BAHATO I NEODGOVORNO Bivši ministar otvara kliniku u stambenoj zgradi: Dulićev rendgen ozračiće 100 dece
Blic Slobodan Miljevic

Problem je, međutim, kako tvrde ogorčeni i uplašeni stanari, što su lekari u iznajmljeni lokal uneli rendgen aparat, za koji su potrebni poseban prostor i mere bezbednosti. Kažu, ovako će više od 100 mališana, koliko ih živi u zgradi sa 84 stana, biti ozračeno opasnim rendgenskim zracima.

Ljudi očajni

Ekipa našeg lista juče se uputila na pomenutu lokaciju, nakon poziva zabrinutih stanara. Kako smo saznali, lekari u novoj ordinaciji planiraju da rade operacije na kostima (operacija na otvorenoj kosti zahteva milion odsto sterilnost operacione sale, u tom smislu je teža i zahtevnija nego operacija na otvorenom srcu). Najgore od svega jeste to što su već uneli rendgen aparat, koji nikako ne bi smeo da bude u tako nezaštićenom prostoru pošto zraci bez problema prolaze svuda kroz zidove.

BAHATO I NEODGOVORNO Bivši ministar otvara kliniku u stambenoj zgradi: Dulićev rendgen ozračiće 100 dece

Alo

 

- Oliver Dulić, bivši ministar za zaštitu životne sredine, plus lekar, dolazi ovde i hoće mojoj deci da stavi rendgen ispod spavaće sobe. Želeo bih da ga pogledam u oči i, kao otac oca, pitam da li je to u redu - dočekao nas je Ivan Miladinović, jedan od stanara.

Naš sagovornik objašnjava da je problem eskalirao pre otprilike mesec dana.

- Tada smo konačno saznali šta se tu dešava, da se otvara ortopedska klinika i da su uneli i rendgen aparat u taj prostor. Mi smo se raspitali i saznali da je to urađeno na nebezbedan način, te da je posebno opasno što je to postavljeno u stambenu zgradu. Imaju samo termoizolaciju i dve gips-ploče. Svako ko pomisli na rendgen, prvo mu na pamet padne neki podrum, debeli zidovi. Reč je o X zracima, kancerogenim, stručnjaci su nam objasnili da prolaze kroz beton i šire se dalje, a u organizmu se akumuliraju. Pričali smo s radiolozima, koji su rekli da kakav god da se napravi taj tzv. kavez, ni to nije garancija jer svakako dolazi do sleganja zemlje i minimalno pomeranje ostvara prostor tim zracima da prolaze. Ja živim na prvom spratu i bukvalno mi je dečja spavaća soba tačno iznad tog aparata - priča Miladinović za Alo!, uz odobravanje ostalih stanara.

Naglašava i da ih niko nije ni o čemu obavestio:

- Slučajno smo saznali i, normalno, svi smo se pobunili protiv toga. Pisali smo Ministarstvu zdravlja, Ministarstvu zaštite životne sredine, Direkciji za jonizujuće zračenje, obavestili i građevinsku inspekciju... Tek tad su nam postale jasne razmere ovako bahatog ponašanja grupe lekara, predvođene Goranom Đerićem, vlasnikom poznatog salona nameštaja „Natuzzi".

Nudi kupovinu

Miladinović kaže i da igrom slučaja zna Đerića, te da ga je zvao, a ovaj mu je kao rešenje ponudio da kupi njegov stan?! 

- A šta da radimo s ostala 83 stana? Hoće li da kupi čitavu zgradu? Rekao mi je otprilike: „Baš me briga šta će biti sa ostalim stanarima.“  Imali smo 5. septembra jedan razgovor sa svim tim lekarima i tada su obećali da će u roku od sedam dana ukloniti aparat. To se, naravno, nije dogodilo.  

SUTRA: PRIČA OSTALIH STANARA

Dulić: Na kongresu sam, nemam vremena

Alo! je pokušao da kontaktira s Oliverom Dulićem, međutim, on nam je kratko poručio da je na kongresu i da ne može da odgovara na pitanja. Potom nam je poslao broj izvesnog gospodina Arbutine, rekavši da će nam on sve objasniti.

Na pitanja koja smo poslali Ortopedskoj klinici na Banjici nismo dobili odgovor.

Ovo su odgovori klinike

 

Na pitanja koja smo poslali gospodinu Arbutini, čiji broj nam je dao Oliver Dulić, a koji nam je rekao da je jedan od suvlasnika, dobili smo odgovore „kolegijuma lekara zdravstvene ustanove 'Recupere'“. Prenosimo njihovu suštinu:

- Zdravstvena ustanova smeštena je u poslovno-stambenom objektu, u prostoru predviđenom za obavljanje poslovnih delatnosti. U istoj zgradi godinama već funkcionišu dve medicinske ustanove. U dosadašnjem procesu registracije poštovali smo sve zakonom predviđene uslove i pratili naloge nadležnih inspekcijskih službi. S ovom praksom nameravamo da nastavimo i dalje. U skladu s našom željom da pacijentima pružimo kompletnu uslugu pribavili smo najmoderniji rendgen aparat, koji je prilagođen najstrožim zahtevima evropskog i domaćeg zakonodavstva. Pomenuti uređaj nije i neće biti u funkciji sve dok ne prođemo zakonsku proceduru i ne kompletiramo sva moguća mišljenja i dozvole nadležnih institucija. Skladišten je na propisan način i ničim ne ugrožava zdravlje stanara. U komunikaciji smo sa stanarima bloka u kome se nalazimo. Pokušali smo da na osnovu stručnih elaborata koje posedujemo objasnimo da rendgen aparat ne predstavlja apsolutno nikakvu pretnju po zdravlje stanara i zaposlenih u bolnici. Nudimo im mogućnost da prate i uzmu učešće u procesu pribavljanja svih saglasnosti i dozvola vezanih za rad naše zdravstvene ustanove. 

Prvo osuđen, pa oslobođen

Oliver Dulić, podsetimo, hapšen je 2012. u aferi „Nuba invest“, pod optužbama da je zloupotrebio položaj dok je bio ministar. Suđenje je trajalo godinama, prvo je osuđen na 3,5 godina zatvora, da bi presuda bila ukinuta, a on u ponovljenom postupku oslobođen.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading