SRBIJA NAJJAČA SILA U REGIONU Američki vojni sajt Global Firepower objavio listu svetskih armija
Foto: Ministarstvo odbrane Republike Srbije

Naime, ugledni američki vojni sajt „Global Firepower“ ocenio je da Srbija ima najveću vojnu snagu u regionu. Vojska Srbije se, prema godišnjem izveštaju portala, nalazi na visokom 61. mestu, a ocenjeno je i da ima tendenciju porasta vojne moći.

Iza Srbije su Hrvatska na 62. i Bugarska na 67. mestu. Crna Gora je na 132. mestu, a Severna Makedonija na 135. Vojne snage Albanije su na 115. mestu.

ISPLIVALA ISTINA - MILOŠEVIĆ IZDAO KRAJINU, MLADIĆ PUSTIO HRVATE U KNIN! Šokantan intervju srpskog legionara: Giška nije ubijen s leđa!

„Global Firepower“ se u formiranju liste za 2022. uključio čak 50 faktora koji utiču na raspored, i to parametre kao što su realna vojna moć, ulaganje novca države u ovaj sektor, do logističkih potencijala, sposobnosti, ali i geografskog položaja na kojem se sve te države nalaze.

Ovaj ugledni američki vojni portal konstatuje da je Vojska Srbije u ozbiljnom usponu u odnosu na prošlu godinu.

Vojni analitičar Vlado Radulović za Alo! kaže da je rangiranje Srbije na GFP listi, naročito kada govorimo u odnosu na druge zemlje regiona, najbolji pokazatelj uspešnog procesa modernizacije, opremanja i jačanja naših oružanih snaga.

- Ova pozicija se nije promenila u odnosu na početak godine kada je pravljen prvi presek stanja, a sasvim sigurno ona će se zadržati i u periodu koji je pred nama. U prilog tome govore potezi vojnog vrha i Ministarstva odbrane, pa se i potencijalni dodatni napredak može očekivati kada počnu da pristižu naoružanje i vojna oprema ranije kupljena u inostranstvu, kao i složeni borbeni sistemi naše proizvodnje. Naravno, treba imati u vidu da GFP lista zemlje rangira individualno, ne uzimajući u obzir članstvo u nekom vojnom savezu, što je veoma bitan kriterijum, dok s druge strane, kada je reč o našim izazovima, još veća pažnja se mora posvetiti ljudstvu i popuni jedinica - navodi naš sagovornik.

NOVA VLADA - PET ROKADA Alo! Otkriva kako će biti podeljeni resori u Nemanjinoj 11

Aleksandar Marković, dosadašnji predsednik Odbora za odbranu i unutrašnje poslove Narodne skupštine, napominje da je pomenuti američki portal veoma merodavan i uticajan i da prilikom procene uzima u obzir mnogo parametara i kriterijuma.

- To sve govori da višegodišnje ulaganje u Vojsku Srbije daje rezultate i da je Srbija danas apsolutno spremna da se nosi sa svim rizicima i izazovima. Izuzetno je važno istaći da zasluge za ovakvo napredovanje Srbije pripadaju Vučiću, koji je još u vreme dok je bio ministar odbrane, zatim i predsednik Vlade otpočeo temeljne i sveobuhvatne napore da Vojsku Srbije vrati na časno mesto koje joj pripada. Građani Srbije s ponosom mogu da računaju na svoju vojsku koja je danas garant mira i stabilnosti čitavog regiona, pod vođstvom Aleksandra Vučića kao vrhovnog komandanta - navodi on.

 

Jedan od najvažnijih uspeha Vučića

 

Aleksandar Vučić je pokazao da domaćinski posvećen odnos prema razvoju srpske ekonomije, s jedne strane, a politički odgovoran odnos prema nacionalnoj stabilnosti i identitetu i integritetu države, može da generiše mogućnost da nakon decenija uništavanja vojne moći, Srbija vaskrsne, te da uz brižljivo osmišljenu nabavku strateški važnog naoružanja, očuvanje i afirmisanje srpske namenske industrije, kao i održanjem i širenjem otvorenih i iskrenih partnerskih odnosa sa svim važnim geopolitičkim centrima u svetu, posebno u pogledu oporavka i uzdizanja srpske vojne sile, naša zemlja zasluženo dođe u priliku da bude prva u regionu po pitanju vojnog prestiža. Ovo je jedan od najvažnijih uspeha nacionalne politike velikog srpskog državnika Aleksandra Vučića - kaže Ognjen Karanović, istoričar i direktor Centra za društvenu stabilnost.

 

TOP 10 u svetu

 

1. SAD

2. Rusija

3. Kina

4. Indija

5. Japan

6. Južna Koreja

7. Francuska

8. Velika Britanija

9. Pakistan

10. Brazil

 

Naši aduti: Raketni sistemi i jurišni avioni 

Među raketnim sistemima smo čak na 16. poziciji u svetu, što je fantastičan rezultat.

Izuzetno smo jaki i u svetskoj konkurenciji jurišnih aviona, tu zauzimamo zadivljujuće 25. mesto. Naša artiljerija je, takođe, procenjena kao izuzetno napredna i razorna, pa smo u tom segmentu na 29. poziciji.

BONUS VIDEO:

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading