KONSTITUISANA SKUPŠTINA SRBIJE Poslanici položili zakletvu (FOTO/VIDEO)
TANJUG/ RADE PRELIC/ nr

Na konstitutivnoj sednici, koju je sazvao odlazeći predsednik Skupštine Ivica Dačić, najpre će biti potvrđeni mandati novim poslanicima, a na dnevnom redu je i izbor predsednika, potpredsednika i članova radnih tela.

11.53 - Skupština je za danas završila rad, a za sutra je najavljen nastavak zasedanja.

Sutra će na dnevnom redu biti izbor predsednika Narodne skupštine, potpredsednika, imenovanje generalnog sekretara, kao i izbor članova radnih tela i članova stalnih parlamentarnih delegacija u međunarodnim institucijama i organizacijama.

11.41 - Poslanici položili zakletvu.

"Zaklinjem se da ću dužnost narodnog poslanika obavljati predano, pošteno, savesno i verno Ustavu, braniti ljudska i manjinska prava i građanske slobode i po najboljem znanju i umeću služiti građanima Srbije, istini i pravdi!", kaže se u tekstu zakletve.

11.39 - Potvrđen mandat svim poslanicima čime je konstituisana Narodna skupština.

Novi saziv parlamenta čini 120 poslanika sa izborne liste "Aleksandar Vučić - Zajedno možemo sve", 38 sa liste "Marinika Tepić - Ujedinjeni za pobedu Srbije", a 31 sa liste "Ivica Dačić - Premijer Srbije".


Lista "Dr Miloš Jovanović - Nada za Srbiju" ima 15 poslaničkih mesta, koalicija "Moramo" 13 mandata, lista "Boško Obradović - Srpski pokret Dveri -POKS - Miloš Parandilović - Patriotski blok za obnovu Kraljevine Srbije" 10 mandata, koliko i lista "Milica Ðurđević Stamenkovski - Srpska stranka Zavetnici".

Pet poslaničkih mesta pripalo je listi "Savez vojvođanskih Mađara", tri listi "Muftijin amanet - SPP - Usame Zukorlić", dva koaliciji "Zajedno za Vojvodinu - Vojvođani - Demokratski savez Hrvata u Vojvodini - Zajedno za Vojvodinu", koliko i listi "SDA Sandžaka - Dr Sulejman Ugljanin", dok "Koalicija Albanaca doline" ima jednog poslanika.

10.48 - Na konstituitvnoj sednici Skupštine Srbije, određena je pauza kako bi Komisija za utvrđivanje saglasnosti uverenja o izboru poslanika sa izveštajem Republičke izborne komisije o sprovedenim izborima mogla da održi sednicu.

Sednicom te komisije, počinje proces verifikacije mandata novim poslanicima.

Pauzu u trajanju od 60 minuta odredio je predsedavajući, najstariji poslanik Vladeta Janković oko 10.30.

10.21 - Prva tačka dnevnog reda je potvrđivanje mandata novim poslanicima.

10.08 - Sednica Skupštine Srbije započela je svečanim izvođenjem himne "Bože pravde".

10.00 - Konstitutivnom sednicom, do izbora novog predsednika Skupštine, predsedava najstariji poslanik, a to je u ovom slučaju Vladeta Janković, sa liste "Ujedinjeni za pobedu Srbije".

09.50 - Poslanici pristižu u Dom Narodne skupštine Srbije, na stepeništu koje vodi do glavnog ulaza u parlament stoje pripadnici garde Vojske Srbije, a sednica će početi intoniranjem himne.

 

Vladimir Orlić kandidat za predsednika Skupštine

Kandidat SNS za predsednika Skupštine je Vladimir Orlić, dok će novi saziv imati dva potpredsednička mesta više, ukupno sedam, od kojih su tri predviđena za opoziciju.

Njima će pripasti i pet mesta šefova parlamentarnih odbora.

Prema predlogu koji je utanačen na konsultacijama parlamentarnih stranaka, potpredsednička mesta će "podeliti" SNS, SPS, SVM, SPP, SSP, DS i koalicija NADA.

U igri za potpredsedničko mesto koje sleduje naprednjacima su trenutno Sandra Božić, Milenko Jovanov, Marina Raguš i Nevena Đurić. Socijalisti se još nisu izjasnili o svom kandidatu za potpredsednika Skupštine, a gotovo je izvesno da će u ime Saveza vojvođanskih Mađara potpredsednica parlamenta, kao i u prethodnom sazivu, biti Elvira Kovač.

Klub oko SSP za potpredsedničku poziciju predložiće Borka Stefanovića, NADA Božidara Delića, a DS zajedno sa Narodnom strankom, Ne davimo Beograd i Zajedno - Zorana Lutovca.

Vučić: Ponudili smo opoziciji više nego što je ikada iko dao

Predsednik Srbije i lider naprednjaka Aleksandar Vučić poručio je juče da je vladajuća stranka, koja će imati najveći broj poslanika i u novom sazivu Skupštine, ponudila opoziciji više mesta u rukovodstvu parlamenta i odborima nego ikada, što bi, kaže, i sami priznali da su fer, ističući da je to važno za dalji razvoj demokratije u Srbiji.

- Razgovarao sam sa Orlićem, mi smo ponudili više nego što je ikada iko dao. Da su fer, i sami bi rekli da smo mi bili fer, a pošto nisu, moraju uvek da govore da je stanje loše - konstatovao je Vučić.

On je rekao da je sve to važno za dalji razvoj demokratije u Srbiji, te da se nada da će to postati standard, za budućnost, bez obzira na to ko će činiti vlast.

- Ne radimo to da bi nas neko hvalio, nego da to budu normalni standardi, a Srbija demokratska zemlja.

Konstituisanje Skupštine

Današnjom konstitutivnom sednicom, prema Poslovniku, predsedavao je najstariji poslanik, a to je u ovom slučaju Vladeta Janković, sa liste "Ujedinjeni za pobedu Srbije".

U slučaju da on ne bude mogao ili ne bude želeo da predsedava, sednicu bi vodio sledeći "po starešinstvu", Veroljub Stevanović sa izborne liste NADA.

Najstarijem poslaniku u vođenju sednice pomaže četvoro najmlađih poslanika, sa četiri prvoplasirane liste, a to su ovog puta Nikola Bokan sa izborne liste "Aleksandar Vučić - Zajedno možemo sve", Pavle Grbović iz "Ujedinjenih", Dubravka Kralj iz koalicije oko SPS i Jelena Bogdanović, NADA. Pored njih, pomaže i generalni sekretar Narodne skupštine.

Nakon potvrđivanja mandata, narodni poslanici polažili zakletvu, a tim činom Skupština se smatra konstituisanom. Od tada počinje da teče rok od 90 dana za formiranje vlade.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (17)

Loading
Beba

01.08.2022 12:23

Danas je znacajan dan jer sve ce biti jednostavnije kada drzava, gradjani i sam predsednik Vucic ima uz sebe vladu koja ce donositi akte, odluke i zakone u interesu gradjana i drzave.

Мијо

01.08.2022 12:31

Честитам свим новим посланицима на новом мандату. Очекујем још бољи рад парламента.

Обрен

01.08.2022 12:36

Очекујем доста лепих вести што се тиче новог сазива скупштине. Честитам свим новим посланицима на новим функцијама.

Чедомирка

01.08.2022 12:37

Нова Влада ће одговорно обављати свој посао.

Jelena

01.08.2022 13:48

Srbija ce veoma brzo dobiti novu Vladu.

Nevena

01.08.2022 15:33

Честитке посланицима , са вером и надом да ће нова Скупштина бити још успешнија од претходне!

Daki91

01.08.2022 16:30

Vladimir Orlić je odlican kandidat za predsednika Skupštine, apsolutno podrzavam.

Zeljko

01.08.2022 16:52

Svaja cast, ocekujem da Skupstina radi jos bolje nego prethodnih godina, i samo u korist naroda.

Mario

01.08.2022 16:57

Da opozicija nije kocila izborni proces i nije obarala izborna mesta nepotrebno, Skupstina bi bila i ranije konstituisana.

Joxa

01.08.2022 16:58

Orlic je najbolji primer kako treba neko da radi za drzavu i za narod.

Simax

01.08.2022 17:00

Odlicno je sto je Orlic predlozen da bude na celu Skupstine, potpuno podrzavam.

stevo

02.08.2022 01:40

Nadam se da će raditi svi u najboljem interesu za Srbiju.

sasa

02.08.2022 01:41

Verujem u ovaj skupštinski saziv pod vodstvom Vladimira Orlica.

stefan

02.08.2022 01:42

Iskreno,verujem da će ovo biti najbolji skupštinski savez do sada.

Patak

02.08.2022 01:43

Verujem da će sadašnji sastav Skupštine doneti dobre rezultate u budućem radu.

Pavlovic

02.08.2022 01:44

Neka im je sa srecom novi pocetak !

Milica

02.08.2022 09:01

Cestitamo svim poslanicima na novim mandatima, i da doprinesu jos efikasnijem radu Skupštine.