"IMAMO TAPIJU NA KOSOVO" Vesić: Legitimno ponovo pokrećemo naša istorijska prava na KiM
Printscreen

lan predsedništva SNS Goran Vesić smatra da je srpski parlament mogao da se sastane i pre 100 ili 150 godina, ali da bi bila ista priča o pritiscima na Srbe i iseljavanju Srba sa Kosova, dodajući da Srbija sada mnogo snažnije ističe svoje ekonomske zahteve na Kosovu, prenosi TV Hepi.

"Mi ne pregovaramo o Kosovu iz čista mira. Tamo se dešava jedan proces koji traje duže od jednog veka, a to je iseljavanje Srba sa Kosova i Metohije. To je na žalost jedna od istorijskih tragedija što mi posle 150 godina u našem parlamentu pričamo istu priču koju smo mogli da pričamo i pre 150 godina. I to nije jedina istorijska tragedija", kazao je Vesić.

Vesić  ističe da položaj Srba na Kosovu nije rešen jer su uvek pravili kompromise, dodajući da je to problem koji postoji duže od jednog veka.

"Mi kada rešavamo problem, imamo jedan zadati okvir, a naš zadati okvir je Rezolucija 1244 SB Ujedinjenih nacija iz juna 1999. godine", rekao je Vesić i istakao da predsednik Srbije Aleksandar Vučić pregovara u jednoj veoma teškoj situaciji, ali da je za 10 godina napravio istorijske pomake.

Youtube Printscreen/RTS/Wikipedia

 

 

"Osamnaest zemalja je povuklo to priznanje samoproglašene lažne države Kosovo. Predsednik Vučić  je saopštio da imamo još sedam zemalja koje su to učinile i osmu koja je na putu da to učini. Znači imamo između 25 i 26 zemalja. I bez tih sedam novih povlačenja priznanja, mi sada trenutno imamo 101 zemlju u Ujedinjenim nacijama koje ne priznaju nezavisnost samoproglašene države Kosovo, što je većina, a što nije bio slučaj 2012. godine. Ne postoji velika sila koja nije imenovala svog pregovarača i to znači da se ponovo pregovara sa Srbijom. A 2012. godine ste imali situaciju kada se nije razgovaralo više o tome", dodao je Vesić.

On napominje da je Vučić uspeo da ponovo nametne to pitanje, da se ponovo i legitimno pokrenu istorijska prava Srba na Kosovu i Metojhiji, koja su istorijska, politička, religijska, kulturna, ekonomska.

"Vučić je prvi predstavnik Srbije koji je pokrenuo ekonomska pitanja na Kosovu i Metohiji, pitanje srpskih ulaganja na Kosovu i Metohiji. A što se tiče srpskih ulaganja na Kosovu i Metohiji to je naša tapija.  Međunarodna zajednica pokušava da svu tu državnu i društvenu imovinu pripiše Prištini, ali to je jezik koji razumeju stranci. Mnogo snažnije sada ističemo naše ekonomske zahteve", zaključio je Vesić.

Najnovije vesti i najvažnije informacije potražite i na našem Telegramu!

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading