JEDNOM PLAĆENIK, UVEK PLAĆENIK Bio je "američki čovek" a danas daje intervjue za ruske medije
EPA

Baš, kao i danas kada daje intervjue za ruske medije, Dodik je to rado činio i za američke i to Washington Postu i The New Timesu.

Redovan je Dodik bio gost, u drugoj polovini devedesetih, Stejt departmenta i to zajedno sa Sejfudinom Tokićem iz Sarajeva koji se u nedavnom intervjuu na TV face prisetio nekih detalja.

Biljana Plavšić je 1997. godine predložila Mladena Ivanića za premijera Republike Srpske, a ta vijest je, kako Tokić kaže, zatekla njega i Dodika u Stejt departmentu, nakon čega je Dodik rekao Amerikancima da Ivanić nije dobro rešenje. Dodik je, kaže on, na upit Amerikanaca ko je bolje rešenje, ispalio "Ja", što je na kraju i bilo i to uz njegova samo dva poslanika i uz podršku poslanika SDA, koje je tada vodio Alija Izetbegović i Stranke za BiH Harisa Silajdžića...

Takođe se tvrdi da je Dodik tih godina na sastanku u hotelu "Tuzla" prihvatio da dođe do ukidanja naziva Republika Srpska i predložio da se entiteti zovu Istočni i Zapadni entitet ili Entitet 1 i Entitet 2...

Da bi učvrstio svoju vladavinu, Dodik je tokom svoje vlasti uz prećutno odobravanje Amerikanaca najavljivao na desetine referenduma koji nikad nisu održani, donosio stranačke deklaracije o samostalnoj Republici Srpskoj, pripajanju Srbiji... To su bile manipulacije koje su mu omogućile da bude apsolutni gospodar Republike Srpske.

Uz jačanje njegove političke moći raslo je i finansijsko bogatstvo: postao je jedan od najvećih vlasnika zemljišta, objekata, preduzeća, ne samo u Srpskoj, nego i šire i zato se u ovdašnjoj javnosti često čuje da je Republika Srpska postala vlasništvo Dodika i nekolicine ljudi njemu bliskih, piše BN.

Pristajao je Dodik i na aprilski paket u kome bi Republika Srpska izgubila i ovo što danas ima, kao i na Prudski sporazum, koji je predviđao novu unutrašnju organizaciju BiH i uvođenje četiri teritorijelna jedinice...

Dodik je jedan od zagovornika hrvatskog entiteta u BiH i njegove veze sa Hrvatima su jake, o čemu najbolje svjedoči i poslednji susret sa hrvatskim predsendikom Zoranom Milanovićem, koji je bio njegov gost uz bogat meni, piće i muziku, na njegovom privatnom imanju u Bakincima, kada se hrvatski predsednik vraćao iz Jajca gdje je obeležio hrvatsku akciju "Maestral" u kojoj su ubijani brojni Srbi.

Da je čovek sa 100 lica, dokaz je i njegova saglasnost na deblokadi puta BiH u NATO, ali i prećutna saglasnost da BiH uvede sankcije Rusiji...

Zanimljivo je da je posljednjih osam godina uporedo održavao i ruske veze i da je od 2014. godine redovno pred izbore imao susrete sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom. Pala su velika obećanja, ali do realizacije nije došlo. Srpska nije dobila obećane kredite, gasovod, gasne elektrane... ko zna šta još..

JEDNOM PLAĆENIK, UVEK PLAĆENIK Bio je

EPA

 

 

 

To sve je bilo pokriće za nešto...

Dodik je danas ponovo na putu za Moskvu, gdje će, kako kaže, sa Putinom sumirati ranije dogovore.

Prije odlaska u Moksvu, u Beogradu su osvanuli plakati Milorada Dodika...

Dodik u Moskvu, a NATO na Manjaču, gdje će NATO oficiri ocenjivati spremnost elitne jedinice OS BiH koja će se priključiti u NATO akcijama.

Bilo kako bilo, Dodik se "usosio", ni sam ne zna gdje je i čije naredbe izvršava, a na kocku je stavio Republiku Srpsku i narod s ove strane Drine.

Jednom plaćenik, uvek plaćenik!

 

 

 

 

 

 

Najnovije vesti i najvažnije informacije potražite i na našem Telegramu!

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading