SULUDO I OPASNO Gaga Antonijević, režiser Dare iz Jasenovca, za Alo! o odlukama vlasti u Zagrebu: Za hrvatsku bolest uopšte nema leka
Alo

 

Čovek koji je snimio „Daru iz Jasenovca“ svakako je među najpozvanijima da komentariše suludu zabranu Zagreba predsedniku Vučiću da privatno poseti stratište koje je progutalo nekoliko stotina hiljada Srba. Kako kaže, Hrvatima Vučić smeta i iritira ih i zbog načina na koji vodi i spoljnu i unutrašnju politiku naše zemlje.

Kako vi vidite ovakav potez Hrvatske?

 - Oni jednostavno i dalje, poput ozbiljnog duševnog bolesnika, stalno pokušavaju da celu tu sliku o njihovim zločinima potpuno promene. Zato im smeta kad se Jasenovac pominje, zato im smeta film „Dara iz Jasenovca“. To je za nas možda veliko upozorenje ako sutra s tim bolesnicima treba da budemo zajedno u EU. Možemo samo da pretpostavimo šta će oni sve pokušavati i koje će sve ucene dolaziti s te strane da bi se Srbija ili sprečila ili prelomila kako njima odgovora kad bude bilo pitanje ulaska u EU. Tu treba da bude maksimalan oprez. S druge strane, mi znamo da se oni kao beznačajna šaka jada neće pitati mnogo, pitaće se Nemci i Francuzi više od njih, ali bolest je bolest i bojim se da leka tu nema.

SULUDO I OPASNO Gaga Antonijević, režiser Dare iz Jasenovca, za Alo! o odlukama vlasti u Zagrebu: Za hrvatsku bolest uopšte nema leka

Alo

 

 

Da li je Hrvatska ustaška država?

- Voleo bih da verujem da nije, međutim, svakog dana dobijamo potvrde da jeste. Trebalo bi to političko rukovodstvo, kao predstavnici hrvatskog naroda i neki politički osvešćeni, gornji sloj koji vodi tu zemlju, da bude načisto s tim šta je bilo ustaštvo, šta je bio Jasenovac, međutim, očigledno, to im ne pada na pamet. Šta da očekujete onda od onoga ko je primitivan, zadojen hrvatskim fašizmom, kada im se rukovodstvo ponaša na ovaj način? Zato se bojim da iz dana u dan potvrđuju da je to tako, jer jednostavno svako pominjanje Jasenovca je za njih postao problem. Šta hoće? Da Jasenovac ne postoji?

Jesmo li mi dovoljno činili da se zna za sve što se dešavalo u Jasenovcu?

- Govorio sam kad je bilo priče oko filma „Dara iz Jasenovca“ da smo negde suštinski i sami krivi što se čekalo 75 godina na taj film jer, jednostavno, prethodna srpska rukovodstva iz nekog pristupa dodvoravanja što Hrvatima što jugoslovenskom politbirou i Titu nisu toliko potencirala Jasenovac i nekako se to prećutkivalo. Vučić je jedini koji je hteo i smeo da podrži film o Jasenovcu, dok su se drugi, na ovaj ili onaj način, od toga izvlačili. I očigledno sad i on negde trpi lično zbog toga. Uskraćuju mu elementarna ljudska prava. Trpi posledice zato što je na neki način prvi iz političkog rukovodstva Srbije počeo Jasenovac da naziva pravim imenom.

Možemo li svetu predstaviti svoja stradanja u Jasenovcu?

- Bojim se, sve ide ka tome, da su te karte podeljene Hrvatima. Oni nemaju nikakvu nameru da se suštinski izvine za to što su činili Srbima kroz istoriju. Pa mi smo im državu i napravili, oni su 1918. mogli da budu podeljeni. Između Srbije, koja bi zadržala svoje teritorije u Hrvatskoj koje su bile naseljene Srbima, i nekih drugih, poput Italije... Međutim, kako su nam se zahvalili? Tako što su proterali sve Srbe iz Hrvatske, posle „Oluje“ nema više skoro nikog tamo. 

SULUDO I OPASNO Gaga Antonijević, režiser Dare iz Jasenovca, za Alo! o odlukama vlasti u Zagrebu: Za hrvatsku bolest uopšte nema leka

Alo

 

 

Šta se promenilo nakon filma „Dara iz Jasenovca“?

- Promenilo se mnogo, očigledno. Evo, vidite koliko ih i dan-danas taj film svrbi i nervira. Na svaki način pokušavaju da ga ospore, ali nema šta da se osporava, sve činjenice u filmu iznete su apsolutno tačno i istorijski. Film je izuzetno snažan, emotivno potresan, to su milioni gledali. Ne možeš da ga proglasiš srpskom propagandom. Problem je očigledno što taj film postoji. I onda se svaka budaletina javi, pa i Zoran Milanović, ovaj narkoman, njihov predsednik, išao je u Jasenovac i odande pljuvao film. Bili bi srećni da film ne postoji, ali tu je, igra u svetu u bioskopima, u Americi kao što nijedan srpski film ranije nije igrao. Bili smo čak 18. na listi gledanosti u celoj Americi, uključujući sve filmove. Videlo se na televiziji u Americi, svuda. Taj film je tu da ostane. E sad, što bi oni voleli da ga nema i da Jasenovac ne postoji ili da mi kažemo da je to bio radni logor, maltene da su ljudi išli tamo kao u vazdušnu banju, to je drugo pitanje. Kultura sećanja mora da bude izuzetno bitna, da se mlade generacije tome uče, da neguju sećanje na Jasenovac. Imamo kosovski mit, koji je veoma važan i koji je zavet, ali je važno i sećanje na jasenovačko stradanje, koje je za vreme komunizma ipak bilo potiskivano i nije se kod mladih razvilo. To je naša obaveza.

Skandal: Politikolog na N1 

vređao Daru iz Jasenovca

 

 

Politikolog Filip Balunović, Beograđanin koji trenutno živi u Sarajevu, vređao je tokom uključenja na N1 televiziji film „Dara iz Jasenovca“, srpske žrtve, kao i Vladu Srbije.

- Film „Dara iz Jasenovca“ je bezvezni film, to je pljuvanje u lice žrtvama! Neće biti bolji odnosi dok Srbija ima neofašističke ministre - kazao je Balunović.

Antonijević je kratko prokomentarisao da ne zna o kome se radi, ali da nije čuo veću glupost:

- To na čast služi N1 da dovedu takvu budalu, ne znam ko je čovek. Kako može film „Dara iz Jasenovca“, koji potresao celu naciju i za koji znamo koliko je istorijski tačan, da bude uvreda žrtvama? A to da su neofašisti u vladi, apsurdno je smešno. Prvo treba da se pogleda u ogledalo i da vidi ko mu tamo sedi. Nisam mogao da čujem veću glupost od toga.

Sviđa mi se politika koju vodimo

 

Na pitanje šta je za njega Jasenovac, Antonijević odgovara:

- Jasenovac za mene je i opomena. Moramo i te kako da vodimo računa da nam se to ponovo ne desi. Videli ste u svetu kako se trenutno razvijaju stvari. Svaka igra je moguća. Daće bog da nas preskoči bar koji put u istoriji. Ali, moramo da budemo svesni, osim sećanja na to stradanje i pijeteta prema jasenovačkim žrtvama, da tako nešto ne sme da se ponovi. Zato mi se sviđa politika koju sada vodimo.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (4)

Loading
Lutvo

19.07.2022 12:56

Ma ko šta pita Hrvate u EU. Oni su tamo konjušari i, i niko ih ne tretira kao ljude ( narod). Prosto rečeno to su divljači i gamad kao i šiptari, mogu zajedno pod istu kapu.

Aca

19.07.2022 15:08

Lepo Gaga kaze oni nisu imali drzavu ziveli su u udjericama i cuvali granice prvo Rimske imperije a potom austrougarske i bili su poznati po zlocinima kao sto i dan danas rade uz blagoslov nemacke i amerike

KKK

19.07.2022 18:15

Gago, snimaj jos, nek' pocrkaju dusmani!!!!