PETKOVIĆ PORUČIO Opozicija pokazala da nije dorasla temi Kosova i Metohije
Alo

Svi smo očekivali da će vlast i opozicija uspeti da nađu zajednički jezik barem po pitanju kosovskog pitanja, a posebno naš narod od Štrpca do Leposavića, da će opozicija pokazati da je dorasla temi Kosova i Metohije i da su spremni da zarad interesa Srba na KiM, ali i države Srbije, pokažu jedinstvo, ostavljajući sve svoje razlike i obračune po strani, za neku drugu sednicu i neke druge teme, izjavio je direktor Kancelarije za KiM Petar Petković.

Kako kaže, kao da nisu mogli bar jednu stvar da nauče od Albanaca koji su uvek jedinstveni kada treba da se udari po Srbiji I srpskom narodu, bez obzira na to koliko su međusobno podeljeni. 

Kad se povuče crta, šta smo zapravo videli tokom posebne sednice Skupštine Srbije o Kosovu?

Odbijajući da glasa za izveštaj, opozicija je pokazala da nema mrvu nacionalne odgovornosti, posebno jer tokom rasprave niko nije imao suštinsku i argumentovanu zamerku na predloženi izveštaj. Mnogi iz opozicije koji su diskutovali, nisu se udostojili ni da pročitaju izveštaj. 
Mogu slobodno da kažem da je opozicija u skupštini takvim neodgovornim pristupom izneverila Srbe sa KiM, ali od njih ništa bolje nisu ni očekivali. Jedini koji su zadovoljni ovakvim neodgovornim postupanjem srpske opozicije jesu albanski mediji, koji su jedva dočekali da se na naslovnim stranama naslađuju napadima srpske opozicije na Srbiju i predsednika Aleksandra Vučića. A najporaznije je što je opozicija pokazala da ne zna šta je država i da nema nikakvu politiku prema KiM. Za razliku od njih, predsednik Vućić pokazao je pravi državnički stav i održao je opoziciji lekciju iz patriotizma. Jer se ljubav prema Kosovu i Metohiji pokazuje novim investicijama, najvećim ulaganjima u poslednjih 30-40 godina, diplomatskom borbom za naše nacionalne interese ali i jasnom i nedvosmislenom porukom da nijednoj majci više ne sme da se vrati dete u kovčegu zbog nečije neodgovorne politike. 

Očigledno je da jačaju pritisci na Srbiju po pitanju priznanja Kosova. Je li realno očekivati da se uskoro obnovi dijalog sa Prištinom i kakva su vam očekivanja?

Srbija se danas nalazi izmedju čekića i nakovnja i to ne svojom krivicom, vec spletom međunarodnih okolnosti i poteza velikih sila koji se direktno reflektuju na našu zemlju i posebno život Srba na KiM. Uprkos tome što nam okolnosti ne idu na ruku, uveren sam da ćemo mudrom politikom predsednika Vučića izbeći sve opasnosti i zamke u koje bi neki da nas stave. Srbija je uvek spremna za dijalog, ali su za to potrebne dve strane. Nažalost, ne vidimo takvu spremnost Prištine, već da žele sukobe i tenzije umesto razgovora. Svi moraju da shvate da se dijalog ne vodi oko Kurtijevog spiska želja ili tzv "međusobnog priznanja" niti će se ikad voditi, već oko realnih problema ljudi koji žive na prostoru KiM i primeni dosadašnjih sporazuma. Na tome Beograd sve vreme insistira, posebno na formiranju Zajednice srpskih opština bez koje je nemoguć dalji napredak u dijalogu. Ali budite uvereni – bez obzira na sve pritiske koji će se samo pojačavati i ubrzavati, dok je predsednik Vučić na čelu Srbije, Kurti I njegovi mentori mogu da zaborave na “međusobno priznanje”. Tu reč je predsednik Vučić dao i pred parlamentom Srbije. Njegova borba za KiM se posle Skupštine Srbije u narednim danima nastavlja i na sednici Generalne skupštine Ujedinjenih nacija. 

Kakva se rešenja razmatraju po pitanju registarskih tablica? Može li se naći neki kompromis?

Neka se niko ne zavarava da će Srbi da se odreknu srpskih registarskih oznaka i da će bilo ko moći da im oduzima tablice, konfiskuje vozila... Takav film neće gledati! Vidite da je za dve i po nedelje svega jedan Srbin sa severa zamenio KM tablice za RKS i to onaj koji radi za albanske institucije, a u opticaju je skoro 10.000 tablica. To vam pokazuje koliko su smešni Kurtijevi pokušaji da snimanjem spotova, otme Srbima tablice. On ne poznaje Srbe, da sa svakom njegovom pretnjom raste rešenost Srba da istraju u odbrani svojih legitimnih, vekovnih prava. On to nikad nece razumeti!  Da će KM tablice ostati, jasno je u Skupštini naglasio i predsednik Vučić kome za takvu poruku nisu potrebni nikakvi spotovi. Da budem sasvim jasan, to nisu nelegalne ili Miloševićeve tablice, već legalne i legitimne registarske znake koje izdaju organi Republike Srbije i koje Srbi sa KiM koriste decenijama.

Šta Beograd može da uradi tim povodom?

Mi se zalažemo za održivo i primenjivo kompromisno rešenje, a to je jedino rešenje koje će uvažiti i interese srpskog naroda u pokrajini. Nismo mi ti koji su uveli "RKS" tablice u sporazum, vec Borko Stefanovic I Edita Tahiri još 2011. godine, kada je bivša vlast vodila Srbiju. Zato se danas borimo u veoma suženom manevarskom prostoru da ispravimo šta se ispraviti moze, a kompromis je jedini put u tom pravcu. Nažalost, kako se približava kraj roka za preregistraciju koji je Kurti dao, tako se i ratnohuškačka retorika Prištine pojačava i to vam govori da je jedini Kurtijev motiv zapravo da izazivanjem sukoba pokuša da otme sever pokrajine kojim je opsednut. Ali kao što smo uspeli da sačuvamo srpske lične karte za prostor Kosova i Metohije, tako ćemo se izboriti i za srpske tablice.

Kurti gubi živce 

Kažete da u Prištini žele sukobe. Rosu non stop patrolira po severu, pokušava da zauzme Gazivode, grade nelegalne baze, njihovi funkcioneri se slikaju na prelazima... 

Ne prođe dan da ne čujemo neku ratnohuškačku izjavu Kurtija i njegovih posilnih. Namera je očigledna - žele da isprovociraju neodmerenu reakciju Srba na severu, optuže ih za izazivanje krize i krenu korak po korak u tihu okupaciju severa pokrajine i proterivanje srpskog naroda. Sve se dešava u momentu kada se sama Priština suočavala sa nezapamćenim restrikcijama struje na 90 posto konzuma, štrajkovima lekara, prosvetara, javne administracije, nestankom osnovnih životnih namirnica… Svako nelegalno delovanje Prištine na severu ne samo da je smokvin list kojim Kurti prikriva katastrofalne rezultate svoje politike već je i najdirektnija pretnja ugrožavanju mira I stabilnosti, kao i kršenje svih dosadašnjih sporazuma. Međutim, kao što vidite, dok Kurti polako gubi živce, Srbi na KiM svakom koraku pokazuju da ne nasedaju na njegove provokacije i da su mudriji od bilo kakvih militantnih političara. 

 


Najnovije vesti i najvažnije informacije potražite i na našem Telegramu!

 

 

 

 

 

 

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading