"TO ZA HRVATSKU NE POSTOJI!" Plenković krije ratne zločince, Hrvati sabotiraju istragu!
Foto: EPA

„Nadležnost Srbije u predmetima koji se tiču navodnih počinjenja krivičnih dela na teritorijima drugih država od strane državljana drugih država za nas je neprihvatljiva već godinama, to ne dolazi u obzir”, rekao je hrvatski premijer na Bledskom strateškom forumu.

Naveo je i da postoji međunarodna instanca, bivši Haaški sud i današnji Rezidualni mehanizam i da stoga ne dolazi u obzir da Srbija „kao agresor u vremenu velikosrpskog režima Slobodana Miloševića, koja je napala Hrvatsku, BiH i Sloveniju" pretenduje da bude država koja će podizati optužnice protiv hrvatskih pilota "u vreme Domovinskog rata", prenosi Hina.

Dodao je da Srbija „jako, jako dobro mora da se suoči sa svojom prošlošcu i ulogom devedesetih godina".

Foto: Printscreen YT/AP

 

O eventualnoj poseti predsednika Srbije Aleksandra Vučića bivšem ustaškom logoru Jasenovac Plenkovic je rekao: „o tom potom".

Apelacioni sud u Beogradu potvrdio je ovog meseca optužnicu protiv cetvorice hrvatskih pilota koja ih tereti za ratni zlocin nad civilima tokom akcije "Oluja".

Srpsko Tužilaštvo za ratne zločine optužilo je 31. marta pripadnike Hrvatskog ratnog vazduhoplovstva Vladimira Mikca (67), Zdenka Radulja (69), Željka Jelenića (69) i Danijela Borovića (64) da su 7. i 8. avgusta 1995. naredili raketiranje kolone izbeglica na Petrovačkoj cesti kod Bosanskog Petrovca i u mestu Svodna kod Novog Grada, koji se u to vreme zvao Bosanski Novi.

Komentari (0)

Loading