"RADUJE ME" VESIĆ NAJAVIO: U narednim danima ime mandatara, logično da bude iz redova Srpske napredne stranke
Printscreen

Gostujući jutros na televiziji Hepi, narodni poslanik Goran Vesić, rekao je da u narednim danima možemo da očekujemo ime mandatara.

“U ovom trenutku se obavljaju konsultacije u okviru Srpske napredne stranke, kako bismo zatim izašli sa zajedničkim stavom ko će biti naš mandatar.

Ono što me raduje, to je da je mandatar iz redova SNS, mi imamo najveći broj poslanika i bilo je potpuno prirodno i normalno da mandatar bude neko ko predstavlja našu stranku.

Prilikom glasanja za predsednika Skupštine, mogli smo da vidimo ko može potenCijalno da čini parlamentarnu većinu. Za Vladimira Orlića glasalo je 154 poslanika, nisu svi poslanici bili tu, po mojoj proceni to je moglo da ide i preko 160 glasova”, rekao je Vesić.

Dodao je da je očigledno da će stranka imati komotnu većinu u okviru koje će moći da donosi odluke i da će nova vlada moći da radi u interesu Srbije.

“Nakon razgovora u našoj stranci, čeka nas razgovor sa našim potencionalnim koalicionim partnerima. Kada se ti razgovori budu završili, mandatar će moći da izadje pred Predsedništvo i da saopšti sastav vlade i da mi sa podrškom koju daje stranka za naša kadrovska rešenja, što će da urade i druge stranke, izadjemo pred skupštinu kako bi vlada mogla da bude izabrana”, rekao je Vesić.

“Predsednik Vučić je najavio vladu do kraja avgusta i za to ima više razloga, prvi i najvažniji je da Evropu čeka izuzetno teška kriza, kako energetska tako i ekonomska. Zato nam je neophodna vlada koja može brzo da radi i da rešava probleme na dnevnom nivou”, kaza je Vesić.

Na pitanje koji su najvažniji zadaci koji očekuju novu vladu, Vesić kaže: 

“ Moramo da obezbedimo dovoljno energenata, predsednik je obezbedio dodatne skladišne kapacitete gasa u Madjarskoj i u Banatskom Dvoru koji je skoro rekonstruisan, imamo izgradjen i Balkanski tok tako da sa dva izvora možemo da dopremamo gas i to su veliki koraci koji su uradjeni kako bismo bili energetski obezbedjeni.

Druga stvar je da se obezbedi hrana, što smo počeli da radimo još prošle godine, imaćemo dovoljno život ih namirnica ali moramo da imamo na umu da nisu sve namirnice proizvedene u Srbiji. Imaćemo uvezene probleme iz Evrope, nismo izolovano ostrvo i sve što se bude dešavalo u Evropi prelivaće se na nas.

Neophodno je da se nastavi sa rastom BDP, do kraja ove godine vrednost našeg BDP-a biće oko 58 milijardi eura, pre deset godina bila je 32 milijarde eura, što znači da smo skoro udvostručili našu vrednost BDP-a.

Naša obaveza je  da obezbedimo zaštitu životnog standarda što neće biti ni malo lako kada imamo uvezenu inflaciju. Penzioneri će dobiti povećanje penzija od 19.2 odsto od 1. januara, minimalni lični dohodak biće povećan za 14 odsto a najavljeno je povećanje plata u javnoj upravi od 12-14 odsto.
Važno je i održati stabilan kurs dinara, mi skoro od 2014.godine imamo fiksni kurs dinara, objasnio je Vesić.

Imamo ozbiljan zadatak da održimo infrastrukturu i radove, jer to znači nastavak povećanja BDP-a, što znači više radnih mesta, bolje plate i očuvanje životnog standarda. Moramo da nastavimo da gradimo puteve, trenutno se radi 584 km puteva i saobraćajnica, jednostavno zemlja mora da nastavi da se razvija jer bez toga nema novih investicija.

“Ovu situaciju nije mogao niko da predvidi, niko se nije nadao ratu u Ukrajini, stoga nova vlada mora biti spremna na sve probleme i izazove koji nam dolaze to i jeste jedan od razloga zašto se vlada formira u avgustu, sobzirom na to da je zakonski rok početak novembra”, zaključio je Vesić.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading