VIŠE OD 20 SUSRETA Selaković sa šefovima diplomatija na marginama 77. zasedanja GS UN (FOTO/VIDEO)
Ministarstvo spoljnih poslova

Selaković je, kao i u prethodna tri dana, imao veoma gust raspored i susreo se sa više od 20 šefova diplomatija i imao veoma sadržajan razgovor sa specijalnim predstavnikom za „Alijansu civilizacija“ Migelom Anhelom Moratinosom.

Sa mnogim sagovornicima pokrenute su konkretne inicijative za unapređenje bilateralne saradnje, a potpisano je i više sporazuma: o saradnji u poljoprivredi sa Kabo Verdeom, o pravnoj pomoći u građanskim stvarima i vazdušnom saobraćaju sa Brazilom i o ukidanju viza za nosioce diplomatskih i službenih pasoša sa Tadžikistanom.

Nezaobilazna tema u svim razgovorima bila je situacija na Kosovu i Metohiji, a sagovornici su sa velikom pažnjom saslušali argumentaciju ministra Selakovića kada je reč o međunarodnopravnim osnovama na kojima Srbija zasniva odbranu svog teritorijalnog integriteta i suvereniteta.

Danas, kao i prethodnih dana, jedna od glavnih tema u kontaktima šefova diplomatija bila je situacija u svetu, posebno kriza u snabdevanju hranom i energentima, a ministar Selaković podelio je sa mnogim sagovornicima iskustva u suočavanju sa tim izazovima.

UKRAJINA SE ZAHVALJUJE SRBIJI Kuleba otkrio šta je tražio od Selakovića

Među današnjim sagovornicima ministra Selakovića bila je premijerka i ministarka spoljnih poslova Samoe Fiame Naomi Mata’afa, visoka zvaničnica države sa kojom Srbija još nema diplomatske odnose, i koja je iskazala interesovanje za uspostavljanje saradnje sa našom zemljom.

Selaković je, takođe, bio pozvan da učestvuje na radnom ručku u okviru Centralnoevropske inicijative, na kojem je učestvovalo više ministara spoljnih poslova.

Pratite nas i na Telegramu!

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading