SELAKOVIĆ PORUČIO Venecuela podržava politiku očuvanja Кosova i Metohije u okviru Republike Srbije
Foto: Youtube/Printscreen

“Nakon velikog broja sastanaka u Кarakasu mogu da konstatujem da je ova poslednja poseta u nizu tokom latinoameričke turneje protekla više nego odlično”, rekao je ministar Selaković koji se u Кarakasu sastao sa predsednikom Venecuele Nikolasom Madurom, ministrom spoljnih poslova Кarlosom Fariom, potpredsednikom Venecuele zaduženim za ekonomska pitanja koji je istovremeno ministar za naftu, ministrima turizma, trgovine, poljoprivrede i sporta i omladine, kao i sa nekadašnjim ministrom spoljnih poslova, a danas direktorom Centra za privlačenje investicija Feliksom Plasensiom.

Sumirajući posetu Venecueli, ministar Selaković je naveo da su svi sastanci protekli u odličnom, prijateljskom duhu i izrazio uverenje da u godinama koje su pred nama možemo da produbljujemo saradnju na obostranu korist.

Šef srpske diplomatije naglasio je da Venecuela podržava politiku očuvanja Кosova i Metohije u okviru Republike Srbije, poštovanje principa načela teritorijalnog integriteta i suvereniteta i nemešanja u unutrašnje poslove država.

“Venecuela je neko ko nas aktivno podržava u svakoj međunarodnoj organizaciji i svojim glasom daje maksimalan doprinos da Priština ne uđe u različite međunarodne organizacije”, rekao je Selaković i naveo da Venecuela to ne radi ni iz kakve računice, nego zato što su prijatelji i zato što čvrsto veruju u poštovanje osnovnih principa međunarodnog prava i međunarodnog pravnog poretka.

Ministar Selaković preneo je da su izvanredni domaćini u Кarakasu pokazali divljenje prema reformama koje je Srbija sprovela pod rukovodstvom predsednika Aleksandra Vučića i suverenoj i nezavisnoj spoljnoj politici koju naša država vodi.

“Naši prijatelji iz Venecuele željni su da u Srbiji vide svoja vrata ka evropskom kontinentu i zainteresovani su za uspostavljanje saradnje, na prvom mestu na ekonomskom planu, a onda i na polju obrazovanja, kulture, sporta, turizma, savremenih tehnologija, ali i razmene iskustava u oblasti privlačenja investicija. Pokazali su i veliki stepen interesovanja za razvoj događaja u našem delu Evrope, u našem regionu”, naveo je šef srpske diplomatije.

Ministar Selaković je izrazio uverenje da se pred Srbijom i Venecuelom, koje ove godine proslavljaju 140 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa, nalaze bolji i mnogo aktivniji dani.

“Naši odlični politički odnosi nisu bili na istom nivou praćeni i našim ekonomskim odnosima. Između naše dve zemlje gotovo da ne postoji ekonomska razmena”, rekao je šef srpske diplomatije i naveo da je Venecuela jedna od zemalja na svetu sa najvećim rezervama nafte, a da je po poslednjim podacima, peta na svetu država po rezervama prirodnog gasa.

Tokom posete Кarakasu, dvojica ministara spoljnih poslova potpisali su Deklaraciju mehanizma političkih konsultacija Srbija i Venecuela, Sporazum o saradnji u oblasti turizma između Republike Srbije i Bolivarske Republike Venecuele, Memorandum o razumevanju u oblasti omladine i sporta između Ministarstva omladine i sporta Republike Srbije i Ministarstva narodne snage za omladinu i sport Bolivarske Republike Venecuele, kao i Sporazum o saradnji između Narodne biblioteke Srbije i Narodne biblioteke Venecuele. 

 

 

Komentari (0)

Loading