EVO KAKO JE SRBIJA ODGOVORILA ZAGREBU Diplomatska nota koju je odbila da primi ambasada Hrvatske (FOTO)
EPA/ ANDREJ CUKIC

Ministarstvo spoljnih poslova Republike Srbije izražava svoje poštovanje Ambasadi Republike Hrvatske u Beogradu i ima čast da, u vezi sa notom Ministarstva spoljnih i evropskih poslova Republike Hrvatske broj 3611/2022 od  15. jula 2022. godine, saopšti sledeće:

Ministarstvo spoljnih poslova Republike Srbije je šokirano protivpravnom, anti-evropskom i anti-civilizacijskom odlukom Ministarstva za spoljne i evropske poslove Republike Hrvatske kojom se, na osnovu arbitrarno iskazane volje hrvatskih vlasti i grubo kršeći princip slobode kretanja, zabranjuje dolazak predsedniku Republike Srbije u Jasenovac, na mesto stradanja više stotina hiljada nevinih žrtava srpske, jevrejske, romske i drugih nacionalnosti. Namera predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića bila je samo da položi cveće i zapali sveću na svetom mestu na kome su tokom Drugog svetskog rata ubijene stotine hiljada Srba.

Povodom navoda iz pomenute note Ministarstva spoljnih i evropskih poslova Republike Hrvatske da je poseta neprihvatljiva jer „hrvatska strana nije službenim putem informirana o nameri mogućeg poseta“, Ministarstvo spoljnih poslova Republike Srbije obaveštava da je predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić zainteresovan da učini službenu posetu Spomen području Jasenovac u bilo kom terminu, u periodu do 17. septembra 2022. godine.

MINISTAR NEDIMOVIĆ O ZABRANI VUČIĆU DA POSETI JASENOVAC Pokušaj negiranja sopstevne odgovornosti u najkrvavijim sukobima

U dubokom uverenju da Republika Hrvatska, kao i Republika Srbija, najsnažnije osuđuje i gnuša se najodvratnijih zločina koje je nad srpskim narodom izvršila nacistička Nezavisna Država Hrvatska tokom čitavog perioda svog postojanja, a čiju je kulminaciju predstavljao sistem koncentracionih logora Jasenovac, Ministarstvo spoljnih poslova Republike Srbije očekuje omogućavanje neometane posete predsednika Republike Srbije ovom svetom mestu i u tom smislu, od hrvatske strane očekuje da za tu priliku pruži odgovarajući tretman koji se odnosi na najviše strane zvaničnike, uključujući i sve potrebne bezbednosne aspekte. 

Ministarstvo spoljnih poslova podseća da je u prethodnih godinu dana,  zabeleženo preko 700 ulazaka nosilaca diplomatskih i službenih pasoša Republike Hrvatske u Republiku Srbiju, bez ikakvih prethodnih službenih najava, uključujući visoke zvaničnike Republike Hrvatske, poput ministra nauke i obrazovanja Radovana Fuksa 24. juna 2022. godine, Zvonka Milasa, državnog sekretara u Kancelariji za Hrvate izvan Hrvatske, 18. marta 2022. godine, Milana Bošnjaka, izaslanika predsednika vlade Republike Hrvatske, 17. decembra 2021. godine itd. U tom smislu, Ministarstvo spoljnih poslova Republike Srbije zadržava pravo da adekvatno odgovori na odluku hrvatske strane.

RISTIĆ O ZABRANI VUČIĆU DA POSETI JASENOVAC Skandalozan potez, svedoči o nečistoj savesti hrvatske vlade (VIDEO)

Ministarstvo spoljnih poslova Republike Srbije očekuje da postojeća situacija izazvana odlukom da se onemogući ulazak u Republiku Hrvatsku predsedniku Republike Srbije, bude brzo razrešena.

Ministarstvo spoljnih poslova Republike Srbije koristi i ovu priliku da Ambasadi Republike Hrvatske ponovi izraze svog visokog poštovanja. 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (2)

Loading
Petar Crevar

17.07.2022 13:36

Ziveo sam sa tim nazovi " ljudima" do '95 godine...slusao price o zločinima njihovim u drugom ratu....' 91 se i licno uverio u njih....verovao sam da je tome kraj...ipak prevario sam se....ako narod hrvatski neosudi ovu sramotu nek mu je na cast....koju usput nikad nisu ni imali....

Aca

17.07.2022 17:20

Malo je dobrog naroda u hrvatskoj preovladali su fasisti u kratkim pantalonama