KINESKI SATELITI UNELI NEMIR Stiglo upozorenje zapadnih stručnjaka
Tanjug/Ap

Kina je 24. septembra iz centra za lansiranje satelita u Zemljinu orbitu ispalila raketu „Kuajidžou 1A“ koja je nosila svemirske letelice „Šijen 14“ i „Šijen 15“.

Dva dana kasnije poslala je satelit „Jaogan 36“ za daljinsko otkrivanje, koji Zapadu izaziva nelagodu jer se sumnja da je reč o špijunskom satelitu.

Raketa „Kuajidžou 1A“ visoka 20 metara uspešno je isporučila par satelita u orbitu, gde će obavljati različite zadatke, prenose kineski mediji.

„‘Šijen 14Ґ će se uglavnom koristiti za izvođenje naučnih eksperimenata i testiranje novih tehnologija, dok će ‘Šijen 15‘ pružati podatke iz oblasti premera zemljišta, urbanističkog planiranja i prevencije i ublažavanja katastrofa“, prenosi Sinhua.

Drugo lansiranje izvedeno je 26. septembra iz centra za lansiranje u jugozapadnoj provinciji Sečuan. Raketa „Long marč 2D“ uspešno je prenela satelit „Jaogan 36“ za daljinsko otkrivanje u orbitu, navodi agencija.

Sinhua nije dala detalje o satelitu, ali kako piše portal „Spejs“ pretpostavlja se da je to neka vrsta špijunskog satelita.

Zapadni stručnjaci veruju da sateliti „Jaogan“ — a ima ih mnogo, pošto je Kina takođe lansirala više setova „Jaogan 35“ u orbitu ove godine — prikupljaju podatke i slike za civilne i vojne svrhe.

Najnovije vesti i najvažnije informacije potražite i na našem Telegramu!

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (1)

Loading
Nes

27.09.2022 20:38

Zapad i Rusi su dosad špijunirali, sad im krivo što to rade i Kinezi.