PREDSEDNIK SRBIJE SA MINISTROM SPOLJNIH POSLOVA GABONA: Potvrdili smo posvećenost razvoju svestranih odnosa (FOTO)
Printskrin

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić podelio je na svom instagram profilu objavu sa sastanka sa ministrom spolјnih poslova Gabonske Republike Mikaelom Musa-Adamom.

Sa ministrom spolјnih poslova Gabonske Republike Mikaelom Musa-Adamom razgovarao sam o prostoru za saradnju u oblasti polјoprivrede, izgradnje prehrambene industrije, kao i prenosu naših iskustava na raznim polјima.


Potvrdili smo posvećenost razvoju svestranih odnosa, jer nas povezuje tradicionalno prijatelјstvo koje se temelјi na principima zajedništva, uzajamnog razumevanja, podrške i solidarnosti, napisao je predsednik Vučić.  

 

Kako je saopštila služba za saradnju s medijima predsednika republike,
predsednik Vučić je istakao da je Srbija istinski posvećena razvoju svestranih odnosa sa Gabonom i drugim afričkim zemljama, sa kojima nas povezuje tradicionalno prijateljstvo, stvarano kroz Pokret nesvrstanih i utemeljeno na principima uzajamnog razumevanja, podrške i solidarnosti.

Ministar Musa-Adamo je preneo pozdrave predsednika Ali Bonga, kome je predsednik Vučić uputio pismo sa pozivom da poseti našu zemlju, kako bi sledeće godine zajednički obeležili 50. godišnjicu uspostavljanja diplomatskih odnosa.

Sagovornici su se saglasili da je saradnja naših zemalja uspešna na multilateralnom planu, posebno kada je reč o podršci kandidaturama u međunarodnim organizacijama.

Konstatovali su takođe da na bilateralnom planu postoje brojne oblasti sa mnogo neiskorišćenih potencijala, na kojima bi trebalo raditi u predstojećem periodu.

U te oblasti svakako spada poljoprivreda, posebno imajući u vidu potrebe gabonskog tržišta za poljoprivrednim proizvodima.

„Gabon je postavio ozbiljne planove ekonomskog razvoja i Srbija vidi prostor za saradnju sa Gabonom u poljoprivredi i prehrambenoj industriji, kao i za prenos iskustava u različitim oblastima“, rekao je predsednik Vučić.

Ministar Musa-Adamo je rekao da u Gabonu znaju za kvalitet srpskih kompanija i da su veoma zainteresovani za sklapanje poslovnih aranžmana.

U tom smislu, dvojica sagovornika su istakli da bi značajan podsticaj daljim odnosima dalo otvaranje ambasade Srbije u Gabonu, kao i ambasade Gabona u Srbiji.

Ministar Musa-Adamo je, završavajući posetu našoj zemlji, najavio da će Gabon predložiti da Srbija dobije mesto posmatrača u Afričkoj uniji.

 


 

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (13)

Loading
Danijela

29.07.2022 13:13

Gabona i Srbija imaju dosta zajedničkih tema, a prva i najvažnija je tema koja se tiče poljoprivrede!

Milica 36

29.07.2022 13:34

Potvrdili smo još jednom da nam je stalo do dobrih i prijateljskih odnosa sa tradicionalnim partnerima i prijateljima nase zemlje.

Mina

29.07.2022 13:37

Naša zemlja je dobar domaćin. Za sve prijatelje,nove ,stare,buduće. To smo mi,tako nas vide u svetu i toj slici možemo da se zahvalimo jedino i samo našem predsedniku Vučiću.

Veljko

29.07.2022 13:55

Gabon i druge Africke drzave predstavljaju veliku potencijal za jos aktivniju saradnju sa Srbijom, na raznim poljima.

Sanja

29.07.2022 16:47

Srbija je otvorena zemlja, koja neguje svoju nezavisnost i poštuje suverenitet i teritorijalnu nezavisnost svih zemalja članica UN i rado sarađuje sa zemljama koje neguju mir, stabilnost i poštovanje drugih naroda.

Miša

29.07.2022 16:50

Gabon će učiniti čast i predložiti da Srbija dobije mesto posmatrača u Afričkoj uniji, čime će se produbiti ekonomska, kulturna, politička i svaka druga saradnja između zemalja.

Gale

29.07.2022 16:54

Gabon ima planove ekonomskog razvoja u kojima mu Srbija može mnogo pomoći u oblasti poljoprivrede i prehrambenoj industriji, kao i prenošenje iskustava u različitim oblastima nauke i tehnike.

Ceca

29.07.2022 16:59

Srbija i njeni građani su istinski posvećeni razvoju svestranih odnosa sa Gabonom i drugim afričkim zemljama, sa kojima nas povezuje tradicionalno prijateljstvo koje je utemeljeno na principima uzajamnog razumevanja, podrške i solidarnosti.

stevo

29.07.2022 18:23

Sa svima treba biti dobro i imati dobru saradnju

sasa

29.07.2022 18:24

Gabon je zemlja sa kojom treba da jacamo saradnju i radimo na unapredjenju odnosa

stefan

29.07.2022 18:25

Srbija danas tezi dobroj saradnji sa svima,a to je put napretka zemlje

Patak

29.07.2022 18:26

Dobra diplomatija i spoljna politika je nesto sa cime Srbija moze da se pohvali danas

Pavlovic

29.07.2022 18:28

Svestrana saradnja je nas put,put koji Srbiju vodi napred u bolju i zasigurno lepsu buducnost