JASENOVAC–MESTO GENOCIDA NAD SRBIMA Monstruozni zločini koje Hrvatska danas hoće da sakrije
EPA/ANTONIO BAT

Predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću hrvatske vlasti i ustaški režim premijera Andreja Plenkovića zabranili su privatnu posetu Jasenovcu.

Predsedniku Srbije zabranjeno je da položi cveće jasenovačkim žrtvama.

USTAŠKO LUDILO NEMA GRANICU Sve vesti na njihovim portalima počinju istim naslovom: "Vučić hteo da izazove haos"

Ministar spoljnih poslova tim povodom u 11 časova održaće vanrednu konferenciju za novinare.

U logoru Jasenovac su hrvatske ustaše, prema izveštajima nezavisnih komisija, od 1941. do 1945. godine ubile 700.000 Srba, Jevreja i Roma, a logor je bio mesto masovnih stradanja žena i dece.

Zatvorenike i sve one koji su završili u Jasenovcu, ustaše su klale posebno oblikovanim noževima (srbosjek) ili su ih ubijale sekirama, maljevima i čekićima; bivali su takođe i streljani ili vešani po drveću ili banderama. Neki su živi spaljivani u usijanim pećima, kuvani u kazanima ili davljeni u reci Savi.

JASENOVAC–MESTO GENOCIDA NAD SRBIMA Monstruozni zločini koje Hrvatska danas hoće da sakrije

Tanjug

 

Ovde su korišćeni najraznovrsniji oblici mučenja – metalnim predmetima čupali su nokte na rukama i nogama, ljude su oslepljivali zabijajući im igle u oči, meso su im kidali, a zatim solili. Takođe su ljude žive drali, odsecali im noseve, uši i jezike sekačima za žicu, i šila im zabadali u srce. Ćerke su silovali pred očima majki, a sinove mučili pred očima njihovih očeva. U Jasenovcu i Staroj Gradiški ustaše su prevazišli sve ono što čak ni najbolesniji um nije mogao da zamisli i sprovede.

Čak su i nacistički generali bili užasnuti ustaškim zločinima u Jasenovcu. General fon Horstenau, Hitlerov izaslanik u Zagrebu, zapisao je u svom ličnom dnevniku za 1942. godinu da su ustaški logori u NDH bili “suština užasa” a Artur Hefner, oficir zadužen za transport radne snage u nemački Rajh, napisao je za Jasenovac 11. novembra 1942.: “Koncept logora Jasenovac trebalo bi zapravo shvatati kao kompleks od nekoliko logora, koji su udaljeni po nekoliko kilometara jedan od drugog, a grupisani su oko samog Jasenovca. Bez obzira na javnu propagandu, ovo je jedan od najstrašnijih logora, koji bi se mogao porediti jedino sa Danteovim „Paklom“.

VULIN NAJAVIO HRVATIMA MERE ZBOG ZABRANE VUČIĆU Poseban režim kontrole za hrvatske funkcionere pri ulasku u Srbiju

Za razliku od nemačkih logora u kojima je ubijanje bilo industrijsko, u Jasenovcu je ubijanje bilo divljačko, vršeno je uglavnom ručno, ručnim alatima, noževima, polugama, maljevima, čekićima.

Hrvati su imali i logore za decu. Logori za decu bili su u Sisku i u Jastrebarskom, a ženski logor u Staroj Gradiški jugoistočno od Jasenovca, mada je žena i dece bilo i u Jasenovcu.

Hrvatska umanjuje broj žrtava genocida u Jasenovcu

Tendencija umanjivanja broja žrtava prisutna je i u “modernoj Hrvatskoj”. Poznati primer je bivši hrvatski predsednik Franjo Tuđman koji je tvrdio da je “u Jasenovcu ubijeno 30.000 do 40.000 Srba, 30.000 Jevreja, kao i 10.000 hrvatskih antifašista”.

Genocid u Jasenovcu ne smemo da zaboravimo

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u maju ove godine da je zločin u ustaškom logoru Jasenovac tokom Drugog svetskog rata najteži zločin genocida i nešto što nikada ne smemo da zaboravimo.

– Nikada srpski narod neće biti toliko mali i slab koliko bi drugi hteli da bude mali i slab. Nikada Srbija nije dovoljno slaba, da nije “preterano naoružana i suviše milatarizovana” – rekao je Vučić u Donjoj Gradini.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (3)

Loading
Mina

17.07.2022 10:33

U Jasenovcu je učinjen zločin nad Srbima , on se ne da sakriti, istina će jednom izaći na videlo!

veoma tajno

17.07.2022 10:36

The Jasenovac Memorial Area maintains a list of the names (collected until March 2013) of 83,145 Jasenovac victims, including 47,627 Serbs, 16,173 Romani, 13,116 Jews, 4,255 Croats, 1,128 Bosnian Muslims, and 266 Slovenes, among others. Of the 83,145 named victims, 20,101 are children under the age of 14, and 23,474 are women.[91] The list is subject to update – in 2007, it had 69,842 entries.[164] Ivo Goldstein also cites the same approximate total number by noting the victims list of 83,811 while adding that "10-20% may still be missing" with ongoing research still being conducted

Ivana

17.07.2022 10:45

Koliko god se oni trudili da sakriju istinu, mi ćemo se još više truditi da se taj gnusni zlačin nikad ne zaboravi i da se uvek o tome govori.