ALO! INTERVJU Ratko Dmitrović, ministar i dugogodišnji izveštač iz Zagreba:  Jasenovac je najjači dokaz postojanja NDH
Alo

 

Ratko Dmitrović, ministar za brigu o porodici, u razgovoru za Alo! ovako je okarakterisao Hrvatsku, komentarišući odluku Zagreba da zabrani predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću privatnu posetu Jasenovcu. A situaciju u susednoj zemlji Dmitrović jako dobro poznaje, s obzirom na to da je godinama bio izveštač srpskih medija iz Zagreba.

ALO! INTERVJU Ratko Dmitrović, ministar i dugogodišnji izveštač iz Zagreba:  Jasenovac je najjači dokaz postojanja NDH

Alo

 

 

Zbog čega Hrvatima toliko bode oči svaka srpska briga i zanimanje za Jasenovac?

- Zato što je Jasenovac najjači dokaz postojanja Nezavisne Države Hrvatske, monstruozne države zasnovane na ubijanju, klanju, genocidu... Države zbog koje je američki predsednik Ruzvelt predlagao da Hrvati, kao narod, budu stavljeni pod međunarodnu kontrolu. Od toga se odustalo na intervenciju Čerčila, kojem su jugoslovenski komunisti, preko Vladimira Velebita, dostavili podatke o partizanskom pokretu na tlu Hrvatske, s kolosalnom laži da su taj pokret činili Hrvati, a istina je da su ga činili Srbi, s preko 90 posto.

 

Mnogi kod nas kažu bez oklevanja da je Hrvatska ustaška država. Da li je zaista tako?

- Današnja Hrvatska nije ustaška kao što je bila NDH, jer nema uslova da to bude, okolnosti su drugačije, ali je država u kojoj se ustaštvo otvoreno ispoveda, veliča, slavi... A najviše se iz ustaške ideologije primenjuje odnos prema Srbima. Uvek moramo imati na umu činjenicu da je iz Hrvatske proterano više od 400.000 Srba, 200.000 pre „Oluje“, iz urbanih delova, da je Hrvatska država koja, uz ostalo, proteranim Srbima nije priznala tzv. stanarsko pravo i tako otela više od 35.000 stanova Srba iz Hrvatske. Antisrbizam je u Hrvatskoj stanje duha, podrazumeva se.

ALO! INTERVJU Ratko Dmitrović, ministar i dugogodišnji izveštač iz Zagreba:  Jasenovac je najjači dokaz postojanja NDH

Alo

 

 

Do pre 10-15-20 godina Srbija i Srbi kao da su se stideli Jasenovca, kao da smo mi tamo ubijali, a ne da smo ubijani. Zašto? I u kojoj meri se to promenilo?

- Nismo se stideli, već se o tome u onim teškim vremenima nije govorilo. Mučile su nas druge muke. Stanje se nije radikalno promenilo, ali se menja. Ja već duže vreme zastupam stav da Srbija treba da pokrene inicijativu za stavljanje Jasenovca, Jadovna i Gline u eksteritorijalni status. Ako se nastavi tok stvari kojem svedočimo u Hrvatskoj, nije isključeno da u bliskoj budućnosti neka vlada u Zagrebu uvede vizni režim za posete Jasenovcu.

Moramo svetu pokazati

šta se zaista dešavalo

 

Kako (i da li) možemo u svetskoj javnosti promeniti sliku o Hrvatskoj i Srbiji, postoji li šansa da svet uvidi ko su zločinci, a ko žrtve?

- Postoji, naravno, ali to se ne radi kampanjski, pojedinačnim istupima s vremena na vreme, već delovanjem kroz osmišljenu državnu strategiju. Ne s ciljem da Hrvatskoj nanosimo štetu, već da svetu pokažemo šta se ovde događalo za vreme Drugog svetskog rata. Dakle, državna strategija.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading