ALO! INTERVJU Suzana Grubješić: Nagađa se da ću biti ministarka
Alo

Razumem da je medijima interesantno da svaki put posle izbora sastavljaju vladu, ali u realnosti taj posao ipak obavlja neko drugi, nakon pažljivog promišljanja.

Ovako Suzana Grubješić, potpredsednica Centra za spoljnu politiku, u intervjuu za Alo! komentariše to što se u nekim nagađanjima pominje kao buduća ministarka za evropske integracije. Uz konstataciju da smo u pitanju i sami naveli da se radi o nagađanjima, nekadašnja potpredsednica vlade izričito kaže i da u skorije vreme nije razgovarala s predsednikom Vučićem.

Dočekali smo i konstituisanje novog parlamenta. Šta očekujete, s obzirom na izmenjeni skupštinski sastav?

- Radujem se što se politika vraća u Narodnu skupštinu jer joj je tu i mesto. Zastupljenost gotovo svih političkih opcija garantuje pluralizam, dinamične rasprave, a nadam se i konsenzus oko ključnih strateških pitanja. Donošenje dobrih zakona najvažniji je skupštinski posao i verujem da su sadašnji poslanici svesni odgovornosti koju imaju prema građanima Srbije.

 U Ukrajini se ratuje duže od pet meseci. Šta se za Srbiju u tom periodu promenilo?

- Posle 24. februara i agresije Rusije na Ukrajinu sve se promenilo. Sve je teže i komplikovanije za Srbiju da ostane dosledna svojoj dugogodišnjoj multi-vektorskoj spoljnoj politici, koja podrazumeva evropske integracije kao strateški izbor, ali i dobre odnose sa Rusijom i Kinom. Ovaj rat uzima i ogroman ekonomski danak i izaziva ekonomske šokove, najviše u Evropi, ali i u velikom delu sveta. Što rat bude duže trajao, posledice će biti veće, a mnogi ekonomisti govore kako nas već krajem ove i početkom naredne godine čeka gora kriza nego 2008. Srbija nije izolovano ostrvo, i nas i ceo region čekaju vrlo izazovna vremena, iako nismo nimalo odgovorni za rat, niti smo u prilici da odlučujemo o njegovom kraju.

Kako vam izgleda situacija u našoj zemlji danas?

- Najteži posao obavlja se sada tokom leta, uz ogroman trud i napor obezbeđuju se energenti za jesen i zimu. Ovo jeste i rat za resurse i energente i zato ih je teško nabaviti jer se ne radi samo o novcu već i o prekinutim linijama snabdevanja i nestašicama. Paralelno s tim, nameće se po ko zna koji put i pitanje održanja mira i stabilnosti u regionu, jer neki misle da je baš ovo trenutak za ostvarenje sopstvenih ciljeva i interesa, ne razmišljajući o posledicama. Tu pre svega mislim na vlasti u Prištini.

Kako će se na kraju završiti priča o srpskim sankcijama Rusiji?

- Očigledno nije dovoljno to što Srbija principijelno podržava teritorijalni integritet Ukrajine, uplaćuje značajna sredstva za izbeglice i odgovorno glasa u svim relevantnim međunarodnim forumima na strani međunarodnog prava i pravde, osuđujući rusku agresiju na Ukrajinu. Energetska zavisnost, prorusko većinsko javno mnjenje i pravo veta Rusije u Savetu bezbednosti u vezi sa rešavanjem kosovskog pitanja dodatno će otežati poziciju nove vlade prema  pitanju sankcija. Malo se priča, nažalost, i o porukama koje stižu iz Moskve i koje su često u nesaglasju sa našom strateškom opredeljenošću za evropske integracije, a Srbija nije politički neutralna država.

Hoće li se ubrzati naš evropski put i kada?

- Sada znamo da pored postojećih uslova, a to su vladavina prava i napredak u dijalogu sa Prištinom, imamo još jedan - usklađivanje sa zajedničkom spoljnom i bezbednosnom politikom EU, što podrazumeva i saglasnost sa restriktivnim merama prema Rusiji. S druge strane, još nema jasne političke odluke na nivou same EU oko budućeg proširenja i ubrzanja čitavog procesa. Ono što je izvesno jeste da nova vlada mora da se fokusira na unutrašnje reformske procese jer uspesi na tom polju vraćaju poverenje građana u evropski put Srbije kao najbolji pravac kojim ova zemlja treba da ide. To takođe znači i da Srbija treba da definiše svoje mesto u promenjenom svetu i da to bude racionalna i geopolitički pragmatična odluka, a ne rezultat pritisaka s bilo koje strane.

 

 

Trampove šanse

zavise i od 8. novembra

Hoće li Tramp ponovo doći na čelo Amerike?

- Izbori u SAD održaće se u utorak, 5. novembra 2024. Pitanje je da li će se Tramp ponovo kandidovati, mada najverovatnije hoće, a američki građani su ti koji odlučuju o pobedniku. Biće veoma interesantni midterm izbori za oba doma Kongresa 8. novembra ove godine, jer će prema relevantnim procenama republikanci obezbediti većinu u jednom ili u oba doma. To bi definitivno povećalo Trampove šanse za pobedu 2024.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading