ALO! INTERVJU TOMISLAV MOMIROVIĆ, MINISTAR GRAĐEVINARSTVA PORUČIO: Nova Vlada će uz Vučića imati snagu da se suoči sa izazovima
Tanjug/Sava Radovanović

- Jesen i zima koji dolaze će biti najteži u poslednjih 50 godina za Evropu, i vrlo je važno kakve ciljeve i kakvu politiku će sprovoditi Vlada Srbije. Nama su danas potrebni odlučnost i snaga kakvu je imao Aleksandar Vučić kada je 2014. godine sprovedena fiskalna konsolidacija. To su prioriteti i svi mi, ne mislim samo na članove i rukovodstvo SNS-a, već na sve građane Srbije, treba da podržimo politiku buduće vlade.

Rekli ste da nam je potrebna snaga koju smo imali 2014. godine, ali ova kriza ne zavisi samo od Srbije, ovo je kriza svetskih razmera, koliko će teško biti?

- Mi se ponovo suočavamo sa inflacijom, ali ovaj put mi nismo odgovorni za to. Bez obzira na to što okolnosti koje su vezane za ovu krizu ne zavise od nas, ono što od nas zavisi jeste kako ćemo mi proći kroz nju. To ne mogu da budu mekani potezi, nama su potrebni odlučni potezi i hrabrost. Cela Evropa će osetiti krizu koja dolazi, naši građani je još ne osećaju, ali moraćemo da se suočimo sa njom.

Da li se ministarstvo na čijem ste čelu počelo pripremati za ono što nas čeka od septembra?

- Mi smo uključeni u aktivnosti Vlade kako da se obezbede energenti i efikasno snabdevanje. Te dve stvari će biti ključne u narednom periodu. Saobraćaj, i železnički i vodni, ključan je da bismo obezbedili i ugalj i energente. Predsednik Republike se direktno bavi tom problematikom, što mi uliva dodatni optimizam da ćemo proći bolje nego druge zemlje. Mi moramo ovu zimu da izguramo bolje nego druge evropske zemlje i mi ćemo to uraditi.

Kada analizirate svoj rad na čelu Ministarstva saobraćaja, građevine i infrastrukture, na šta ste ponosni, i da li postoji nešto što je moglo biti bolje?

- Sve projekte je pokrenuo predsednik Aleksandar Vučić. I auto-put „Miloš Veliki“, i brzu prugu Beograd - Novi Sad. Ponosan sam što sam bio deo u realizaciji ovih projekata, pre svega kada se priča o brzoj pruzi od Beograda do Novog Sada, to je nešto što potpuno menja perspektivu saobraćaja u našoj zemlji. Ponosan sam na svaki kilometar auto-puta, i na obilaznicu oko Beograda, na auto-put „Miloš Veliki“, na brzu saobraćajnicu od Požarevca preko Velikog Gradišta do Golupca, na Fruškogorski koridor, na to što Valjevo spajamo sa auto-putem „Miloš Veliki“, što smo započeli auto-put Niš - Priština, na sve lokalne i regionalne puteve. Nisam ja taj koji treba da kupi zasluge, ja sam samo deo sistema koji je pokrenuo najveći investicioni talas u istoriji Srbije i uveren sam da ćemo u narednim godinama sve ove projekte završiti.

Da li postoji neki trenutak koji vam je ostao u pamćenju?

- Bilo ih je više, ali momenat kada smo pustili brzu prugu je najposebniji. Kada smo spojili dva najveća grada u Srbiji najkvalitetnijom železničkom infrastrukturom u jugoistočnoj Evropi, kada su prošli najbolji evropski vozovi. Posebno je bilo i kada smo puštali u rad deonicu puta Preljina - Pakovraća, ali i kada smo počeli da radimo na Beogradskom metrou. Teško je izdvojiti, jako puno projekata sprovodimo. Zadovoljstvo je biti deo ove vlade i deo tih projekata.

ALO! INTERVJU TOMISLAV MOMIROVIĆ, MINISTAR GRAĐEVINARSTVA PORUČIO: Nova Vlada će uz Vučića imati snagu da se suoči sa izazovima

Alo

 

Kako ocenjujete rad premijerke Ane Brnabić, da li ste imali dobru saradnju sa njom?

- Ana Brnabić je sasvim sigurno jedan od najboljih vođa timova koje sam do sada upoznao. Izuzetno operativna, sposobna žena. Zadovoljstvo je sarađivati sa njom.

Sa kojim kolegama iz Vlade ste imali najbolju saradnju?

- Vlada je kolektivni organ izvršne vlasti. Nema efikasnog rada ukoliko svi ne funkcionišu kao tim. Sa svima sam se trudio da uspostavim dobar, profesionalan i produktivan odnos. Mislim da smo uspeli, velike stvari smo uradili u prethodne dve godine.

Da li se sa nekim od ministara družite privatno?

- Jako je malo prostora za privatan život generalno. To su sve sjajni ljudi i uveren sam da ćemo se više družiti u narednom periodu, sada smo se fokusirali na posao. Nije mi žao zbog toga jer to dugujemo građanima i mislim da smo ispunili ciljeve.

Dve godine ste u Vladi, da li ste se pokajali što ste prihvatili da budete član Vlade Srbije?

- Ni u jednom trenutku se nisam pokajao. Ovo je toliko velika misija i velika privilegija. Mi našim angažmanom menjamo stvari. Evo i sada, mi smo jedina zemlja u Evropi koja insistira na svim investicijama u infrastrukturi. Gradimo deset auto-puteva i saobraćajnica dok cela Evropa razmišlja kako da preživi. Pre početka ovog razgovora sam se vratio sa Moravskog koridora, ni sa jednog gradilišta se nismo povukli.

ALO! INTERVJU TOMISLAV MOMIROVIĆ, MINISTAR GRAĐEVINARSTVA PORUČIO: Nova Vlada će uz Vučića imati snagu da se suoči sa izazovima

Foto: Tanjug Milos Milivojevic

 

Kako komentarišete najavu Aleksandra Vučića da će se povući sa čela SNS-a?

- Ja to apsolutno ne podržavam. Smatram da je u našem ustavnom sistemu prirodno da predsednik Republike bude i predsednik vladajuće stranke. Politička praksa je to pokazala i dokazala. Predsednik jeste to najavio, ali ja sam protiv toga.

Hvala porodici na podršci

Šta kaže vaša porodica, da li bi oni voleli da budete u budućoj vladi ili možda žele da malo više budete sa njima?

- Ništa od onoga što sam uspeo da uradim ne bih uspeo bez jake podrške svoje porodice i na tome sam im veoma zahvalan. Izvinjavam im se zbog mog odsustva koje oni trpe. Ali kada zemlja pred vas postavi ciljeve, morate da se posvetite njima. Trudiću se da im nadoknadim, trudim se i danas.

ALO! INTERVJU TOMISLAV MOMIROVIĆ, MINISTAR GRAĐEVINARSTVA PORUČIO: Nova Vlada će uz Vučića imati snagu da se suoči sa izazovima

Foto: Instagram/printscreen

 

Često ste vozom Soko išli do Novog Sada. Da li ste nekad suprugu i decu poveli da se provozaju?

- Nažalost, nisam to priredio svojoj porodici. To im dugujem. Želim to da uradim. Zasada jednostavno nisam imao vremena.

BONUS VIDEO:

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading