ANA BRNABIĆ PORUČILA IZ TOKIJA Mi nismo neutralni, pridružili smo se rezolucijama UN
Tanjug

Ona je iznela svoje utiske o tome o tome kako je protekao sastanak sa premijerom Kišidom.

- Na ovim političkim sastancima kao sa premijerom Kišidom, dobra je prilika da se obrazloži naša pozicija oko situacije u Ukrajini. Imala sam prilike da obrazložim principijalnu poziciju Srbije, da se naša pozicija razume - rekla je Brnabićeva i dodala da je naša zemlja osudila specijalnu vojnu operaciju, ali nije uvela sankcije

- Oni ne vrše nikakav pritisak, ali žele da čuju zašto nismo uveli nikakve sankcije. Mi nismo neutralni po tom pitanju, mi smo se pridružili rezolucijama UN-a, mi smo rekli da nećemo priznati rezultate referenduma. Jedina razlika je ta što mi nismo i nećemo uvesti sankcije Rusiji - izjavila je premijerka.

 

Nakon sahrane premijerka Srbije imala je niz važnih susreta.

Ana Brnabić sastala se u Tokiju, danas posle podne po lokalnom vremenu, sa premijerom Japana Fumiom Kišidom.

Na početku sastanka u državnoj vili Akasaka, Kišido se zahvalio srpskoj premijerki zbog dolaska na državnu sahranu bivšeg japanskog premijera Šinza Abea.

Podsetio je da je Abe posetio Srbiju 2018. godine nakon čega su japanski investitori uvećali svoja ulaganja u Srbiju.

Dodao je da Srbija i Japan obeležavaju 140 godina diplomatskih odnosa, te istakao prijateljstvo i saradnju dve zemlje.

Podsetimo, ona se sastala  sa premijerom Singapura Li Sjenlungom, a nakon toga i na večeri sa predstavnicima japanskih kompanije koje posluju u Srbiji.

Večeri sa premijerkom su prisustvovali predsednik "Toyo Tire Corporation" Takaši Šimizu, predsednik "Yazaki Corporation" Riku Jazaki, te predsednik Upravnog odbora "Japan Tobačo" Mucuo Ivai.

Takođe, tu su i bili i predsednik kompanije "Minth Japan" Tomojuki Jamada, kao i Sofi Čin iz "Minth Group", izvršni direktor "Automotive Division", dela "Toyota Tsusho Corporation" Šigeru Harada Harada kao i Rikija Ivase, generalni menadžer odsekanza globalnu prodaju "Toyota Tsusho Corporation", izvršni potpredsednik "Mitsubishi Corporation" Kijotaka Kikući, kao i jedan od potpredsednika NIDEC Grupe Đunićiro Nagajama.

 

Najnovije vesti i najvažnije informacije potražite i na našem Telegramu!

 

 

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading