PORFIRIJA NAPALI ZBOG PRAJDA Patrijarha i SPC razapeli zbog stava kojim su podržali državu
Alo

Zagovornici održavanja Evroprajda i organizatori te manifestacije osuli su drvlje i kamenje na poglavara SPC nakon objave kojom je Crkva podržala odluku države da Prajd odloži do daljeg. Pritom, po običaju, ne biraju sredstva.

Tako se glavni urednik informativnih kanala Dragana Šolaka, tačnije njegovih televizija, Slobodan Georgiev, u čitavom nizu tvitova obrušio na Porfirija.

„Šta su oni? Božja kuća ili drugo krilo Instituta za bezbednost?“

„Nedostojan. To sve govori.“

„Porfina poruka kao poziv na krstaški rat. Razumem da smo mi stalno u 1389. Ali neka mu neko kaže da ovo nije srednji vek i da su bogumile već pobili.“

„Čuo sa Porfu vladiku od Rema i imam pitanje: Ako na Evroprajdu ljudi nose ikone iz svojih kuća, da li je to u redu i da li će i tada da ih jure manijaci sakriveni iza njegove poruke da se zlo ne uništava nasiljem? Ukratko: Šta je sa vama, vladiko?“

Već samo to što poglavara SPC Porfirija naziva posprdno Porfa, Šolakov urednik je sve jasno rekao. Od njega, čini se, ništa se drugo i nije moglo očekivati.

Oglasili su se i organizatori Evroprajda, sličnom porukom.

„Beogradprajd izražava žaljenje što su izjavom partijarha Porfirija produbljene podele, kontroverze i sukobi. Da, slažemo se da nasilje nije put. Naši životi su realni i istiniti. Mi samo o njima pričamo. Za nas nema ničeg veštačkog u tome, niti mi grubo promovišemo ono za šta se borimo. Kako grubo, ako želimo da na sat vremena prošetamo“, pitaju u saopštenju koje je medijima prosledio medijski tim Beogradprajda.
Zaboravljaju, pritom, da pomenu da nije reč o šetnji od sat vremena, već o sedmodnevnom nizu događaja koje bi morao kontinuirano da obezbeđuje ogroman broj policijaca.

Kako za Alo! ističe verski analitičar Željko Injac, Crkva već hiljadama godina ima svoj stav, koji se često ne uklapa u aktuelne ideologije.

PORFIRIJA NAPALI ZBOG PRAJDA Patrijarha i SPC razapeli zbog stava kojim su podržali državu

Alo

 

- Tako je u vreme Rimljana Crkva imala stav koji nije odgovarao ondašnjoj globalnoj imperiji, pa je stoga imperija progonila Crkvu. Crkva je tad govorila o ljudskim slobodama i jednakosti svih ljudi, u vremenu kada je važeći društveni poredak bio robovlasništvo. Crkva nikad ne govori protiv ljudi, nego protiv pojava koje unižavaju ljudsko dostojanstvo. Ni danas Crkva ne govori protiv gejeva, već protiv ideologije koja se agresivno nameće sa Zapada - navodi Injac i zaključuje:

- Druga Srbija je odavno postala bastion svih ideologija koje dolaze sa Zapada, bilo da su korisne za naše društvo ili da nisu. Stoga im smeta stav Crkve, koja je ustala da brani narod od agresivnih ideologija. O štetnosti ideologija na našim prostorima ne treba mnogo govoriti. Ne trebaju nam više te ideološke podele, niti nam trebaju novi sukobi zbog ideologija. I to je ključna poruka Crkve, koja je oduvek čuvala ovaj narod i brinula za njegov opstanak.

Ovo je stav SPC

PORFIRIJA NAPALI ZBOG PRAJDA Patrijarha i SPC razapeli zbog stava kojim su podržali državu

Alo

 

U specijalnoj izjavi patrijarha Porfirija o Evroprajdu, između ostalog, stoji:

Ne samo u Srbiji nego svuda gde živi srpski narod velike polemike, podele, kontroverze i sukobe donela je najava da će u prestonom Beogradu biti održana manifestacija koju nazivaju Europrajd. Ova tema je nama veštački nametnuta i potpuno je suprotna sistemu vrednosti našeg naroda, a isto tako i naše braće i sestara drugih vera i nacija sa kojima živimo. O tome su mi neposredno posvedočili predstavnici tradicionalnih Crkava i verskih zajednica. Stoga otkazivanje ove manifestacije smatram ispravnim.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading