ALEKSANDAR VUČIĆ 2016. UGOSTIO NOVOG VLADARA UJEDINJENOG KRALJEVSTVA: Kralj se u parlamentu obratio na srpskom! (FOTO)
EPA

Posle smrti kraljice Elizabete II, kralj automatski postaje njen sin Čarls (73), koji će biti ujedno i najstariji naslednik britanskog trona.

Novi britanski kralj, tada kao princ od Velsa, i njegova supruga vojvotkinja od Kornvola boravili su u dvodnevnoj poseti Srbiji i 2016. Princa Čarlsa i njegovu suprugu na Aerodromu „Nikola Tesla“ dočekao je tada premijer Srbije Aleksandar Vučić.

Čarls i Kamila sastali su se s najvišim državnim i crkvenim zvaničnicima Srbije, obišli kulturno-istorijske znamenitosti, razgovarali s verskim liderima u Srbiji.

ALEKSANDAR VUČIĆ 2016. UGOSTIO NOVOG VLADARA UJEDINJENOG KRALJEVSTVA: Kralj se u parlamentu obratio na srpskom! (FOTO)

Princ Čarls i Aleksandar Vučić - Vlada Srbije

 

Na prijemu u Domu Narodne skupštine princ Čarls se tada obratio na srpskom jeziku: „Dame i gospodo, veliko mi je zadovoljstvo da sam danas ovde“, što je propraćeno oduševljenjem i simpatijama u našoj javnosti. Takav gest se, inače, tumači kao ogromno poštovanje prema domaćinima i državi.

Princ Čarls i njegova supruga vojvotkinja od Kornvola bili su i gosti na večeri koju je u njihovu čast priredio tadašnji srpski premijer Aleksandar Vučić. Večeri u Domu garde, na kraju prvog dana posete britanskog prinčevskog para Srbiji, prisustvovali su ministri u Vladi Srbije, zvanice iz javnog, političkog i kulturnog života i predstavnici diplomatskog kora.

Vučić je u zdravici rekao da je uveren da će prinčevski par spoznati tradicionalno srpsko gostoprimstvo tokom boravka u Srbiji i da će iz naše zemlje poneti najlepša sećanja.

Beli anđeo na poklon

Vučić je 2016. princu od Velsa poklonio ikonu Belog anđela. Reč je o replici čuvene freske iz manastira Mileševa, koja je na listi svetske baštine Uneska i nosi prvu kategoriju zaštite. Obložena je 24-karatnim zlatnim listićima i finalno ukrašena srebrnim filigranom prizrenske škole.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading