LJUDI, OVO JE STRAŠNO Šešelj otkrio jezive činjenice
Alo

- On to radi veoma ažurno. Ja sam godinu dana tražio kolonoskopiju, od kad sam prvi put uočio krv i on mi je to dozvolio tek posle tog protraćenog vremena, kada je rak već uznapredovao i postao maligan. Eto tako se tamo radi.

Komentarišući Brđanina, Šešelj kaže da su morali da ga puste na slobodu još pre tri godine, kada je po ustaljenoj sudskoj praksi izdržao dve trećine kazne:

- On je nevin osuđen i s tim zločinima iz Prijedora, koje su mu pripisali, nema nikakve veze - kazao je predsednik SRS.

Zapušteno zdravstveno stanje Radoslava Brđanina, sa zapaljenjima više organa, oštećenjem jetre i velikom iscrpljenišću, zbog kojih je iz humanitarnih razloga pušten na prevremenu slobodu iz zatvora u Sheveningenu, samo je poslednji primer lošeg lečenja, koje srpski pritvorenici imaju u Hagu. Oni se već godinama, pored optužbi za ratne zločine, jalovo bore i s tamošnjim sistemom da im se omogući odgovarajuće lečenje.

Međutim, doktor opšte prakse Paulus Falke vedri i oblači u sheveningenskom pritvoru i često ne dozvoljava da se srpskim osuđenicima urade temeljne analize i na vreme otkriju bolesti. On se drži svojih izveštaja u kojima redovno umanjuje ozbiljnost njihovog zdravstvenog stanja, iako nije specijalista ni za jednu granu medicine.

Odbrana Ratka Mladića već godinama ukuzuje da generala u pritvoru ne leče adekvatno, da neke bolesti koje ima nisu na vreme dijagnostikovane, da je terapija započeta s velikim kašnjenjem ili čak da se insistira ne nekoj koja ne pokazuje rezultate. Zdravstvena ispitivanja najčešće su rađena tek posle više upozorenja srpskih lekara, koji su preko odbrane dobijali njegove nalaze s višemesečnim zakašnjenjima. Tako se gubilo silno vreme u lečenju. Čak su u jednom trenutku specijalisti iz Srbije zahtevali da se Falkeu ne dozvoli pristup Mladiću.

Pritvorski lekari su osporavali da je Mladić u ćeliji preživeo nekoliko blažih moždanih udara, iako su snimci magnetne rezonance glave pokazivali promene kojih ranije nije bilo. Ignorisali su i šumove na srcu, bol u grudima koji ima, blagu demenciju, jer bi to značilo da je nesposoban za suđenje, a to nisu hteli da priznaju. Krvni pritisak od 180 mu vode kao normalan. Više od dve godine ne mogu da mu reše problem anemije.

 

 

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading