VREME JE DA ZAUZMEMO JEDINSTVEN STAV PO PITANJU KOSOVA I METOHIJE! Vesić: Problem traje duže od jednog veka
Facebook/Goran Vesić

Vesić je rekao da od današnje sednice očekuje da posle izveštaja koji bude podneo predsednik Republike Aleksandar Vučič, poslanici podrže aktivnosti predsednika i vlade u proteklom periodu i da na taj način pokažemo da smo odgovorni i da imamo jedinstven stav kada je u pitanju Kosovo i Metohija.

- Problem koji mi imamo na Kosovu I Metohiji traje duže od jednog veka i taj problem nije od juče. Došli smo u situaciju gde smo bili dominantno stanovništvo tokom srednjeg veka na Kosovu i Metohiji, da bi 1991.godine došli do toga da imamo 11 odsto Srba, a sada ih je mnogo manje, pošto je veliko iseljavanje nastalo posle dolaksa medjunarodnih snaga. Sada je poslednji trenutak da Srbija zauzme jedinstven stav, da sve stranke stanu iza naše pozicije kada je u pitanju Kosovo i Metohija i da se borimo za našu južu pokrajinu onako kako kaže Ustav ali u skladu sa realnim medjunarodnim okolnostima - rekao je Vesić.

"DOGOVOR O DOKUMENTIMA JE VELIKA POBEDA" Vesić: Dokaz da dijalogom možemo da rešavamo probleme na Kosovu

Na pitanje novinara da li u toku današnje sednice očekuje manje “čarke”, Vesić kaže:

- Pitanje Kosova i Metohije nije pitanje za strančarenje, oni koji budu to radili pokazaće da nisu političari koji su dostojni da vode računa o svojoj državi. Mi danas imamo mnogo bolju situaciju nego pre deset godina, pregovori su 2012.godine podignuti na politički nivo, u medjuvremenu su 23 zemlje povukle jednostrano priznanje te samoproglašene nezavisnosti, u ovo trenutku 101 zemlja sveta od 197 koliko ih ima u Ujednjenim Nacijama ne priznaje samoproglašenu nesavisnost KiM. Kada pričamo o iseljavanju Srba, ono nije potpuno zaustavljeno ali je bitno smanjeno, danas Srbi govore jednim glasom na Kosovu i Metohiji uprkos nastojanju Albanaca da ih podele. Ulaganja u Kosovo i Merohiju nikada nisu bila veća jer Srbija ekonomski bolje stoji i naša pozicija u medjunarodnoj zajednici je bolja, zajvaljujući predsedniku Vučiću koji je svojim aktivnostima uspeo da nametne da čak i one zemlje koje priznaju tu samoproglašemu nezavisnost prihvataju da moraju da se uvaže realne zahteve Srbije na Kosovu i Merohiji - kazao je Vesić.

Vesić je istakao da smo daleko od idealne situacije, ali smo u mnogo boljoj poziciji nego što smo bili, i dodao da moramo da budemo realni i da vodimo računa šta je u interesu naše zemlje, kako bi ova generacija sada mogla da reši probleme koje imamo, da ih ne bi ostavljali generacijama iz nas.

Na pitanje novinara šta je sve stalo u vremenski period od 15.juna prošle godine do 15.septembra ove godine što se tiče pitanja vezano za Kosovo i Metohiju, Vesić je rekao:

- Sa jedne strane neke zemlje su povukle priznanjen Kosova i Metohije dok sa druge strane imamo stalne pokušaje privremenih institucija u Prištini da radikalizuju odnose. Trenutno na Balkanu imamo dva procesa koji se vode, prvi je proces spajanja i integracije zemalja, pod kojim podrazumevamo spajanje tržišta robe i kapitala koji vodi predsednik Vučić u okviru inicijative “Otvoren Balkan” i proces samoizolacije koji vode privremene vlasti u Prištini. Da je taj deo naše teritorije, koji nažalost nije suštinaki pod našom vlašću od Rezolucije 12/44, ušao u proces “Otvorenog Balkana”, mi danas ne bi smo razgovarali ni o tablicama ni o ličnim
kartama. Danas imamo premijera privremenih institucija u Prištini koji smatra da Srbi ne mogu da dolaze sa ličnim kartama u Prištinu, što je potpuno suprotno procesima koji se trenutno dešavaju na Balkanu. Mi smo kao država pokazali da možemo da saradjujemo sa Albancima iz Albanije, što je naša velika pobeda. Poslednjih godinu dana pokazalo se da je najveći probelm dogovoru Albin Kurti, odnosno njegov pokušaj da radikalizacijom sakupi neke političke poene pred izbore koji ga čekaju jer nema šta drugo da ponudi svojim gradjanima, ni bolji životno standard, ni ekonomsku sigurnost ni bolja radna mesta, već im samo nudi rat i sukobe - izjavio je Vesić.

- Potrebno nam je mnogo mudrosti, koju predsednik Vučić srećom poseduje, da se izbegne sukob i da mi sačuvamo mir, koji je za nas najvažniji i da taj deo naše teritorije udje u integrativne procese koji se dešavaju na Balkanu - zaključio je Vesić.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading