KOLUMNA VLADIMIRA ĐUKANOVIĆA Vredi pokušati
Foto: Alo!

Ko zna koliko puta u životu sam zbog strastvenog pristupa u odbrani svojih stavova nekog uvredio i danas se gorko kajem. No, čovek vremenom sazreva i pokušava da ono gde je grešio ispravi, a i drugima da ukaže da komunikacija koja se vodi putem uvreda nije nešto što dovodi do bilo čega poželjnog. Tviter je bio baš takva platforma, prepuna cenzure i uvreda neistomišljenika. Do te mere je išla daleko da je dozvoljavano, posebno tokom kampanje za SAD izbore, da se otvoreno usmerava mržnja prema pristalicama Donalda Trampa, a samom Trampu su ukinuli profil. Ipak, promenom menadžmenta i ulaskom u transakciju sa Ilonom Maskom, a potom i u pravni spor oko kupovine Tvitera, ova mreža je sebe dovela u situaciju da mora da prekine sa praksom otvaranja lažnih naloga s kojih se seje nepodnošljiva mržnja prema neistomišljenicima. Jedan od Maskovih uslova da bi kupio Tviter je gašenje lažnih naloga i otuda je menadžment Tvitera morao da pristane na tu vrstu kompromisa i da konačno počne sa reagovanjem na prijave koje se tiču uvreda, širenja mržnje, pozivanja na nasilje. To je bio jedan od ključnih razloga da se vratim na tu mrežu i da odblokiram sve one koji su me nemilice vređali baš da bih krenuo masovno da ih prijavljujem. Malo po malo, ali već nekih 15 lažnih naloga sam oborio i osećam se savršeno, jer to jeste mala, ali slatka pobeda nad primitivizmom. Vredi iskoristiti momenat Tviterovog spora sa Maskom i krenuti sa što masovnijom akcijom prijava fejk profila. Zato i pišem ovu kolumnu kako bih podstakao sve druge korisnike Tvitera da krenu sa masovnim prijavama lažnih, odnosno botovskih naloga sa kojih se nemilice seju uvrede i mržnja, jer to jeste put da na Tviteru obezbedimo pristojnu komunikaciju. To je velika šansa da se pobedi primitivizam!

Ustaški mediji ne mogu da nažu Vučića na hrvastkom moru. - Alo.rs

Sve to ružno što vam neko piše neka vam napiše pod imenom i prezimenom, pa da vidimo koliki je junak kada se sučelimo na sudu. Ovako, dozvoliti da vam neko sa lažnog profila psuje majku, decu, da vam preti ubistvom ili da će vam pobiti porodicu, to jednostavno mora da se zaustavi. Lično sam veliki pristalica otvorenog dijaloga, veoma žestokih rasprava i to da sve pršti, ali da se zna elementarni red, da se polemičari poštuju, pa neka onaj ko ima bolju argumentaciju bude pobednik. Otuda, svaki suspendovani nalog sa koga se plasira mržnja je velika pobeda i dokaz da pristojan svet može i mora da pobedi primitivizam. Ukoliko se to ne saseče u korenu, postaće nam ustaljena praksa da jedni druge psujemo, da pretimo porodicama, da vam najbliži trpe zbog vašeg političkog stava. To je nedopustivo!

Vučić: Nikada se nećemo stideti i čuvaćemo svoju vojnu neutralnost - Alo.rs

Dakle, na svim društvenim mrežama, a posebno na Tviteru, dužni smo da uđemo u sukob sa primitivcima i da ih prijavljujemo. Sto prijava dnevno, dvesta, nije bitno. Koliko god, bitno je da svaki dan takve lagano sputavate i videćete vremenom da će se ti „junaci“ početi da povlače, a dobijaćete sve više smislenih komentara, kvalitetnih kritika ili pohvala i šansu za civilizovanu razmenu argumenata. Veliki internet huligani, uplašeni da će trajno biti blokirani, odjednom će, kada nekoliko puta dobiju suspendovani nalog, jednostavno shvatiti da ono što su dosada radili na Tviteru više ne mogu da rade. Samo je bitna istrajnost i svakodnevna borba. Verujte, vredi pokušati.

Pobedimo primitivizam!

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading