OBELEŽAVANJE 140 GODINA USPOSTAVLJANJA DIPLOMATSKIH ODNOSA Istorijska poseta ministra spoljnih poslova Srbije Kostariki (FOTO/VIDEO)
Ministarstvo spoljnih poslova

Ministar Selaković izrazio je zadovoljsto što se tokom posete sreo sa nekoliko istaknutih funkcionera ove centralnoameričke republike. Pored sastanka sa ministrom spoljnih poslova i vera Kostarike Arnoldom Tinokom, Selaković je imao odvojene susrete sa ministrom spoljne trgovine, ministrom poljoprivrede i stočarstva, kao i sa ministrom energetike i zaštite životne sredine.
Šef srpske diplomatije istakao je da je poseta Kostariki i centralni sastanak sa kostarikanskim kolegom bila prilika da, nakon više od 46 godina, budu potpisani određeni memorandumi i sporazumi između naše dve zemlje.

Selaković i Tinoko potpisali su Zajedničku deklaraciju o proglašenju novog datuma uspostavljanja diplomatskih odnosa Srbije i Kostarike, kojim je usaglašen 27. oktobar 1882. za dan započinjanja bilateralnih odnosa dve države, kao i dva memoranduma o razumevanju dva ministarstva spoljnih poslova - o uspostavljanju mehanizma političkih konsultacija i o saradnji diplomatskih akademija.

Takođe, ministar Selaković i resorni kostarikanski zvaničnici potpisali su Memorandum o saradnji u oblasti poljoprivrede i Memorandum o razumevanju u oblasti sporta.

Selaković je ukazao da je Kostarika po površini nešto manja od centralne Srbije i da sa 5,2 miliona stanovnika ima godišnji BDP od preko 100 milijardi dolara. Posebno je napomenuo da u oblastima poljoprivrede, zaštite životne sredine i modernih tehnologija možemo da ostvarimo izuzetnu ozbiljnu razmenu iskustava.

"Imajući u vidu da je ovo je bila prva poseta ministra spoljnih poslova Srbije, a da smo u poslednjih 20 godina imali dve posete ministara spoljnih poslova Kostarike Srbiji, dobili smo uveravanje da ćemo u što skorijem periodu biti u prilici da ugostimo ministra Tinoka u Beogradu, kako bismo nastavili naš novouspostavljeni politički dijalog, ali i da tragamo za svim mogućnostima za uspostavljanje jačih ekonomskih veza između Srbije i Kostarike", rekao je ministar Selaković.

Šef srpske diplomatije podsetio je da je Kostarika među prvima u svetu priznala tzv. nezavisnost naše južne pokrajine, ali je istakao da je ovo bila prva prilika da se u njihovoj prestonici razgovara o pitanju Kosova i Metohije.

- Ovo je bila prilika da razgovaramo o razlikama u našim pogledima na to pitanje, ali i da ukažemo na posvećenost Beograda traženju mirnog, kompromisnog, obostrano proihvatljivog i održivog rešenja za pitanje naše južne pokrajine Kosova i Metohije - naglasio je Selaković.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading