ALBANCI U SRBIJI PROMENILI POLITIKU "Izaći ćemo svi, valjda treba da se zna"
Printskrin

Sastali su se i dogovorili lideri političkih partija iz Bujanovca i Preševa i predstavnici Nacionalnog saveta Albanaca - učestvovaće u popisu stanovništva.

"Očekujem da kroz proces selektovanja inspektora i kroz proces selektovanja popisivača, da će se svi uslovi koji su bili postavljeni popuniti. Da će imati popisivača Albanaca i da će formulari biti na albanskom jeziku i da će omogućiti da se upišu svi građani Republike Srbije, što znači i građani albanske nacionalne pripadnosti", kaže Ragmi Mustafa, predsednik Nacionalnog saveta Albanaca u Bujanovcu.

I Albanci stanovnici Bujanovca i Preševa su saglasni, žele da znaju koliko ih ima u ove dve opštine.

"Izaći ćemo svi i da vidimo koliki je naš broj, valjda treba da se zna", kaže jedan od stanovnika koje je RTS anketirao.

Popisani će biti i oni koji su na privremenom radu u inostranstvu ili trenutno nisu kod kuće. Njihove lične podatke moći će da daju rođaci, pa čak i komšije.

Završen je konkurs i testiranje popisivača, septembra počinje njihova obuka.

"U Opštini Bujanovac treba da bude ukupno 90 popisivača i 18 kao rezerva. Četiri dana smo imali sada testiranje kandidata, imamo 108 koji su testirani, prošli su", ističe Nasim Redžepi, načelnik opštinske uprave u Bujanovcu.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (3)

Loading
Hmmm

22.08.2022 11:01

Kako mi ovo smrdi Oduvek je bilo da samo lično možeš dati podatke o sebi ili neki tvoj član uže porodice, a ovi sada žele podatke davati na svom jeziku popisivaču koji je albanac i još da podatke daje i komšija prijatelj ili ko zna ko za lica koja ne žive ovde i koja nemaju ni boravak ovde. Tako je mogu da napravim da ima 5 miliona albanaca u selu od 10 kuća i to je ok, a posle da tražim referendum i otcepljenje.

Pera

22.08.2022 13:13

Šiptarima netreba dozvoliti uveličavanje broja tako što bilo ko može upisati albance u popis ! Ko je tu taj je tu ko nije nije!

Istina

22.08.2022 13:21

Ma vas će Bog po njegovoj pravdi da izbroji.