STRUČNJACI OTKRILI! Evo zašto su zapadni vojni atašei hteli da uđu u srpske kasarne!
Tanjug/Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije

Naime, zapadnjaci su prethodnih dana zatražili da izvrše nadzor u ovim vojnim objektima koji se nalaze u blizini administrativnih linija sa Kosmetom kako bi imali uvid u to šta se u njima nalazi, ali i da li su u toku pripreme vojske za delovanje ukoliko za tim bude bilo potrebe.

STRUČNJACI OTKRILI! Evo zašto su zapadni vojni atašei hteli da uđu u srpske kasarne!

Foto: Alo!

 

Stručnjak za bezbednost Ilija Životić za Alo! ocenjuje da je reč o skandaloznom zahtevu.

- Skandalozan zahtev za inspekciju naših kasarni i garnizona je potvrda dobre kontraobaveštajne zaštite vojnih objekata jer očigledno pojedine strane službe nisu uspele na neki drugi način da dođu do pouzdanih informacija šta se tamo sve nalazi. Odbijanje takvog zahteva od predsednika Srbije Aleksandra Vučića je ispravna i odražava samostalnost u donošenju državnih odluka - rekao je on.

Zapadnjaci su ovim zahtevom pokazali drskost, ali su otkrili i činjenicu da su vojni objekti Srbije odlično obaveštajno zaštićeni.

STRUČNJACI OTKRILI! Evo zašto su zapadni vojni atašei hteli da uđu u srpske kasarne!

Alo

 

Kontraobaveštajac Ljuban Karan za Alo! kaže da stranci pretpostavljaju da se u tim vojnim objektima „dešavaju zanimljive stvari“.

- Jedna je mogućnost da nisu mogli obaveštajno da provere te objekte, a druga je da su možda nešto načuli od nepouzdanih izvora i da su zato tako drsko zatražili da idu baš tamo. To su garnizoni blizu KiM i zapadnjaci pretpostavljaju da su tu locirane neke snage koje bi mogle biti upotrebljene ako dođe do nasilnog proterivanja Srba sa Kosmeta. Pokušavaju da utvrde ne koje oružje posedujemo jer se to zna, nego da provere moral vojske, motiv za odbranu zemlje i obučenost naših pripadnika - kaže Karan.

Zapadnim zemljama je, ocenjuje on, od velikog značaja informacija o tome koje bi to jedinice bile upotrebljene u slučaju eskalacije sukoba na Kosmetu.

- Najvažnije im je da procene koje su to jedinice koje bi VS prve upotrebila, da li su to specijalne snage ili neka od specijalnih policijskih jedinica, da li su to oklopno mehanizovane snage, da li se planira upotreba helikoptera... Vojni atašei se bave obaveštajnim radom i dobro poznaju vojnu taktiku i tehniku. Oni bi mnogo toga mogli da zaključe ulaskom u te objekte - ističe on, i ocenjuje da je odgovor predsednika Srbije na takve zahteve očekivan.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading