SINIŠI MALOM SE VRAĆA DOKTORAT Pravda zadovoljena, Ustavni sud je rekao svoje!
Tanjug/Rade Prelic

Kada su shvatili da nemaju na osnovu čega da oduzmu doktorat Malom, a zbog sve većih političkih pritisaka, Senat Univerziteta u Beogradu je 2016. godine doneo set propisa koji su se primenjivali retroaktivno, što je Ustavni sud proglasio neustavnim.

Ustavni sud Srbije je odlučio da odredbe Pravilnika o postupku utvrđivanja neakademskog ponašanja u izradi pisanih radova, kao i Odredbe Statuta Univerziteta u Beogradu nisu u saglasnosti sa Ustavom i zakonom.

Kako piše dnevni list „Politika“, ova odluka Ustavnog suda tiče se onih koji bi mogli da izgube zvanje zbog nečasnih postupaka i ukazuje da se ovo pitanje mora urediti sistemski i na način koji nije protivan drugim opštim pravilima.

Smisao odluke je, piše „Politika“, u tome da ne može bilo koja komisija, pa ni etička komisija Univerziteta da bude nekakav sudija iznad suda. Iz navedenog se nedvosmileno može zaključiti da je ministru finansija Vlade Republike Srbije Siniši Malom, Senat Univerziteta u Beogradu neustavno oduzeo doktorat i tom prilikom pogazio neka od temeljnih ustavnih načela. To se jasno vidi iz odluke Ustavnog suda od 30. juna ove godine, a koja je 14. jula objavljena u „Službenom glasniku Republike Srbije“.

Naime, Ustavni sud je utvrdio da odredbe člana 133. st. 4. i 5. Statuta Univerziteta u Beogradu i odredbe člana 8, 8a i 9. Pravilnika o postupku utvrđivanja neakademskog ponašanja u izradi pisanih radova nisu u saglasnosti sa Ustavom i zakonom. Upravo to su propisi na osnovu kojih je ministru Siniši Malom poništena diploma o stečenom naučnom nazivu doktora nauka.

Pokazalo se da ovi sporni propisi povređuju dva temeljna ustavna načela: vladavinu prava i zabranu povratnog dejstva propisa (retroaktivnost). Ustavni sud u svojoj odluci jasno kaže da je zabrana povratnog dejstva zakona i drugih opštih akata bitan element pravne sigurnosti u pravno uređenoj državi koja se temelji na načelu vladavine prava.

Dakle, postupci koji su vođeni sa ciljem da se po svaku cenu Siniši Malom oduzme doktorat su vođeni na osnovu neustavnih propisa. Podsećamo da je postupak pred Univerzitetom u Beogradu protiv Siniše Malom pokrenut u julu 2014. godine.

Sve je „mirovalo“ dve godine dok Senat Univerziteta u Beogradu 10. jula 2016 godine nije usvojio set propisa kojima se utvrđuje procedura za utvrđivanje neakademskog ponašanja u izgradi pisanih radova, između ostalih i sporni Pravilnik o postupku utvrđivanja neakademskog ponašanja u izradi pisanih radova.

U tim spornim propisima je navedeno da se mogu primenjivati retroaktivno, dakle i na postupke koji su pokrenuti pre njihovog stupanja na snagu, dakle i na postupak koji je pokrenut protiv Malog. I onda su na osnovu takvih, pod političkim pritiscima donetim, a sada i potvrđeno neustavnim propisima, poništili diplomu ministru Malom.

Džabe su bile žalbe i tužbe ministra Malog, i pozivanje na zakonske propise, odlučili su da mu oduzmu doktorat po svaku cenu, pa čak i kršeći Ustav Republike Srbije, kao najviši pravni akt naše zemlje. Inače, Siniša Mali je podneo dve tužbe Upravnom sudu, jednu protiv Odbora za profesionalnu etiku i drugu protiv Senata Univerziteta u Beogradu, a oba upravna spora su i dalje u toku. Jasno je da Upravni sud ne sme da zanemari ovu odluku Ustavnog suda. Ministar Mali je nedavno otkrio da je pre dve godine upisao doktorske studije na Tehničkom univerzitetu u Košicama, u Slovačkoj.

Ministar priprema doktorat iz oblasti ekonomije i menadžmenta, sa akcentom na finansijama. Kako je ministar ranije objavio na svom instagram nalogu, do sada je od ispita položio Teoriju makro i mikro ekonomije, Teoriju javnih finansija, Finansije i novac.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (5)

Loading
Beba

21.07.2022 09:17

Svaka cast! !Ovo sto su uradili je bilo sramota

miki

21.07.2022 11:16

Pravda je spora ali dostižna! Kako zakonska tako i Božija.