"GRUŽA 2022" Vučić o pisanju ustaških medija: Dok oni mene napadaju, znam da sam uradio pravu stvar (FOTO/VIDEO)
Foto: Tanjug Nebojsa Raus

Kroz vežbu, koja je simulacija neutralisanja terorista koji su zauzeli branu "Gruža" u selu Pajsijevići i njenog oslobađanja, prikazane su taktike i veštine srpske policije i sadejstvo snaga sa kopna, vode i vazduha u odbrani najvitalnijih objekata značajnih za funkcionisanje države, saopštio je MUP.

Vežbi je prisustvovao ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin i ostali visoki rukovodioci MUP-a.

Vežba je počela u 10 časova, a Vučić je nakon vežbe odgovarao na sva novinarska pitanja iz domena spoljne i unutrašnje politike.

Vežba u pet etapa

Vežba se izvodi u pet etapa, od postavljanja uže i šire blokade brane, do potpunog savladavanja i neutralisanja terorista.

U prvoj fazi obavlja se postavljanje šire i uže blokade, a to će učiniti policijski službenici PU Kragujevac i Žandarmerije, dok će u drugoj fazi biti obavljeno neutralisanje obezbeđenja brane (DTG) i u trećoj se izvodi koordinisan prilaz policijskih službenika objektu i postavljanje obezbeđenja i vatrene podrške upadnim timovima.

U četvrtoj fazi izvedena je koordinirana akcija upada u objekte, neutralisanje DTG-a i kontrola objekta, a u petoj identifikacija lica i pružanje pomoći povređenima i obezbeđenje lica mesta za vršenje uviđaja.

Scenario za vežbu podrazumeva da su branu na jezeru Gruža u selu Pajsijević zauzele snage DTG-a, bliske terorističkoj organizaciji ISIL, a po naređenju Direktora policije, snage Žandarmerije su angažovane u cilju neutralisanja DTG-a i vraćanje brane pod kontrolu snaga bezbednosti Republike Srbije.

U grupi DTG-a ima 25 do 30 osoba, sa minimum jednim terenskim motornim vozilom, streljačkim naoružanjem i improvizovanim ekslpozivnim napravama, a cilj im je širenje panike i straha i destabilizacija energetskog sistema Srbije, kao i rušenje brane ukoliko se ne ispune njihovi uslovi.

Predsednik stigao

Predsednik Vučić se poklonio pred pripadnicima specijalnih jedinica MUP-a Srbije.

Foto: Tanjug

 

Pokazna vežba je počela.

Foto: Tanjug

 

Foto: Tanjug

 

Foto: Printscreen

 

Tokom vežbe, više od 200 policijskih službenika, uz upotrebu najsavremenijih vozila i opreme prikazalo je obučenost i sposobnost u odbrani najvitalnijih objekata značajnih za život građana, privredu, ekonomiju i energetiku i to kroz sadejstvo sa kopna, vazduha i vode.

Foto: Tanjug

 

Foto: Tanjug

 

U akciji su učestvovali pripadnici PU Kragujevac, Žandarmerije, Ronilačke jedinice Žandarmerije, kao i Helikopterske jedinica MUP-a.

Foto: Tanjug

 

Od opreme, u vežbi se su se koristili devet specijalnih i borbenih oklopnih vozila: M11, M15, Lazar 3, Hameri, Defenderi, kvadovi, helikopteri Gazela i X145M, borbeni desantni gumeni čamci Zodijak i desantni čamac Premaks.

Foto: Tanjug

 

Prikazan je i rad snajperskih timova, ronilačkih timova sa desantnim čamcima, upadnih timova koji su iz helikoptera, koristeći tehniku „Fast rope“, spustili na branu i alpinističkim tehnikama, koristeći infrastrukturu brane, izvršili upad u otvore i prostorije brane.

Sve vreme podršku sa kopna i upad sa kopna vršili su pešadijski timovi Žandarmerije.

Foto: Tanjug

 

Predsednik dobio poklon od Žandarmerije

Po završetku vežbe, predsednik Vučić dobio je od pripadnika Žandarmerije dres na kome piše njegovo ime.

Foto: Tanjug

 

Predsednik se obratio pripadnicima MUP-a koji su ga srdačno dočekali.

- Gledaćemo da u narednom periodu povećavamo plate, da možete sa porodicama da budete sigurniji, da planirate normalan život, pristojan život. - rekao je predsednik.

Foto: Tanjug

 

Predsednik razgovara o oružju koje je korišćeno tokom vežbe.

Foto: Tanjug

 

Završena pokazno taktička vežba

Vučić je prokomentarsao spremnost naših pripadnika žandarmerije u izvođenju pokazno taktičke vežbe.

Pripadnici su mu pokazali sa kakvom opremom rukuju.

Predsednik odgovara na pitanja novinara

Na pitanje novinara koliko će poruka egipatskog predsednika Al Sisija ojačati našu međunarodnu poziciju po pitanju Kosova i Metohije, predsednik Vučić smatra da za Srbiju važno da gaji prijateljske odnose sa Egiptom.

TV Pink/Printscreen

 

- Egipat je najveća mediteranska zemlja. Dovoljno to govori koliko je značajna. Jedna od najznačajnijih arapskih zemalja i u islamskom a i u celom svetu. Zemlja koja ima ogromnu ulogu. Čast mi je što sam bio domaćin predsedniku Al Sisiju.

Laži Šolakovih medija

Na pitanja novinarke TV Pink, o strahu koji pire Šolakovi mediji i umešanosti Andreja Vučića u aferu Jovanjica, kao i o pisanju ustaških medija, predsednik kaže:

- U mojoj porodici nažalost ili sreću, nije bilo ni četnika ni partizana. Naši su stradali samo zato što su Srbi. Stavili su im pravoslavni krst na čelo u zato su bili odstranjeni. Sve ugledne porodice su odvodili i ubijali. Kao što su i sada, 1992. godine sve kuće Vučića spalili u jednoj noći. Šta da radite, milsim da su pokazali svoje pravo lice. 

Biće velikih promena u Vladi

- Danas ne želim da govorim o stranačkim stvarima, svakako će biti velikih promena u Vladi. Ne morate da budete deset, petnaes godina u nekoj vladi, samo zato što vi mislite da bi trebalo da budete.

O slučaju Jovanjica

- Svi su znali da moj brat nema nikakve veze sa tim. Tri godine napisali su desetine hiljada stranica protiv moje porodice. Posle tri godine, svima je jasno da je laž. A šta ćemo sa te tri godine, kako je bilo svima nama, Andrejevoj deci. Sada imamo i zvanične izjave da je to bila laž od početka. Hoće li neko da kaže izvinite. Stavite svoga supruga, brata na tu poziciju. I da posle tri godine saznamo da su svi akteri rekli da je to bila laž. Šta posle tri godine muka od svih jezivih laži. Uvek istina izađe na videlo - rekao je predsednik.

Gas

- Što se gasa tiče, mi svoje probleme rešavamo značajnim sumama novca, i rešićemo ih, što je za naš narod važno. Nama je važno da snažimo svoju zemlju, da jačamo Srbiju. Da uvek imamo dovoljno snage da se obračunamo i sa teroristima i sa svakim ko bi ugorzio suverenitet i integritet naše zemlje. 

O pisanju ustaških medija

O pisanjima u hrvatskim medijima, koji kažu da je Vučić juče „divljao“ na sajmu naoružanja, da je Plenković „razbio četnika“, predsednik kaže:

- U mojoj porodici na žalost ili sreću nije bilo ni četnika ni partizana, stradali su samo zato što su Srbi. Nemam nikakav problem sa tim. Ja da ih vređam neću, mislim da su pokazali svoje lice. Kako sam to divljao juče? Zato što sam rekao da ćemo da izvozimo oružje. Da ih obavestim uložićemo još 100 miliona evra. Oni su napisali toliko tekstova o meni, mislim da o svim Srbima nisu toliko pisali. Dok oni mene napadaju, znam da sam uradio pravu stvar - kazao je Vučić.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (18)

Loading
miloš

22.07.2022 09:01

Ne može se porediti opremljenost i obučenost jedinica MUP-a nekada i danas.Mislim da imamo najsposobnije policijske snage na svim nivoima u regionu i šire.

Pavle

22.07.2022 10:25

Siguran sam da mnogo toga dobrog može i mora proizići iz odnosa te dve zemlje

Pavle

22.07.2022 10:28

Siguran sam da je predsednik Egipta imao da vidi mnogo što šta na pokaznoj vežbi

Anica

22.07.2022 10:39

Vučic ce kao i uvek ispuniti svoja obecanja i povecati plate!

Немања

22.07.2022 10:43

Пресрећан сам када видим снагу наше полиције, полиције која је штит наше државе и грађана у њој.

Sale

22.07.2022 10:46

Pripadnici policije imaće sve bolje uslove rada i veći standard.

Mijo

22.07.2022 11:10

Поносан сам на оно што сам данас видео могу да кажем да сам поносан на своју државу и на свог председника заиста много је новца уложено по питању модернизације целог МУП-а а резултати су итекако видљиви и итекако је се ово исплатио оно што је уложено од стране наше државе у нашу Жандармерију.

Kaya

22.07.2022 11:10

Nekada i danas se ne moze porediti obucenost i opremljenost nase policije, koja ce imati sve bolje uslove rada.

Слободан

22.07.2022 11:11

Много тога је урађено и велика ми је част што ово видим једноставно свака част свим припадницима МУП-а као и целој нашој држави битно је да смо безбедни и да увек можемо да се ослонимо на све припаднике ове јединице.

Милорад

22.07.2022 11:13

Ови припадници заслужују велике плате јер својим напорним радом штите нашу државу њима и војницима треба повећати додатно плате једноставно заслужили су а данас су то показали.

Пеки

22.07.2022 11:15

Док је Вучића наша држава напредује у сваком сегмету почев од МУП-а па у свим осталим структурума безбедности ово је за сваку похвалу што је урађено од стране државе напредак се видим и овај напредак ће нам се свакако исплатити треба наставити са овквим улагањима у МУП.

Никола

22.07.2022 11:18

Одушевљен сам на призору коју сам видео данас. Заиста све похвале за министра унутрашњих послова, нашег председника и припаднике Жандаермије једноставно данас су му улепшали дан са одушевљем сам гледао тактичну вежбу.

Nika

22.07.2022 11:21

Predseednik ce kao i uvek ispuniti svoja obecanja i pripadnici policije ce imati sve bolje uslove za rad!

Patak

23.07.2022 01:08

Hrvati napadaju jer su ljubomorni na Srbiju,na njen napredak i uspon

sasa

23.07.2022 01:09

Ugusice se Hrvati u licemerju i mrznji prema Srbiji i Vucicu

sasa

23.07.2022 01:10

Hrvati su ljigavi i pokvareni do srzi i sve bi ucinili samo da naude Srbiji

stevo

23.07.2022 01:11

Imam utisak kao da su Hrvati ljubomorni na Srbiju i da imaju kompleks od Vucica

Pavlovic

23.07.2022 01:12

Zabranom Vucicu da poseti Jasenovac Hrvati su pokazali prizemnost i licemerje u pravom smislu te reci