Vesić: Nisam opstimista pred predsednikov sastanak sa Kurtijem
TANJUG/PREDRAG MITIC

“Nemoguće je pozivati na podjednaku odgovornost, iz razloga što imamo stranu koja provocira i stranu koja se brani, tako da se zaista nadam da je to greška ili nerazumevanje, a ne stav Evropske Unije”, kaže Vesić.

Dodao je da u koliko EU želi da se reši problem na KiM, treba da izvrši pritisak na Albina Kurtija da sprovede Briselski sporazum i da formira Zajednicu srpskih opština.

“Podsećam vas da je u Briselu gde je i sedište EU potpisan sporazum, kojim se Priština obavezala da oformi Zajednicu srpskih opština.

Evo već deset godina taj sporazum se ne sprovodi, zato što oni imaju plan da se Srbi sa KiM isele.

Formiranje bilo kakve zajednice, dalo bi osećaj sigurnosti Srba, što znači da se ne bi iseljavali što je upravo suprotno politici Prištine”, rekao je Vesić.

Vesić je rekao da je predsednik danas otputovao u Brisel, kako bi se sastao sa više zvaničnika, medju kojima su i generalno sekretar NATO-a, Stoltenbergom kao i sa prvim izaslanikom Bele kuće za Zapadni Balkan Eskobarom, ali i da od sastanka sa Albinom Kurtijem na žalost ne očekuje ništa.

Na pitanje novinara da prokomentariše izjavu ambasadora Hilla kako su SAD snažnonza to da Priština formira Zajednicu srpskih opština, Vesić je izjavio:

“Ambasador Hill je inače rekao ono što jeste politika SAD-a, to je da Albanci trebaju da izvrše sporazume koje su potpisali, kao što su se sporazumom u Briselu obavezali da formiraju Zajednicu srpskih opština.

Svi njihovi izgovori da to ne urade su zaista smešni, jer ako imate neki problem menjajte propise, to je obaveza koju ste prihvatili”, istakao je Vesić.

Naglasio je da sve što se dešavalo 31.jula na 1.avgust bio pokušaj da se u Evropi koja je već zahvaćena ratom izazove dodatna nestabilnost.

“Na ovu situaciju su reagovali svi, posebno SAD i zaustavili su Kurtija, što je samo dokaz da taj sukob ne odgovara ni EU ni SAD-u kao ni Albaniji, što se moglo videti po reakciji Edija Rame, koji je tekao Kurtiju da se odluči da li želi saradnju ili želi rat.

Dakle sukob odgovara samo Kurtiju, a treba razmisliti kome još u medjunarodnoj zajednici odgovara takav sukob i za koga Kurti radi”, kazao je Vesić.

“Ono što mi želimo jeste mir i dijalog, što smo i pokazali kroz “Otvoreni Balkan”, želimo saradnju sa Albancima kao i sa Albancima sa KiM, jer se po skorašnjim istraživanjima pokazalo i da narod tamo većinom ne podržava ovo što  Kurti radi.

Predsednik Vučić je otišao na svaki sastanak, čak i na one za koje smo znali unapred da su besmisleni ali kao i uvek vodimo se time da je bolje sto dana razgovarati nego jedan dan ratovati.

Zato ponavljam da nisam optimista povodom predstojećeg sastanka jer za dijalog je potrebno dvoje”, zaključio je Vesić.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading