće da prizna Lugarsku ili Krim ili Zaporežje. Stav Srbije je da mi ne možemo da priznamo referendume koji su održali, jer bi to značilo da mi priznajemo i da Albanci imaju isti taj modalitet kretanja ka njihovoj nezavisnosti. Moramo reći i da Rusija nije priznala nezavisnost Kosova i bila je uz Kinu fer i korektna u Savetu bezbednosti. S druge strane, danas i Rusiji odgovara da kaže ovima sa Zapada “Izvinite, vi ste otvorili Pandorinu kutiju”. I onda imamo Kataloniju, Škotsku – ističe Vučević i dodaje:

Ne možemo da priznamo Kosovo jer bismo sebi pucali u noge

–I onda oni koji su osmislili ono što oni vide kao nezavisno Kosovo, pokušavaju da zatvore taj predmet i da je rešen, da su se Srbi pomirili s time da je Kosovo nezavisna država. I onda čujete i od nekih nevladinih organizacija i političkih stranaka u Srbiji da to već traje, ajmo na drugu stranu, lažemo sami sebe, trošimo resurse, bolje to da priznamo. Mi ne možemo da priznamo nezavisno Kosovo jer bismo sami sebe upucali u noge. Niti treba niti je moguće zamisliti da neko protera Albance preko Prokletija, već mora da se traži neki istorijski dogovor između Albanaca i Srba. I moraju da razumeju da ne mogu Albanci sve da dobiju, a Srbi sve da izgube. Pa ne mogu naše granice da se menjaju kao u Monopolu ili Riziko igrici. Jugoslaviju su razbili, jer su rekli da su granice povredive i rekli nam ne može Republika srpska krajina. A onda je došla na red Srbija kada su 1997. i 1998. godine, kada je krenuo rat na Kosovu, zaključno sa 2008. godinom rekli da ipak mogu da se menjaju granice i da to može da bude država. Jugoslavija ne mo može, Hrvatska i Bosna može, Srbija ne može, Ukrajina može da opstane. Šta je problem za nas? Nemamo nuklearno oružje, mi nismo sila. Nas ima malo, u smislu brojeva. I na nama je idealno da se testiraju stvari i pokažu mišići. Ne znam kako će to sve dalje ići i deluje da smo u nemogućnoj situaciji – naglasio je Vučević.

Sigurno će Rim tražiti svoje mesto između Pariza i Berlina

Odgovarajuči na pitanje o novoj italijanskoj vladi Vučević kaže da veruje da Italija vidi Srbiju kao iskrenog prijatelja, te da je veliki broj investicija iz Italije došao u Srbiju.

– Verujem da će buduća premijerka Italije, gospođa Meloni, tražiti najbolji odnos sa Srbijom. Pratio sam poslednje izjave Meloni mislim da ona nije radikalna desnica, već desni centar. Italija ima svoje unutrašnje izazove. Sigurno će Rim tražiti svoje mesto između Pariza i Berlina, kao veliki igrač u EU.

SNS je pokazao da su interesi Srbije važniji od interesa stranke

Vučević je govoreći o finišu političke kampanje za izbore u BiH i Republici Srpskoj rekao da Vučić ne može da podrži nikoga.

-On je predsednik svih Srba. Koga god da građani izaberu u Republici Srpskoj on će sa njima sarađivati. Koga će izabrati to je na nama da gledamo i čujemo, videćemo u nedelju uveče. Naš apel je da zadržite element sloge. Mislim da je SNS pokazao da su interesi Srbije važniji od interesa stranke. Verujem da će biti elementarne kulture i da nastave sutra da zajedno rade- naglasio je Vučević, a o novim napada predsednika Crne Gore kaže:

-Milo Đukanović je optužio da mi opet pravimo Veliku Srbiju. Za sve je kriv Vučić. Ja imam pitanje za Krivokapića, pa što vi niste potpisali temeljni sporazum sa crkvom? Kako je Dritan Abazović potpisao? A Krivokapiću se nekoliko puta kvarila olovka.

Predsednik Vučić danas u Bugarskoj - Alo.rs

 

Neki članovi vlade iz SNS trebalo bi da prate politiku koju vodi šef države i stranke

-Neki su sad pojačali retoriku, da sada odigraju s nekim izjavama. Mislim da bi bilo pristojno da prate ono što radi Vučić, da mu ne kvare poziciju. Ako kurs broda ide na jednu stranu, nemojte bacati sidro na drugu stranu. Nemojte da kvarite igru i da Srbija pokaže sve karte. Čekajte da preživimo da znamo koji potez da odigramo. Ne radi se to. Pustite ga da vodi politiku i razmislite zašto neke stvari radi, zašto nekad mora da proguta žabu da bismo imali gasa. Dobra vest iz Bugarske je danas sa gasovodom.

Pitanje i za Rusiju, sedam meseci nismo uveli sankcije , šta je onda problem sa trećinom gasa

Imam pitanje i za Ruse, što smo stalno pod znakom pitanja? Ako je neko bio istrajan to je Aleksandar Vučić. Nakon sedam meseci nismo uveli sankcije. Šta je onda problem sa trećinom gasa? Treba da sačuvamo našu decu, a ne ono što nam se dešavalo u 20. veku. Mene plaši da će ovo biti hladna zima. Ono što možemo da vidimo kao odraz ozbiljnog političara je izjava Angele Merkel, koja se pita šta će biti dan posle sukoba, jer će se ovaj sukob jednog dana završiti.

Pratite nas i na Telegramu!

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (51)

Loading
Iva

01.10.2022 11:41

Jesu pritisci, ali mi smo izdrzljiv narod i nikada necemo propasti dok je Vucic na celu Srbije.

Slavica

01.10.2022 11:42

Mnogi su hteli i pokusali da izvuku tlo pod nogama Vucicu ali nisu uspeli.

Anja

01.10.2022 11:43

Dok je Vuciceve odgovorne politike ta zica bice put ali za napredak.

Maja

01.10.2022 11:44

Sve pritiske i ucene smo izdrazali, pa i ove cemo.

Zare

01.10.2022 11:55

@Maja - Zahvaljujuci Vucicu mi izdrzavamo sve teske pritiske

Zarko

01.10.2022 11:56

@Maja - Dok god je Vucic predsednik mi cemo odolevati pritiscima velikih sila

Una

01.10.2022 11:45

Vucic ima i imace nasu podrsku zato ce sve i izdrzati.

Radica

01.10.2022 11:50

Predsednik Vucic zna da narod podrzava njegovu politiku nezavisnosti i samostalnosti koju vodi u ime drzave i to ce mu dati snage da izdrzi sve pritiske koji se vrse nad njim i njegovom zemljom.

Borivoje

01.10.2022 11:53

Kada iza tebe stoji sav tvoj narod i kada znas da te taj narod podrzava i veruje u sve sto cinis za njega onda pritisci od strane bilo koga su nista sto se ne moze izdrzati ili prebroditi.

Anjica1476

01.10.2022 11:53

Predsednik Vucic zaista trpi velike pritiske ali ne odustaje od svoje politike

Stole

01.10.2022 11:54

Dzabe im pritisci u vezi KiM predsednik Vucic NIKADA nece tu laznu drzavu priznati!

Nina

01.10.2022 11:56

Predsednik neće dopustiti da Srbija podlegne pritiscima

Petar

01.10.2022 11:57

Zaboravljaju jednu cinjenicu da se predsednik Vucic bori za svoju zemlju i za svoj narod a onaj koji se bori za tako nesto spreman je na sve!

Maja

01.10.2022 11:57

Mi smo stabilna zemlja, ne mogu tek tako da nam stvaraju pritisak.

Sofija

01.10.2022 11:58

Niko više ne može da vrši pritisak na Srbiju, predsednik to sigurno neće dopustiti.

Jelena

01.10.2022 12:00

Ni dosada nismo dozvoljavali da nas neko ucenjuje ili da vrši pritisak na nas, nećemo ni sada

sanja

01.10.2022 12:01

Srbija je jaka zemlja, predsednik vodi odgovornu politiku, i dok je tako nećemo podleći pritiscima.

JULKICA

01.10.2022 12:14

Nije prvi put da vrse pritisak na naseg predsednika i nece biti prvi put da takvim pritiscima predsednik Vucic odoleva snagom svoje drzave i svog naroda jer kada smo slozni i ujedinjeni niko nam nista ne moze.

Marija

01.10.2022 12:15

Vučić trpi sve pritiske zbog gradjana i Srbije. Jer prioritet su interesi našeg naroda i oni se čuvaju.

Zorica

01.10.2022 12:21

Pritisak koji izdržava naš presednik je veliki, svaka mu čast.

Sanja

01.10.2022 12:32

Svesni smo pod kolikim pritiscima je Srbija danas. Zato sve nade polažemo u Vučića i verujemo u njegove odluke.

Marko

01.10.2022 13:08

Gasovod koji ce biti izgradjen je zaista ponos Srbije i plod velikog truda i rada

Marijana

01.10.2022 13:09

Srbija danas vodi samostalnu spoljnu politiku zahvaljujuci odgovornosti i posvecenosti Vucica

Mirko

01.10.2022 13:10

Vazno je da gradjani veruju u argumente koje iznosi Vucic, i sigurni smo da iz on toga crpi najvecu snagu u daljoj borbi za interese naseg naroda

Branka

01.10.2022 13:10

Jasno je svima da je Vucic, politicar kome gradjani najvise veruju

Branka

01.10.2022 13:21

Interesi Srbije su sadasnjoj vlasti najvazniji

caca

01.10.2022 13:29

Srbija je jaka zemlja,i neće dozvoliti da nas bilo ko pritiska!

Gagolina

01.10.2022 14:17

Uspecemo jer Vucic vodi odmerenu, mudru i diplomatsku borbu da sacuva nezavisnost Srbije u svakom pogledu.

Mara

01.10.2022 15:29

Kao i do sada, na nogama cemo izdrzati i ovo, i stati iza nasih stavova.

Mara

01.10.2022 15:31

Zahvaljujuci Vucicu i njegovoj odgovornoj politici, izdrzacemo sve i nastavicemo putem uspeha.

Mara

01.10.2022 15:32

I pored svega, Vucic ostaje hrabar i ne odustaje od svoje politike.

Mara

01.10.2022 15:33

Koliko god pritisci bili jaki, izdrzacemo i isteracemo svoje.

Tića

01.10.2022 15:36

Sve oči su uprte u poteze Srbije, ali šta god bude bilo odlučeno sigurno će biti u skaldu sa međunarodnim pravom i u najboljem interesu naše zemlje.

Jovana

01.10.2022 15:43

U nesrećna vremena kao što su ova u kojima velike pritiske podnosi Srbija i predsednika Vučić,uzdamo se u predsednika koji donosi dobre odluke za svoj narod.

Jelena

01.10.2022 15:52

Tezak je period pred nama ali Srbija nece posustati, idemo jos jace i bolje!

Jelena

01.10.2022 15:53

Ogromni pritisci na predsednika Vucica, pokusavaju da ga slome, ali nece im uspeti!

Jelena

01.10.2022 15:54

Dok je Vucic na celu Srbije, za nas nema zime!

Jelena

01.10.2022 15:55

Dok je nama Vucica, Srbija ce nizati samo uspehe!

Jelena

01.10.2022 15:57

Mnogi pokusavaju da poljuljaju tlo predsedniku Vucicu ali bezuspesno, predsednik i dalje cvrsto stoji!

stevo

01.10.2022 17:09

Ma koliki da bili pritisci na Srbiju,Vucic nije podvodljiv i nece podleci istima

sasa

01.10.2022 17:10

Mogu Vucica pritiskati do mile volje,ali Vucic nikada ne bi uradio nesto sto bi islo na stetu drzave i naroda

stefan

01.10.2022 17:11

Mir,stabilnost,sigurnost.Prioritet u ovom momentu za Srbiju da sacuva

Patak

01.10.2022 17:12

Ma koliko tesko da bilo,za Srbiju predaja nije opcija

Pavlovic

01.10.2022 17:13

Ocuvanje nacionalnih i drzavnih interesa nam je u ovom momentu prioritet svih prioriteta

damir

01.10.2022 20:52

Predsednik Vučić uspeva da Srbiju održi nezavisnom i daleko od bilo kakvih sukoba i opasnosti.

daca

01.10.2022 22:52

Srbija sa Vučićem će uspeti da se izbori za interese Srbije

Oki

01.10.2022 23:35

Uz ovako dobrog predsednika izdržaćemo sve.

Oki

01.10.2022 23:37

Gradjani podržavaju predsednika i izdržaće sve što treba jer znaju da je sve najbolje učinjeno.

Sara

01.10.2022 23:39

Predsednik trpi pritiske ali zna da ima ogromnu podršku gradjana i onda lakše sve podnosi.