UBIĆE NAS DULIĆEV RENDGEN Vasiljevićeva i Đogani za Alo! govore o opasnosti s kojom se suočavaju zbog bivšeg ministra (VIDEO)
Mirka Vasiljević i Đole Đogani - Alo! - Dejan Briza

Poznati muzičar Đole Đogani, jedan od stanara zgrade na Novom Beogradu, bori se, zajedno sa komšijama, protiv bivšeg ministra Olivera Dulića, nekoliko njegovih kolega ortopeda i poznatog biznismena koji bi da ugroze njihovo i zdravlje njihove dece. On ovako za naš list komentariše sve što im se dešava.

UGRADILI LIFT

Kao što je Alo! juče pisao, pomenuta grupa planira da u iznajmljenom prostoru otvori privatnu ortopedsku kliniku u kojoj bi obavljala složene operacije. Ono što stanare brine jeste to što su u prostorije koje nisu za to adekvatno opremljene i zaštićene uneli rendgen-aparat. Stanari su se konsultovali sa stručnjacima i rečeno im je da zračenje tog aparata može da ima nesagledive posledice jer nikako nije predviđeno da on radi u gusto naseljenoj stambenoj zgradi (84 stana sa više od 100 dece u njima).

Radiolog: Moraju da dobiju licencu

Radiolog Gradimir Dragutinović za naš list objašnjava da za postavljanje rendgen-aparata moraju biti ispunjeni izuzetno rigorozni uslovi.

- Mora se dobiti licenca od Instituta „Dr Dragomir Karajović“. Oni proveravaju da li je obezbeđeno da nema zračenja kroz zidove, postoji i posebna farba koja ne propušta x-zrake, odnosno olovni zastori. Tačno je navedeno šta sve mora da se ispoštuje. Obavezne su i naknadne provere jednom godišnje - objašnjava Dragutinović.

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) klasifikuje rendgenske zrake kao kancerogene jer mogu uzrokovati promene u DNK materijalu koje mogu dovesti do malignih oboljenja i pojedinca i njegovog potomstva. 

UBIĆE NAS DULIĆEV RENDGEN Vasiljevićeva i Đogani za Alo! govore o opasnosti s kojom se suočavaju zbog bivšeg ministra (VIDEO)

Blic Slobodan Miljevic

 

Kao i Đogani, i glumica Mirka Vasiljević ne krije koliko je zabrinuta.

- Jako sam zabrinuta za svoju porodicu, ali i za sve stanare. Ceo ovaj plato ispred naših ulaza je prostor gde se okupljamo, šetamo, gde se deca igraju. Ima svaki ulaz lokal, ali nije ovo prostor za bolnicu. Smatram da imamo osnovno ljudsko i građansko pravo da saznamo šta će biti ispod naših stanova. Upravo u mom ulazu se otvara klinika sa aparatima koji nisu dobri po zdravlje ljudi. U toj vertikali svako ima dečje sobe - priča Mirka, i dodaje:

- Lift su uradili bez građevinske dozvole, kao i operacionu salu. Takve promene u zgradi bi morale da se rade s određenim dozvolama. Naše zdravlje je ugroženo i trenutno i na duže staze. Smatram da je ovo država koja neće dozvoliti da se ovakve klinike otvaraju ovde i da je zdravlje čoveka na prvom mestu. I još nešto, imamo trudnice koje nikako ne bi smele biti u blizini izvora zračenja. Svi smo potpisali peticiju da se ta klinika ne otvara ovde u zgradi.

SVE U TAJNOSTI

Jelena Tesla, stanarka, naglašava da je sve rađeno u tajnosti i da su oni slučajno od domara saznali šta se dešava:

- Najviše je sporno što niti su registrovani niti imaju dozvole. Već su uneli rendgen, za koji takođe, naravno, nemaju dozvolu. Obećali su da će izneti aparat, ali to nisu učinili. Očigledno nemaju nikakav problem da zloupotrebe poverenje, a sigurna sam i zakon. Posebno sam zabrinuta za decu, imam ih troje, dok ih je u zgradi preko 100.

Dulićev partner:
Ma koga briga za stanare!

Među suvlasnicima klinike je i Goran Đerić, vlasnik poznatog salona nameštaja „Natuzzi“. Jedan od stanara snimio je telefonski razgovor s njim iz kog je jasno da posredi nisu čista posla. Tako, recimo, Đerić stanaru poručuje: „Ako se ja i ti dogovorimo, tu neće da radi rendgen. Tačka. To je kraj priče“; „Tu nema rendgena dok se ja i ti ne dogovorimo“; "Tu rendgen neće da radi niti će da bude registrovano za rendgen“. 

- Rendgen ubaci negde, u neki podrum, meni je cilj samo da mi deca budu zdrava - konstatuje stanar, a Đerić mu odgovara:

- Ne moraš to meni da kažeš, ja to znam, bre. Drugi neće da spavaju pored lifta, bre, a ne pored rendgena. Sve razumem. 

Đerić stanaru u razgovoru nudi i da kupi njegov stan...

- Ali ako ti hoćeš da prodaš stan, šta te briga da li će biti rendgen tu ili neće - kaže biznismen.

- Pa nisam ja sam. Imaš još 84 stana - kaže stanar.

- Ali oni su irelevantni. Ako država misli da tu ne može da bude rendgen, ja nemam nikakav problem. A ovo su sve ozbiljni doktori na kojima počiva ortopedija Srbije, sada i ubuduće. Mi nismo ušli tu ko Indijanci. Ima devet vlasnika i još 20 doktora koji će tu da rade - kaže Đerić.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading