VESIĆ PORUČIO GRAĐANIMA: Ne brinite, radijatori će biti topli
Printscreen

Narodni poslanik Goran Vesić govorio je o energetskoj bezbednosti Srbije u ovom trenutku kada je u celoj Evropi situacija izuzetno teška.

- Najvažnija tema u Evropi ove jeseni i zime jeste i biće kako će izgledati energetska snabdevenost Evrope. Mi smo se kao država za ovu situaciju pripremili bolje nego drugi. Predsednik Vučić je uspeo da dogovori sa premijerom Orbanom zakup dodatnih kapaciteta skladištenja gasa u Madjarskoj. Predhodnih godina obnovili smo naše skladište gasa u Banatskom Dvoru i završili izgradnju Balkanskog toka, zbog kojeg smo inače bili i kritikovani. Bez obzira na sve to, mi smo poslednjih godina dosta toga uradili kako bi naša zemlja bila energetski obezbedjena - rekao je Vesić za TV Pink.

Dodao je da, kada je u pitanju energetska vrednost, koja je posebno važna u ovom trenutku, predsednik Vučić je uspeo da obezbedi i da po četiri do pet puta manjoj ceni nabavljamo gas nego što će kupovati neke druge zemlje Evrope.

- Ono što je isto važno jeste da smo obezbedili dovoljno hrane, još prošle jeseni predsednik Vučić je govorio kako trebamo da kupujemo grašak i pasulj i tada su mu se smejali, a sada taj isti grašak i pasulj treba svima. Sa druge strane mi nismo izolovano ostrvo, mi smo deo Evrope, naše fabrike koje imamo su deo evropskog procesa rada. Nas pogadjaju svi evropski problemi pa i recimo inflacija u Evropi. Kada poskupi “Milka” čokolada u Švajcarskoj poskupiće i kod nas, kada nemačka auto-industrija nema posla onda nema ni “Meita” kineska fabrika koja posluje u Obrenovcu i radi za nemačku auto-industriju. Dakle svi smo povezani i ne možemo da znamo sa kakvim ćemo se problemima suočavati u narednom periodu - istakao je Vesić.

Brza i efikasna vlada je neophodna

On je naglasio da je zbog svih ovih dešavanja neophodno da imamo vladu koja je brza, efikasna i koja će na dnevnom nivou da odgovara na probleme koji će se dešavati u narednom periodu.

- Poslednjih deset godina je u Srbiji otvoreno 200 fabrika, što znači više potrebe za gasom i za energentima. Važno je da u budućnosti razmisljamo o izgradnji sopstvenih kapaciteta, pominje se Đerdap tri kao i Bistrica kao i o različitosti izvora energenata jer na taj način ćemo biti spremniji za zimu - zaključio je Vesić.

Na konkretno pitanje da li će radijatori u Beogradu biti topli Vesić je odgovorio:

“Sigurno da će biti, još dok sam ja bio u gradu nabavljalena je dovoljna količina mazuta koliko spremišta mogu da prime. Beogradske elektrane su ozbiljna kompanija i samo ih treba pustiti da rade kao i da donose stručne odluke. Kada bi se desilo da uopšte nema gasa, što je u našem slučaju nemoguće jer mi gas skladištimo, dakle neće se desiti, sve toplane osim jedne mogu da predju na mazut”.

 

Komentari (0)

Loading