ALBANCI MRZE I MRTVE SRBE Potresna ispovest srpkinje iz Orahovca o vandalizmu Kurtijevih sledbenika koji su joj naneli neopisivu bol
Alo

Na grobu Novice Ilića, koji je sahranjen pre manje od mesec dana na groblju u Orahovcu, polomljen je drveni krst, a delovi krsta pobacani su pored rake. Njegova supruga Ljubica (61) u ispovesti za Alo! kaže da vandali nisu slomili samo drveni krst, već i njeno srce i dušu.

- Komšija mi je javio da se to dogodilo i ja sam tada sela i zakukala. Kao da su ga ubili, eto tako se osećam. Ko to može da uradi, ko je taj koji se ne plaši Boga i ode da izlomi krst na grobu? Ni mrtvima nam ne daju mira, svako malo lome srpske nadgrobne ploče širom Kosmeta - plačući govori Ljubica, koja sa sinom živi u Orahovcu.

Novica Ilić (69) preminuo je 31. jula ove godine, a sutradan je sahranjen na starom pravoslavnom groblju u Orahovcu. Ljubica je muževljev grob obišla nakon sedam dana i od tada nije izašla iz kuće.

- Jadna ja, ni sada nisam otišla da vidim krst koji su izlomili. Nisam smela da odem do groblja… Kada je bilo sedam dana, izašla sam, bili su pored groblja neki momčići Albanci, gledali su u mene i nešto govorili na albanskom. Sada stvarno nisam smela da odem, iskreno vam pričam, bratski - govori Ljubica, i dodaje da njen pokojni suprug Novica nije zaslužio da mu se ovo dešava.

- Moja porodica iglu tuđu nema, ništa nikome nismo uzeli ili loše uradili. Ostali smo ovde, nismo išli s ognjišta. Živeli smo kako smo živeli, ali smo preživeli i opstali. Moj Novica je dve nedelje bio u komi, borio se, ali nije uspeo… Njegova smrt nas je slomila, a onda se i ovo desilo. A desilo se samo zato što je Novica Srbin pravoslavac, zato su izlomili krst na njegovom grobu, zato su nam ovo uradili - jada se Ljubica Ilić.

ALBANCI MRZE I MRTVE SRBE Potresna ispovest srpkinje iz Orahovca o vandalizmu Kurtijevih sledbenika koji su joj naneli neopisivu bol

Alo

 

 

Ona se nada da će krst na grobu njenog muža neko popraviti i da će njegovo grobno mesto biti obeleženo.

- Da bar neko ode da zakuca koji ekser i sastavi krstaču s njegovim imenom, da se zna ko tu počiva - tiho je prozborila ova žena na kraju našeg razgovora.

U Orahovcu, gradu od 15.000 stanovnika, nekada je živelo preko 3.000 Srba, a danas ih je manje od 300. I svi oni smešteni su u prečniku od 200 metara i kreću se duž jedne ulice. Mnogo godina je deo grada u kojem žive Srbi bio opasan bodljikavom žicom i čuvali su ga pripadnici Kfora.

ALBANCI MRZE I MRTVE SRBE Potresna ispovest srpkinje iz Orahovca o vandalizmu Kurtijevih sledbenika koji su joj naneli neopisivu bol

Alo

 

 

Orahovačka sela dala su mnoge žrtve tokom sukoba na Kosovu i Metohiji. Tamošnji malobrojni Srbi nikada neće zaboraviti svoje žrtve, a posebno one iz jula 1998. godine, kada je ubijeno 47 ljudi, a kidnapovano i odvedeno u logore OVK preko 100 Srba i Roma. Teroristi OVK su iz srpskih sela Retimlje, Zočište i Opteruša proterali sve srpsko stanovništvo. Iz orahovačkog sela Retimlje tada je oteto u jednom danu 14 muškaraca iz porodice Kostić. Niko za sve ove zločine nije odgovarao, a tamošnji Srbi su sada još jednom doživeli da im ruše groblja i lome krstove. Kao i tokom martovskog pogroma. Ne ponovilo se.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading