ANTO NOBILO PORUČIO DA BEOGRAD IMA STRAŠAN ARGUMENT ZA ZLOČIN NA PETROVAČKOJ CESTI: Srbija može da goni naše oficire!
Foto: Youtube/Printscreen

Time je, praktično, opovrgao sve ono što mesecima pričaju vlasti u Zagrebu nakon što je tužilaštvo u Beogradu podiglo optužnicu protiv četvorice hrvatskih oficira zbog reketiranja izbegličke kolone.

- Da, Srbija ima strašan argument. Uz to, ni na zahteve bosanskog tužilaštva, na čijoj teritoriji se sve dogodilo, Hrvatska nije odgovarala. Teško možemo prigovarati Srbima za univerzalnu jurisdikciju kad 27 godina nismo reagovali - rekao je Nobilo.

PRITISKALI VUČIĆA, A SAD SHVATILI Tajkunski mediji priznali da sankcije Rusiji vode u probleme - Alo.rs

Nobilo takođe kaže da na osnovu Zakona o univerzalnoj jurisdikciji, Srbija ima nadležnost za podizanje optužnica protiv hrvatskih pilota, te da Hrvatska teško zbog toga može da prigovara Srbiji jer i sama u svom krivičnom zakonu ima univerzalnu jurisdikciju.

- Nedopustivo je i neodgovorno govoriti da je ovde reč o političkim optužnicama, a Hrvatska ne može da preti Srbiji vetom na članstvo u EU zbog toga što je kao kandidat pokrenula postupak za zločin koji se evidentno dogodio - rekao je Nobilo, i dodao:

- Kad se to tako otvoreno govori, mislim da se pravi šteta Hrvatskoj. Ne sme se zloupotrebljavati pravo u političke svrhe. To je temelj funkcionisanja pravne države.

Advokat ističe i da je jedini način da Hrvatska pomogne svojim pilotima da se uključi u proces.

Ustaše kidišu na Vučića! Besni jer je digao Srbiju iz blata - Alo.rs

- Dakle, ceo niz radnji koje predstavljaju klasičnu advokatsku odbranu treba napraviti u Hrvatskoj, povezati se s kolegama u Beogradu, tamo angažovati advokate koji će biti profesionalno plaćeni. Država može snositi taj trošak i obezbediti najbolju moguću odbranu tim pilotima. To je pomoć pilotima, a ne ove floskule. Neka se pogledaju u ogledalo i neka pogledaju u istoriju - zaključio je Nobilo.

Predsednik Udruženja Veritas Savo Štrbac poručio je juče da najvažnije u slučaju pilota optuženih za bombardovanje srpskih civila u Petrovačkoj koloni nije to da oni odu u zatvor, već da se dobije pravosnažna presuda koja će utvrditi šta se desilo, ko je tamo ubijen, čiji su to avioni i ko je to naredio. On ističe da će suđenje mnogo značiti porodicama ubijenih iz Petrovačke kolone i onima koji su tamo ranjeni i dodaje da oni svaki dan zovu udruženje.

- Pitaju hoće li iko ikada podići optužnicu zato što su tamo stradali srpska deca i starci i da li su srpske žrtve ikome važne - priča Štrbac, i naglašava da su optuženi piloti po komandnoj odgovornosti, a ne oni koji su upravljali avionima jer se i ne zna tačno o kojim pilotima je reč.

Plenkovićevim bojovnicima srpska deca kolateralna šteta

S druge strane, bojovnici hrvatskog premijera Andreja Plenkovića, poput generala Pavla Miljavca, smatraju da su srpska deca ubijena u izbegličkoj koloni kolateralna šteta. To je doslovce njegova izjava kojom je komentarisao podizanje optužnice u Beogradu. On je za zagrebačke medije rekao da su „Srbi svoje civile vukli kao štit“, te da ih navodno niko nije namerno gađao.

Brnabić: Jesu li to evropske vrednosti?

Premijerka Ana Brnabić reagovala je povodom izjave predsednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića, koji je zapretio da će Zagreb blokirati put Srbije u EU zbog optužnice podignute protiv hrvatskih pilota odgovornih za zločin na Petrovačkoj cesti.

- Hrvatsko rukovodstvo sada i zvanično preti da će blokirati evropski put Srbije zato što, nakon 27 godina tišine i nepravde, tražimo da konačno neko odgovara za stravičan zločin. Jedna članica EU se usuđuje javno da kaže da ukoliko tražite pravdu za ubistvo srpske dece - jer četvoro ih je tamo pobijeno starosti od šest do 13 godina, da zbog toga ne možete da budete deo EU - konstatovala je premijerka i zapitala da li su to evropske vrednosti i vladavina prava.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading