POTRESNA ISPOVEST ZA ALO! SMILJA TIŠMA (91), NAJSTARIJA PREŽIVELA LOGORAŠICA JASENOVCA: Otvorile su mi se bolne rane
Smilja Tišma - Alo! - Dejan Briza

I danas, 70 godina kasnije, nažalost, stare rane podjednako bole. Hrvatska zabranjuje privatnu posetu Jasenovcu predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, iznova i iznova otvarajući rane koje nikad nisu ni zacelile.

MALO JE POŠTENIH

Kada smo juče pozvali Smilju, iako u desetoj deceniji, lucidno se za naš list prisetila pakla koji je proživela.

- Preživela sam 18 meseci u tom logoru sa dve sestre i bratom, oba roditelja su mi ubijena i mnogo najbliže familije, čak 11 njih. Da sam u snazi, da mogu, znam ja kako bih s Hrvatima! Čudim se ovim Srbima koji ćute i mirno gledaju. U meni sad nešto kuva. Sećam se ubistava i mrtvih ljudi oko mene, hiljade stradalnika - izgovara Smilja, i počinje da plače ne uspevajući da suzbije emocije, žive i posle svih ovih decenija, jer je užas bio takvih razmera, da ga treba vekovima pamtiti.

Kako kaže, ranije je mogla lakše da priča o svemu, sad ne može.

- Strašno mi je kad se setim svega, mojih ubijenih roditelja... Kako su mi oca skinuli s trešnje i odveli sa još 18 seljaka iz sela. Kako su mi komšiju pred mojim očima, a imala sam samo šest godina, ubili. To je bio čovek u čijem smo se dvorištu mi deca igrali. I to sve 17. aprila, a NDH je nastala 10. aprila! Pazite vi te fašiste! Oni su imali sve pripremljeno, majku im fašističku! Ja nisam osvetoljubiva, uvek sam govorila da među njima ima i poštenih, ali jako malo. Eto, našao se čika Mato Blaženković, Hrvat, komšija moje porodice, koji je došao po nas posle tri godine da nas izvede iz logora. I sve nas je doveo kod svoje kuće jer su našu kuću zapalili kad su nas oterali - govori Smilja Tišma za Alo!, i dodaje:

- Sve što je bilo vredno u našoj kući odneli su. Moja majka imala je 35 dukata, bila je iz bogate kuće. Stoku, ma sve ostalo.

DIVLJAJU I DANAS

Priča Smilja i da je boli što mnogi ćute dok ustaše i danas divljaju.

- Kod nas u Srbiji, nažalost, neki ćute o svemu tome, ali to su oni koji su pokršteni, koji rade za pare. Ima takvih. S druge strane, međunarodna zajednica je fašistička zajednica, ona radi u interesu fašista, šta drugo reći - zaključuje najstarija preživela logorašica iz Jasenovca za Alo!.

Ceo radni vek u Ministarstvu

Podsetimo, kada se Drugi svetski rat završio, Smilja je sa sestrama i bratom stigla u Beograd, gde su joj već bila dva strica. Međutim, deca su raspoređena u domove u Novom Sadu, Negotinu i Beogradu. 

- Ja sam kasnije završila Pravni fakultet, posle čega sam bila sam potrčko kod predsednika, ali su me primetili na nekom sastanku. Valjda su im se dopali moje odvažnost, brzina... Zaposlili su me u Ministarstvu i ceo radni vek sam tu provela. Kažu da sam bila vredna - ispričala je Smilja.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading