PREDSEDNICI SRBIJE I EGIPTA POSETILI IZLOŽBU Postavka posvećena diplomatskim odnosima dve zemlje
Foto: Printscreen

Na izložbi su predstavljena dokumenta koja svedoče o diplomatskim odnosima u periodu od pokretanja inicijative za osnivanje srpskog diplomatskog predstavništva u Egiptu 1906. godine, do posete predsednika Egipta Hosnija Mubaraka SFRJ, saopšteno je iz Državnog arhiva Srbije.

Kako se navodi, pažnja dvojice predsednika posvećena je ukazu kralja Petra I Karađorđevića o postavljenju Boška Čolak-Antića za prvog srpskog diplomatskog agenta u Egiptu, izveštajima diplomatskih predstavnika u Egiptu iz vremena Kraljevine Srbije, te ukazu kralja Aleksandra I Karađorđevića o otvaranju Generalnog konzulata Kraljevine SHS u Kairu.


Takođe, pažnju su privukli i zapisnik o razgovorima vođenim između Josipa Broza Tita, predsednika FNRJ, Gamala Abdela Nasera, predsednika Ujedinjene Arapske Republike i Džavaharlala Nehrua, premijera Republike Indije.

Osim arhivskih dokumenata, predstavljene su i fotografije srpskih i egipatskih zvaničnika iz vremena Kraljevine Srbije, Kraljevine Jugoslavije, FNRJ i SFRJ.

Izložbenu postavku predstavili su direktor Državnog arhiva Srbije dr Miroslav Perišić i direktor Arhiva Jugoslavije dr Milan Terzić.


 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (6)

Loading
Patak

20.07.2022 18:30

Treba raditi na unapredjenju kako bilateralnih,tako i ekonomsko-politickih odnosa dve zemlje

Pavlovic

20.07.2022 18:31

Egipat je svakako jedna od država sa kojima Srbija ostvaruje odličnu saradnju po svim pitanjima te se nadamo da će odnosi naših država nastaviti i u budućnosti uzlaznom putanjom.

stefan

20.07.2022 18:33

Zahvaljujući politici koju vodi predsednik Vučić, Srbija danas ima iskrene prijatelje širom sveta,

sasa

20.07.2022 18:34

Srbija i Egipat neguju tradicionalno prijateljstvo. Poseta predsednika Egipta je velika čast za našu državu

stevo

20.07.2022 18:35

Drago nam je što imamo priliku da dočekamo i ugostimo iskrenog prijatelja Srbije. Svojim dolaskom ukazao je veliko poštovanje prema našoj državi.

sasa

20.07.2022 18:36

Srbija i Egipat neguju tradicionalno prijateljstvo. Poseta predsednika Egipta je velika čast za našu državu