Selaković prisustvovao inauguraciji novog predsednika Kolumbije (FOTO)
Ministarstvo spoljnih poslova

Ministar Selaković novom kolumbijskom predsedniku preneo je lične čestitke predsednika Vučića, a on je, kako je naveo ministar, izrazio želju da se što skorije sretne sa našim predsednikom.

Selaković je podsetio i na jučerašnji veoma dobar razgovor koji je imao sa ministrom spoljnih poslova Kolumbije Alvarom Lejvom Duranom.

Šef srpske diplomatije ukazao je i da je Kolubija četvrta po snazi latinoamerička zemlja, kako po broju stanovnika, tako i po ekonomskim parametrima, poručivši da je to zemlja sa kojom Srbija može da razvija brojne potencijale sveobuhvatne saradnje.

Selaković je istakao da je inauguracija jedan od najposećenijih događaja u ovom delu sveta, navevši da joj prisustvuju predsednici Paragvaja, Ekvadora, Kostarike, Dominikanske Republike, ali i ministri spoljnih poslova drugih latinoameričkih i karipskih zemalja.

U tom pogledu, naglasio je da je ovo bila prilika i da na marginama razgovara sa nekoliko ministara spoljnih poslova, ali i drugim visokim zvanicnicima latinoameričkih država.

- Boravak u Bogoti i inauguracija predsednika Kolumbije bili su prilika da sa onima koji nas podržavaju afirmišemo naš stav po pitanju koje je za nas od najvišeg nacionalnog i političkog značaja, dakle pitanju KiM, ali i da one, koji su priznavači, upoznamo sa našim argumentima i izrazimo spremnost za razvoj saradnje u svim drugim oblastima - rekao je šef srpske diplomatije.

Selaković je jutros razgovarao sa ministrom spoljnih poslova Paragvaja Hulijom Sesarom Ariolom.

- Paragvaj podržava Srbiju po pitanju očuvanja teritorijalnog integriteta i suvereniteta i naš je dosledni saradnik u međunarodnim organizacijama - istakao je Selaković.

Prema rečima ministra, Srbija i Paragvaj imaju brojne potencijale za saradnju, a sledeće godine naše zemlje obeležavaju 140 godina uspostavljanja diplomatskih odnosa, te je i pozvao paragvajskog ministra da poseti Srbiju.

Šef srpske diplomatije imao je, tokom boravka u Bogoti, i sastanak sa ministrom spoljnih poslova Brazila Karlosom Alberom Frankom Fransom.

- Brazil je naš najvažniji partner u Latinskoj Americi, obim trgovinske razmene je najveći kada su u pitanju zemlje ovog dela sveta, a dogovorili smo i razmenu poseta ekonomskih delegacija, kao i započinjanje redovnih političkih konsultacija dva ministarstva spoljnih poslova - kazao je Selaković.

Posebno je izdvojio to što je Brazil 2022/23. godine nestalna članica Saveta bezbednosti UN, naglasivši da na sednicama o radu UNMIK-a ta zemlja čvrsto podržava naše pozicije.

Jedan od sagovornika šefa srpske diplomatije bio je i potpredsednik Republike El Salvador Feliks Uljoa, kojeg je u sadržajnom razgovoru zamolio da razmotri naše pozicije i stav po pitanju KiM.

- To je država koja je veoma zainteresovana da razija saradnju sa Srbijom u oblasti bezbednosti, sporta i poljoprivrede - izdvojio je Selaković i preneo da je potpredsednik Uljoa izrazio želju da u što skorijem periodu poseti Srbiju.

Ministar Selaković naredna dva dana boraviće u zvaničnoj poseti Kostariki, gde će se sastati sa ministrom spoljnih poslova i brojnim zvaničnicima te zemlje. Nakon Kostarike, šef srpske diplomatije posetu zemljama Latinske Amerike završava u Venecueli.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading