DIKOVIĆ: NUKLEARNI RAT NAM JE PRED VRATIMA Penzionisani general tvrdi da se ogromna opasnost nadvila nad čitavim čovečanstvom
Foto: Alo!

Bivši načelnik Generalštaba Vojske Srbije, penzionisani general Ljubiša Diković izjavio je da je, iako to niko neće da kaže, rat u Ukrajini - treći svetski rat u početnoj fazi, i izrazio nadu da će na tome i ostati jer se ogromna opasnost nadvila nad čovečanstvom.

- Moramo biti svesni činjenice da su ova specijalna operacija i odbrambeni rat koji vodi Ukrajina prerasli u sukob NATO - Rusija koji se zasad odvija na teritoriji Ukrajine. Taj sukob ima i te kako obrise svetskog rata i može se reći, koliko god to teško bilo, da je treći svetski rat u nekoj fazi, verovatno početnoj, i nadamo se da će se tu i završiti - rekao je Diković.

Istakao je da je delimična mobilizacija, koju je najavila Rusija, a koja je zaokupila pažnju celog sveta, indikator nastavka i proširivanja sukoba u Ukrajini.

- Na delimičnu mobilizaciju ruskih snaga odgovoriće i ukrajinska strana na adekvatan način. Sigurno da će na adekvatan način odgovoriti i druge zemlje koje posredno ili neposredno učestvuju u ratu u Ukrajini, tako da će se sukob nastaviti i proširiti - konstatuje bivši načelnik Generalštaba, ali ističe i da bi voleo da nije u pravu.

- Ja se iskreno nadam da će ovo biti poslednja ruska mobilizacija i da će se rat brzo završiti zbog čovečanstva i opasnosti koje su se nadvile nad njom. Ali ne mogu isključiti ni mogućnost opšte mobilizacije u Rusiji - poručuje Diković.

Ističe da to kaže na osnovu ličnog iskustva oficira koji je učestvovao u ratu i zakonitosti samog rata kao pojave, koji je i te kako nepredvidiv.

On navodi da su i ruski i ukrajinski generali i komandanti, bez sumnje, veoma sposobni, ali da možda u početnoj fazi ruska strana nije predvidela da će se angažovati i druge zemlje, posredno i neposredno pomažući Ukrajinu, te da će ona pružiti žilav otpor.

Na pitanje da li je moguć nuklearni rat, on odgovara - i te kako je moguć.

Foto: Shutterstock

 

 

Navodi da je cilj razvoja nuklearnog oružja bio odvraćanje od agresije na zemlju koja ga ima i da se to poštovalo i o tome se vodilo računa, ali da se postavlja pitanje šta ako jedna strana, bez obzira što druga ima nuklearno oružje, i dalje nastavi s ofanzivnim dejstvima i ugrožavanjem bezbednosti druge strane.

- U tom slučaju nemam dilemu da će i nuklearno oružje biti upotrebljeno. Koje snage, u kojoj meri, na kojem prostoru - to je drugo pitanje. Veoma je teška i nepredvidiva situacija, kao i rat. Teško je to kontrolisati, posebno u uslovima kada imate jako suprotstavljene strane spremne da se za svoje ciljeve izuzetno žrtvuju - upozorava Diković.

Pita se ko može da isključi mogućnost da Rusija, ako bude ugrožena do te mere, neće upotrebiti nuklearno oružje:

- A zašto ga ima? Sa druge strane, ukoliko je interes drugih velikih sila da ga upotrebe - upotrebiće ga. Ovo zvuči jako depresivno, ali moramo posmatrati tako stvari - opominje Diković.

 

ŠTA ĆE BITI SA SRBIJOM?

Na pitanje šta Srbija da radi u situaciji rata u Ukrajini, Diković odgovara da, pre svega, ne smemo da dozvolimo da rat dođe na naše prostore.

Podvlači da nije u našem interesu sukob na KiM, gde je KFOR, ali dodaje da nije ni u interesu Prištine, jer ona kontroliše prostor KiM.

Kako kaže, jedan broj zemalja koje su priznale tzv. Kosovo jedva čeka neki naš pogrešan korak i našu intervenciju na KiM da konačno upotrebom sile reše to pitanje i stave nas pred svršen čin.

„Nećemo dozvoliti progon Srba po bilo koju cenu, ali se ne sme izgubiti iz vida da bilo koja intervencija na KiM znači indirektan ili direktan sukob sa NATO. Istovremeno to znači angažovanje NATO efektiva za zaštitu KFOR na KiM. Treba biti strpljiv i odlučan“, zaključio je general Diković.

Pet milijardi ljudi bi umrlo od gladi

Nuklearni rat bi neposredno doveo do stotina miliona žrtava, ali bi indirektno od posledica podizanja ogromnih količina radioaktivne prašine i gareži od gladi stradalo mnogo više ljudi, najmanje pet milijardi, analize su svetskih stručnjaka.

Dva scenarija

Obe strane bacaju po jednu nuklearnu bombu, i tu se sve završava.
Posle dve bačene bombe, nastavlja se s upotrebom nuklearnog oružja i nastaje katastrofa.

 

Komentari (0)

Loading