MINISTAR SELAKOVIĆ: Srbija ne može da prizna rezultate referenduma u Ukrajini (VIDEO)
Printscreen

Podsećamo, ministar spoljnih poslova Nikola Selaković izjavio je da je delegacija Srbije završila veoma intenzivnu diplomatsku aktivnost u Njujorku u okviru 77. Generalne skupštine UN, da je održao ukupno 100 sastanaka na marginama tog zasedanja, a da je potpisano 12 sporazuma, protokola i memoranduma sa predstavnicima država sa kojima je imao priliku da se sastane.

Pogledajte prenos obraćanja u nastavku.

Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković izjavio je danas da je zajedno sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem na zasedanju Generalne skupštine UN u Njujorku na stotine razgovora sa stranim državnicima i diplomatama, i da su glavne teme svih susreta bile su odbrana državnih i nacionalnih interesa Srbije.

Na konferenciji za medija u Ministarstvu spoljnih poslova, Selaković je rekao da je rekao da je ovo za Srbiju najintenzivnija godina što se tiče diplomatskih aktivnosti u poslednjih nekoliko godina, te da je samo on u Njujorku imao 95 susreta sa ministirma spoljnih poslova i raznim drugim diplomatama, i da je potpisao 13 sporazuma o saradnji i protokola.

Selaković je kao sastanke od posebne važnosti istakao one koje je predsednik Vučić imao sa Džejkobom Salivenom, savetnikom za nacionalnu bezbednost predsednika SAD i drugim američkim zvaničnicima.

MINISTAR SELAKOVIĆ: Srbija ne može da prizna rezultate referenduma u Ukrajini (VIDEO)

Printscreen

 

Selaković je naveo i da su sa Brazilom, Kolumbijom i Senegalom potpisana po dva sporazuma, a kako je istakao, glavne teme svih susreta bile su odbrana državnih i nacionalnih interesa Srbije.

On je rekao da su se obavljeni razgovori ticali izgradnje solarnih elektrana, izgradnje hidroelektrane Đerdap 3, koji zbog naših odnosa sa Rusijom mogu da grade jedino SAD.

- Tu su i izgradnje interkonektora Srbija-Bugarska i Srbija-Severna Makedonija.

O tome da li će Srbija priznati rezultate referenduma Rusije u Ukrajinskim regionima, Selaković je odgovorio odrečno.

- U skladu sa poveljom UN i usklađenosti sa principima međunarodnog javnog prava, Srbija ne može da ih prizna. To bi bilo potpuno suprotno našim interesima i politici. S jedne strane, naša posvećenost međunarodnom pravu, a s druge, naša posvećenost nepovredivosti granica, tako da ne.

U vezi sa planom o konsultacijama sa Ministarstvom spoljnih poslova Rusije koji je potpisao sa (ruskim MSP Sergejom) Lavrovom i zašto se o spoljnoj politici konsultujemo sa Rusijom, Selaković je upitao da li je neko (od novinara) pročitao taj plan:

MINISTAR SELAKOVIĆ: Srbija ne može da prizna rezultate referenduma u Ukrajini (VIDEO)

Printscreen

 

- Svi napadi su traženje dovoljnog razloga da se Srbija napadne i pokuša da se disciplinuje. Reč je otehničkoj stvari - naglasio je Selaković, i dodao da je to tema koja je tek ove godine interesantna, posebno zbog KiM.

- Nema kao teme konsultacija bezbednosne politike, glavne teme su konsultacije o bilateralnim odnosima, multilateralnim aktivnostima, i to je nešto što se dugi niz godina potpisuje između naših ministarstava spoljnih poslova. Vlada je svakako u prilici da odbije takav plan. Ne bih video suštinski u tom planu nešto sporno, do traženja da se Srbija napadne, ili pokušaja da se Srbija disciplinuje. Konsultujemo se sa nepriznavačima jednostranog proglašenja nezavisnosti Kosova, kao i sa onima sa kojima su naši stavovi potpuno suprotni - zaključio je Selaković, dodavši da ti pokušaji nisu ništa drugo nego pokušaji da svoju poziciju bolje argumentujemo.

Pratite nas i na Telegramu!

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (7)

Loading
Ivan

25.09.2022 11:23

Svi su se udružili protiv Srbije sve su češći i jači napadi na nju

Anica

25.09.2022 11:24

Poseta srpske delegacije Njujorku bila je više nego uspešna

Olja

25.09.2022 11:25

Srpska delegacija je posetu SADu iskoristila na najbolji način

Slavica

25.09.2022 11:43

Priznavanje referunduma kosi se sa politikom koju sprovodi Srbija.

Iva

25.09.2022 11:44

Selakovic je u pravu, definitivno neprihvatljivo.

Caca

25.09.2022 11:46

Srbija postuje sve, ali ne moze dopustiti sebi da prizna referendum u Ukrajini.

Una

25.09.2022 11:47

Njihovi rezultati su njihovi, i niko nema pravo da nas tera da Srbija prizna to, jer nasa politika je mira i stabilnosti.