ISPRAVKA Objavljeni rezultati popisa u Hrvatskoj, 3,20 odsto Srba
Foto: EPA/ANTONIO BAT

Odnosno, dok je 2011. godine 4,36 posto građana RH deklarisalo svoju srpsku nacionalnost, prošle godine je to učinilo njih 3,2 posto.

U Hrvatskoj se tokom poslednjih deset godina u najvećem procentu smanjio broj hrvatskih državljana srpske nacionalnosti kao i broj vernika, najviše katolika i pravoslavaca, preneo je Jutarnji list, pred današnju objavu novih podataka prikupljenih u prošlogodišnjem popisu stanovništva.


"Očekivano je da će novi podaci otkriti da se u Hrvatskoj smanjio ukupni broj pripadnika nacionalnih manjina, a najviše naših građana srpske nacionalnosti. Smanjenju njihovog broja (najviše) pridonosi činjenica da su u brojnim mestima i opštinama koje su doživele najveći pad broja stanovnika upravo oni činili značajan ili većinski udeo", kaže Nenad Pokos, naučnik koji se demografijom bavi na Institutu društvenih nauka "Ivo Pilar".

S njim se slaže i bivši direktor DZS-a Marko Krištof, navodi Jutarnji list.

"Kad sam analizirao koji to gradovi i opštine imaju najveći postotni pad broja stanovnika, uočio sam da se tu uglavnom radi o mestima koja imaju veliki udeo pripadnika srpske nacionalne manjine" kaže Krištog.

On je još rekao i da je "jako teško predvideti, hoće li u Vukovaru, gde su prema Popisu iz 2011. činili 34 odsto stanovništva, pripadnici srpske nacionalne manjine pasti ispod 30 posto i time izgubiti pravo na zvaničnu upotrebu svog jezika i pisma".
ISPRAVKA Objavljeni rezultati popisa u Hrvatskoj, 3,20 odsto Srba

Foto: Jutarnji.hr/Printscreen

 

Stručnjaci za "Jutarnji list" ukazuju da, osim što je Hrvatska izgubila gotovo deset odsto stanovništva, populacija je još starija, a paralelno sa smanjenjem broja radno aktivnog stanovništva pao je i broj žena u fertilnoj dobi, dok se broj stranaca i ateista povećao.

Nakon što je Državni zavod za statistiku (DZS) objavio prve rezultate koji su pokazali da je Hrvatska između 2011. i 2021. pala s 4,284 na 3,888 miliona stanovnika, danas će Zavod objaviti set rezultata o stanovništvu prema polu i starosti, veri, nacionalnosti i državljanstvu.

Što se tiče vere, svi sagovornici "Jutarnjeg lista" prognozirali su da će se potvrditi pad broja vernika i porast broja agnostika i ateista.

Dodaje se da će novi podaci dokazati da se, posle katolika, u Hrvatskoj najviše smanjio broj pravoslavnih vernika.

Krištog je uveren da će nova tranša rezulata popisa dokazati porast broja ateista i pad broja vernika, po njemu možda za čak pet ili više postotnih poena.

Sagovornici "Jutarnjeg lista" su saglasni da će podaci dokazati porast broja stranaca koji žive i/ili rade u Hrvatskoj , od državljana iz EU, preko državljana BiH, sa teritorije Kosova i iz Severne Makedonije, do onih koji su se doselili iz Nepala, Indije, Bangladeša, Filipina.

Takođe slažu da će novi podaci još jednom dokazati kako je hrvatsko stanovništvo sve starije, odnosno da se i dalje smanjuje broj radno sposobnog stanovništva (od 15 do 65 godina starosti), kao i žena u fertilnoj dobi (od 15 do 49 godina).

Prvobitni naslov ovog teksta sadržao je tvrdnju da se proteruju Srbi iz Hrvatske, koja se nakon analize portala raskrinkavanje.me ispostavila kao netačna. Nakon iste analize unete su tačne činjenice u naslov teksta. 
Iako je promjena strukture populacije u razdoblju od deset godina očekivana, u ovom tekstu senigde ne navodi da je reč o “proterivanju Srba iz Hrvatske”, kako je prvobitno stajalo u naslovu. 

Izvinjavamo se našim čitaocima na greški.

Pratite nas i na Telegramu!

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading