MILORAD DODIK KRIO SRPSKE ŽRTVE ZARAD SARADNJE S HRVATIMA?! O slučaju "poverljive" dokumentacije o Mrkonjić Gradu pisao je Domagoj Margetić još pre deceniju
Foto: Youtube/Printscreen

"Pozivam Milorada Dodika da prestane skrivati ovaj predmet sa oznakom "poverljivo, podleže vraćanju".  Ja sam ovo dobio u državnoj instituciji Republike Srpske. Dakle, Milorad Dodik je naredio da se predmet Mrkonjić Grad skriva i ne procesuira radi njegovih određenih političkih kalkulacija s određenim krugovima u Hrvatskoj.,,tvrdio je ovo hrvatski novinar Domagoj Margetić još prije 10 godina u jednoj emisiji Radio televizije Srbije (RTS).

- Septembar i početak oktobra 1995. godine doneli su ogromna stradanja srpskog naroda u 13 zapadnokrajiških opština. Pod naletom hrvatske vojske na čelu sa Antom Gotovinom i Petog korpusa tzv. Armije BiH kojim je komandovao Atif Dudaković, hrvatske i muslimanske snage su zauzele opštine Ripač, Petrovac, Drvar, Grahovo, Glamoč, Ključ, Sanski Most, Mrkonjić Grad, Šipovo, Srbobran, Jajce, Kupres i Krupu na Uni i za sobom ostavile pustoš - više od 2.000 mrtvih i 120.000 proteranih Srba, kao i brojne masovne grobnice. 

Samo u Mrkonjić Gradu ubijeno je 2.014 srpskih civila i vojnika, pokretna imovina proteranih je opljačkana, a nepokretna uništena ili onesposobljena. 11. oktobra biće obeležena 27. godišnjica od ovog zločina nad Srbima Mrkonjić Grada, čiji su počinioci poznati, a da im nikad nije izrečena ni jedna pravosnažna presuda.

Još pre deset godina, gostujući u programu Radio televizije Srbije, hrvatski novinar-istraživač Domagoj Margetić, optužio je tadašnjeg predsednika Republike Srpske Milorada Dodika da u ladici skriva predmet koji za zločine optužuje hrvatskog generala Antu Gotovinu i (tadašnjeg) ministra odbrane Hrvatske Antu Kotromanovića.

"Pozivam Milorada Dodika da prestane skrivati ovaj predmet sa oznakom "poverljivo, podleže vraćanju".  Ja sam ovo dobio u državnoj instituciji Republike Srpske. Dakle, Milorad Dodik je naredio da se predmet Mrkonjić Grad skriva i ne procesuira radi njegovih određenih političkih kalkulacija s određenim krugovima u Hrvatskoj. Osumnjičeni u ovom predmetu su današnji ministar odbrane, a znate ko je drugi osumnjičeni? Ante Gotovina.

 Evo, ako je Dodiku toliko stalo, ako on ne želi trgovati srpskim žrtvama, onda neka ovaj predmet iz ladica Centra za ratne zločine, gdje je sakrio ovaj predmet, izvuče i preda tužiteljstvu, pa neka međunarodno tužiteljstvo raspiše međunarodnu poternicu za Antom Gotovinom, Kotromanovićem i drugim za ratne zločine u Mrkonjić Gradu. A ne kada sam ja pisao o zločinima u Mrkonjić gradu, onda su me funkcioneri Republike Srpske nazivali da zbog njihovih interesa ja prestanem pisati o tome."

Margetić je još tada pozvao da se prestane trgovati žrtvama i optužio političare da glume borce za nacionalne interese, a onda trguju mrtvima, naglasivši da su u predmetu Mrkonjić Grad žrtve isključivo Srbi.

Ovo samo potvrđuje da su duboke veze Milorada Dodika sa hrvatskim zvaničnicima i da hrvatski predsednici ga smatraju svojim saveznikom, što je nedavno otkrio sadašnji predsednik Hrvatske Zoran Milanović.

 

 

 

Najnovije vesti i najvažnije informacije potražite i na našem Telegramu!

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading