DAN SRPSKOG JEDINSTVA I ZASTAVE Vučić: Nasrnuli su na Kosovo i Metohiju! (FOTO/VIDEO)
Tanjug

Svečanost je počela u 11 sati, a prethodno je na lokaciji Velika Obarska ozvaničen početak izgradnje auto-puta Rača - Bijeljina.

Veliki broj građana okupio se da pozdravi predsednika i prisustvuje svečanosti. 

Ceremonija je počela intoniranjem himni Republike Srbije i Republike Srpske.


Pratite nas i na Viberu, najnovije vesti ŽIVELA SRBIJA
 

Obraća se patrijarh Porfirije

DAN SRPSKOG JEDINSTVA I ZASTAVE Vučić: Nasrnuli su na Kosovo i Metohiju! (FOTO/VIDEO)

Tanjug

 

– Pozdravljam vas u ljubavi Hristovoj. Srećan vam praznik, dan narodnog jedinstva, slobode i zastave, građana i naroda Republike Srpske i Republike Srbije. Car Konstantin je dao slobodu i mogućnost svakom narodu na evropskom kontinentu, da gradi svoj sistem vrednosti, da kako njemu odgovara organizuje svoj kulturni i duhovni život. Da izgrađuje, neguje i čuva svoj duhovni identitet i narodno jedinstvo. zastava je znak dubinskog, suštinskog, duhovnog jedinstva jednog naroda. Ona upućuje na to ko smo i šta smo. Kao jedan narod kojim putem smo se zaputili i treba da idemo – rekao je Porfirije i dodao:

– Identitet koji se zove crkva Hristova ima temelje u pravoslavnoj veri. Kroz vekove, pa do danas, od istoga pa do zapada, od severa pa do juga, nezavisno od državnih, političkih granica, kulturnih prostora, različitih lokalnih običaja i dijalekata, gde god da živi naš narod postoji zlatna nit koja ga povezuje i čini jednim, jedinstvenim i neponovljivim. To je braćo i sestre nit koja se zove pravoslavna vera i srpska pravoslavna crkva. Svi dobro znamo da su se kroz istoriju granice država i mesta obitavanja našeg naroda menjale. Konstanta i garant kako u prošlosti, i u sadašnjosti, tako i u budućnosti našeg nepokolebljivog i trajnog jedinstva jeste živa pravoslavna vera, vera koju ni za šta nismo menjali i koja nas je čuvala neizmenjene. Gde ima crkve, ima i našeg naroda – rekao je on.

– Izloženi smo nasrtajima raznih politika i ideologija, koje hoće da iznutra preoblikuju naš sistem vrednosti i da naprave od nas ono što niti smo bili, niti jesmo, niti pak želimo da budemo – naglasio je patrijarh Porfirije.

– Naša zastava nije znak suprotstavljanja drugom i drugačijem, već je znak sposobnosti, snage i iznad svega zrelosti, koja rađa plodove svoje posebnosti, kroz koje nas drugi prepoznaju, ali kroz koje i mi druge prepoznajemo i poštujemo. Braćo i sestre, radostan sam danas što sam ovde sa vama, neka vas Bog blagoslovi, ali i sve ljude koji žive na ovim prostorima, ka izgradnji jedinstva svih koji žive ovde – zaključio je patrijarh Porfirije.

Obraćanje Željke Cvijanović

DAN SRPSKOG JEDINSTVA I ZASTAVE Vučić: Nasrnuli su na Kosovo i Metohiju! (FOTO/VIDEO)

Tanjug

 

– Ovo je dan kad slavimo naš identitet. Ova tri elementa, jedinstvo, sloboda i zastava imaju posebnu težinu, predstavljaju našu sposobnost da opstanemo i da trajemo. Živimo u vremenima gde nam je potrebno jedinstvo. Vodeći računa o onome što nas je prošlost naučila idemo krupnim koracima ka budućnosti. Sada postoji Srbija koja je motor razvoja cele naše regije, ali i mira i stabilnosti – rekla je ona.

Obraćanje predsednika Vučića

Vučić se na početku govora zahvalio svima što su se okupili u ovolikom broju.

– Postojalo je nešto jače od divizije i vukova, moćnije od oružja, tog 15. septembra, kad je srpska vojska krenula u probijanje Solunskog fronta. Jedinstvo seljaka i građana, vojnika i oficira, pravoslavnih, ali i drugih, onih koji su izgubili malo, ali i onih koji su izgubili sve. Prvo smo morali da se ujedinimo, da bismo tek onda naše različitosti mogli da predstavimo kao slobodne. O tome ću danas da govorim, da svaka od naših zastava ima svoju slobodu. Izazovi sa kojima smo suočeni nisu mnogo manji od onih u Velikom ratu.

DAN SRPSKOG JEDINSTVA I ZASTAVE Vučić: Nasrnuli su na Kosovo i Metohiju! (FOTO/VIDEO)

Tanjug

 

– Možemo da izgubimo sve ono što su izgubili i oni. I slobodu, i državu i živote. Moramo da se ujedinimo pod našom trobojkom i zajedno pobedimo. Naše male razlike biju bitke u kojima niko ne može da pobedi. Suština svake slobode jeste pravo na različitost, da svako sanja svoje, a ne tuđe snove i samo tako možemo da ostanemo ujedinjeni i zajedno – naglasio je Vučić.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da se u ovom istorijskom trenutku od nas zahteva da se ujedinimo pod našom trobojkom.

"Kada smo na ivici globalne kataklizme moramo da shvatimo da je važno jedistvo svih Srba. Srbija se suočava sa mnogim izazovima, nasrnuli su na Kosovo i Metohiju i samo hoće da dovrše ono što su odavno počeli. Ja mogu da im poručim samo jedno: hoćete da nam uzmete zemlju i po širini i po dužini, a mi vam ni pedlja nećemo dati", kazao je Vučić.
Možete da imate silu kakvu hoćete, da budete moćni i veliki, ali ne možete da pobedite pravdu i pravo i odlučnost naroda da bude svoj na svome, i ne možete da pobedite ono što osećamo jedinstvo našeg naroda.

DAN SRPSKOG JEDINSTVA I ZASTAVE Vučić: Nasrnuli su na Kosovo i Metohiju! (FOTO/VIDEO)

Tanjug

 

– Početkom avgusta svake godine palili smo velike vatre, sa ove strane Drine, pa se veselimo sa starijima, onda dođe 10 uveče pa ljudi kažu “ej, kad bi Srbija znala koliko mi nju volimo i sanjamo”. Ja danas vama hoću da kažem koliko mi volimo Republiku Srpsku, i to vas molim da imate u vidu, to je nešto što ne može niko da nam oduzme. Moramo da radimo zajedno i razvijamo naše odnose. Nije ovo dan kad obeležavamo samo ove tri reči, tri simbola, već i suštinu našeg postojanja. Zastava koja ujedinjuje sve, svima daje snagu. Drugi je sloboda koja ujedinjuje sve naše razlike. Treći je jedinstvo, uslov svih uslova, jedini način da i zastavu i slobodu i različitosti sačuvamo. Oni koji hoće da budu drugačiji moraju da budu slobodni, oni koji hoće da budu slobodni moraju da budu ujedinjeni. Ti će uvek umeti da sačuvaju našu zemlju, a sve drugo vodi nas u gubitak teritorije i naroda i svega što smo gradili – naglasio je predsednik.

DAN SRPSKOG JEDINSTVA I ZASTAVE Vučić: Nasrnuli su na Kosovo i Metohiju! (FOTO/VIDEO)

TANJUG/ STRAHINJA ACIMOVIC/ bs

 

– Mir kao i sloboda čuvaju se samo pod jednom zastavom i to je danas moj osnovni poziv, da se udružimo da bismo u miru obezbedili budućnost za našu decu. Ne postoji važniji zadatak od toga da je složno sačuvam.

Predsednik je istakao da Srbiju i Srpsku ne može ništa da podeli.

– Da pokažemo da svi možemo pod tu jednu, srpsku, crveno-plavo-belu zastavu. Da sve frontove slobodni i ujedinjeni možemo da probijemo, živela Srpska, živela Republika Srbija – naglasio je Vučić.

 

 

Pratite nas i na Telegramu.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (68)

Loading
Mirko

15.09.2022 09:11

15 septembar je dan koji veze sve Srbe sa maticom Srbijom.

Jovica

15.09.2022 12:54

@Mirko - Ne znam da li deci govore o tome na današnji dan u školama, ali trebalo bi kao obavezan čas da im bude priča o značaju ovog datuma.

Dušan

15.09.2022 09:16

Sa Srbima u regionu želimo da slavimo zajedno sve naše veliki datume, praznike. Najčešće to radimo sa Srbima iz RS, uzajamno se podržavamo i pomažemo.

Goga

15.09.2022 13:01

@Dušan - Zajedno smo najjači. Jedni drugima uvek treba da budemo podrška i da negujemo lepe odnose.

Momir

15.09.2022 09:25

Svaki srpski dom bi morao imati kandilo,ikonu i zastavu koju danas treba da ponosno rašire na svome balkonu.

MILA

15.09.2022 09:25

I pored jučerasnjih napetosti na Skupštini ipak danas je dan koji nas usmerava na jedinstvo na slogu na sve srpsko

Njanja

15.09.2022 09:31

Dan jedinstva živela zastava sloboda živela Srbija i Republika Srpska

Nina

15.09.2022 09:33

Bravo za srpsko jedinstvo!🇷🇸🇷🇸🇷🇸

Ana

15.09.2022 09:33

Zajednicki infrastrukturni projekti doprinece dobroj infrastrukturnoj povezanosti. Zivelo jedinstvo i sloga!

Predrag

15.09.2022 09:44

Veoma važan datum za Srbiju i Republiku Srpsku. Nadam se da će ovaj dan biti ispoštovan kako dolikuje.

Snezana

15.09.2022 09:50

Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave je dan koji Srbiji i Republici Srpskoj predstavlja veoma bitan datum u istoriji.

Tina

15.09.2022 09:53

Poštujući današnji datum, čelnici Srbije i Republike Srpske poštuju naše poreklo, obeležije i slobodu.

Zvonko

15.09.2022 09:56

Najlepši dan sa sve Srbe, poštujmo ovaj dan, dan kada smo zajedno izdejstvovali našu slobodu. Istorija nam kazuje da samo složni i zajedno možemo sve!

Vesna

15.09.2022 09:58

Svi Srbi treba da slave današnji dan, dan naše istorije, naše slobode. Poštujmo sebe i svoja obeležija.

Tara

15.09.2022 10:27

Срећан нам празник! Заувек да славимо у миру и слози

Uroš

15.09.2022 10:31

Zastava naš simbol, naša trobojka koja ujedinjuje Srbe. Danas svi treba da se ponosimo našom zastavom! 🇷🇸

Sava

15.09.2022 10:33

Slavimo našu zastavu i pritom se sećamo besmrtnih podviga naših predaka koji su pre 104 godine probili Solunski front i krenuli u borbu za slobodu!

Bojan

15.09.2022 10:36

Današnja proslava pokazuje i dokazuje da je srpski narod jedinstven i da kao takav može savladati sve prepreke i učiniti da još bolje, brže i jače gradimo bolju budućnost u miru i slozi.

Milos

15.09.2022 10:38

Srbija i Republika Srpska zajedno i ujedinjeni slave danasnji dan jedninstva.

Petar

15.09.2022 10:39

Sećanje na proboj Solunskog fronta je simbol naše borbe za slobodu i pravdu. Srbija je ponosna zemlja koja se uvek borila za slobodu koju je izvojevala uz velike žrtve.

Marko

15.09.2022 10:39

Danasnji dan je veoma vazan i treba da se obelezava .

Miloš

15.09.2022 10:42

Ovaj dan treba da nas podseti na prošlost, na sva stradanja našeg naroda ali i na hrabrost i istrajnost da se odbrani zemlja, a to možemo samo ako je prisutna sloga i jedinstvo.

Miroslava

15.09.2022 10:46

Vazan datum i praznik za celu Srbiju.

Nina

15.09.2022 10:48

Neki dani i praznici ne bi trebalo nikada da se zaborave.

Vasa

15.09.2022 10:49

Ovakve vazne datume vazno je obelezavati ,a Srbija to cini .

Lale

15.09.2022 10:49

Srecan praznik. Ovaj dan je je veoma važan i treba uvek da se obeležava.

Jovana

15.09.2022 10:53

Pomislimo se našom trobojkom nema ništa lepše kada se visoko viori

Ana

15.09.2022 10:53

Ovo je važan datum u srpskoj istoriji ,dužni smo našim precima da ga obeležavamo i slavimo

Strahinja

15.09.2022 10:54

Nije što je naša ali meni je srpska zastava najlepša ,tri prelepe boje i naš orao. Ponos naše nacije

Mileta

15.09.2022 10:56

Na ovaj dan naši preci su probili solunski front to su uspeli jer su bili složni,zajedno se borili i mi danas treba da budemo ujedinjeni

Crna Leptirica

15.09.2022 11:12

Srbi danas slave divno je videti slogu.

hana

15.09.2022 11:28

Lep dan, lepo je videti ovoliko ljudi na jednom mestu!

Srba

15.09.2022 11:28

Ne iznenađuje to što je ogroman broj građana u Bjeljini dočekao predsednika Srbije Aleksandra Vučića.To su naša braća preko Drine.

Nemnja

15.09.2022 11:29

Dan jedinstva nek se jos dugo slavi!

Daca

15.09.2022 11:31

Srbija i Republika Srbpska slave danas veliki zajednički praznik!

Tikica

15.09.2022 11:32

Jako mi je drago sto smo poceli da obelezavamo ovakav praznik i da postujemo nasu zastavu kako treba! Zivela Srbija, zivela Republika Srpska, ziveli Srbi!

Saska

15.09.2022 11:34

I prosle i ove godine, na dan kada obelezavamo Dan zastave, imamo bitne dogadjaje i infrastukturni razvoj!

Ivana

15.09.2022 11:34

Veliki dan 15 septembar koji spaja sav Srpski narod!

Viktorija

15.09.2022 11:36

Ponosna sam sto se toliko paznje posvecuje nacionalnoj himni, zastavi nase drzave i crkvi. Postovanjem nacionalnih identiteta postujemo sebe!

Nenad

15.09.2022 12:02

Mnogo građana se okupilo da dočeka i pozdravi predsednika Vučića

Tiki

15.09.2022 12:17

Dok je Vucic tu,narod na KiM nema cega da se boji.

Ika

15.09.2022 12:17

Svaka. aat predsedniku na ovom govoru! Saglasna sam u svemu!

Boki

15.09.2022 12:21

Ovaj dan nije mogao bolje da se obeleži nego početkom izgradnje nove deonice puta. Živela Srbija!

Blagoje

15.09.2022 12:27

Nemaju Srbi nikog prečeg, do sami sebe. Slažimo se, sarađujmo i čuvajmo ono što je naše, ma gde bili u svetu. KIM je naša kolekva, ne smemo to zaboraviti.

Branko

15.09.2022 12:29

Dan srpstva i jedinstva se nije mogao bolje obeležiti nego spajanjem Srba od Srrbije do Republike Srpske. Bravo!

aca

15.09.2022 12:34

Lep govor našeg predsednika u Bijeljini.

Mila

15.09.2022 12:39

Doček je bio fantastičan. Srbi treba uvek da budu okupljeni i da slave svoju naciju!

Marko

15.09.2022 12:43

15. septembar je fantastično obeležen i treba uvek da se svečano slavi.

Nikola

15.09.2022 12:44

Pre svega moramo postati svi složni i ujedinjeni pod našom svetom trobojkom. A ona de možemo nadati pobedama.

Ninoslav

15.09.2022 12:46

Danas je poseban dan, danas svaki srbin treba da slavi. Mi kao nebeski narod svi pod jednom zastavom, grbom u večitoj borbi za slobodu i nezavisnost.

Boris

15.09.2022 12:48

Srpski narod je platio veliku cenu cenu kada se razjedinio. Nek nas današnji dan večno spaja a jedna zastava da nam je u srcu.

aca

15.09.2022 12:49

Srbija je večna dok su joj deca verna. Živela Srbija!

Željko

15.09.2022 12:50

Relativno od skora je počelo obeležavanje dana srpskog jedinstva i treba se nastaviti sa tim. Jer Srbija je naša majka!

aca

15.09.2022 12:51

Srećan praznik i neka živi jedisnstvo između RS i Srbije!

Ninoslav

15.09.2022 12:53

Trobojka i tri prsta to je naš simbol, naš znak jedinstva i sa ponosom danas treba obeležiti ovaj dan

aca

15.09.2022 12:53

Lepo je videti veliki skup gde se vidi naše jedinastvo i gde se proslavlja naše obilježje i naša istorija.

Tiki

15.09.2022 12:54

Predsednik Vucic ostace dosledan sebi i narodu i nece dozvoliti da Kosovo postane nezavisno.

Krcun

15.09.2022 12:56

Opozicija u Srbiji je daleko od shvatanja koliko je vredno po nekim pitanjima, kao što je KiM, biti jedinstven i podržati politiku koju vodi većina u skupštini Srbije.

aca

15.09.2022 12:56

Ponosim se našom trobojkom , našom državom Srtbijom i njenim predsednikom!

Eleonora

15.09.2022 13:54

Zajedništo, sloga, jedinstvo su nam bitni za budućnost

Todor

15.09.2022 21:35

Da se slavi dan jedinstva jos mnogo godina.

sasa

16.09.2022 07:24

15 septembar,dan koji veze sve Srbe sa maticom Srbijom i dan od velike vaznosti za Srbiju i Srpsku

stefan

16.09.2022 07:25

Samo sloga i jedinstvo su garant opstanka srpskog narod,gde god se on nalazio

Pavlovic

16.09.2022 07:27

Srbi u regionu trebaq da su podrska jedni drugima i da slozno i jedinstveno idu napred u bolje sutra,bolju buducnost

Patak

16.09.2022 07:29

Veliki drzavni praznik i dan koji uvek treba da je podstrek srpskom narodu da budemo slozni i jedinstveni jer samo tako mozemo napred

stevo

16.09.2022 07:31

Vazna je sloga i jedinstva,jer ujedinjeni mozemo mnogo...Zivela Srbija,ziveo srpski narod